Pepparkakskladdkaka
Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.
När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.
Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.
Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.
Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.
Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.
I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.
När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.
Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.
Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.
Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.
Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.
Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.
Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
225 gr smör rumstempererat
2,4 dl socker
1 tsk vanilj
2 st ägg
7,2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk Matcha pulver
1.Vispa ihop smör och socker tills vitt och fluffigt.
2.Tillsätt ägg och vanilj.
3.Tillsätt mjöl och bakpulver blandat.
4.Dela degen i två ika stora bitar, plasta in den ena och lägg i kylen.
5.Tillsätt matchapulvret till den degbiten som är kvar, blanda väl.
6.Plasta in och lägg i kylen i minst 20 minuter.
7.dela varje degbit i ytterligare två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta.
8.Lägg en vit degplatta på en grön och en grön platta på en vit.
9.Försök få den så fyrkantig som möjligt, rulla ihop till två rullar och plasta in dessa..
10.Placera i kylen minst 1 timme.r.
11.Sätt ugnen på 175 °c.
12.Ta ut degrullarna från kylen, skär i ca 0,5 cm tjocka skicor och lägg på plåt.
13.Baka i 12-14 minuter.
14.Låt svalna.
225 gr smör rumstempererat
2,4 dl socker
1 tsk vanilj
2 st ägg
7,2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk Matcha pulver
1.Vispa ihop smör och socker tills vitt och fluffigt.
2.Tillsätt ägg och vanilj.
3.Tillsätt mjöl och bakpulver blandat.
4.Dela degen i två ika stora bitar, plasta in den ena och lägg i kylen.
5.Tillsätt matchapulvret till den degbiten som är kvar, blanda väl.
6.Plasta in och lägg i kylen i minst 20 minuter.
7.dela varje degbit i ytterligare två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta.
8.Lägg en vit degplatta på en grön och en grön platta på en vit.
9.Försök få den så fyrkantig som möjligt, rulla ihop till två rullar och plasta in dessa..
10.Placera i kylen minst 1 timme.r.
11.Sätt ugnen på 175 °c.
12.Ta ut degrullarna från kylen, skär i ca 0,5 cm tjocka skicor och lägg på plåt.
13.Baka i 12-14 minuter.
14.Låt svalna.
225 gr smör rumstempererat
2,4 dl socker
1 tsk vanilj
2 st ägg
7,2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk Matcha pulver
1.Vispa ihop smör och socker tills vitt och fluffigt.
2.Tillsätt ägg och vanilj.
3.Tillsätt mjöl och bakpulver blandat.
4.Dela degen i två ika stora bitar, plasta in den ena och lägg i kylen.
5.Tillsätt matchapulvret till den degbiten som är kvar, blanda väl.
6.Plasta in och lägg i kylen i minst 20 minuter.
7.dela varje degbit i ytterligare två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta.
8.Lägg en vit degplatta på en grön och en grön platta på en vit.
9.Försök få den så fyrkantig som möjligt, rulla ihop till två rullar och plasta in dessa..
10.Placera i kylen minst 1 timme.r.
11.Sätt ugnen på 175 °c.
12.Ta ut degrullarna från kylen, skär i ca 0,5 cm tjocka skicor och lägg på plåt.
13.Baka i 12-14 minuter.
14.Låt svalna.
Populära frökex
Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.
Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.
Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.
Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:
”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?
Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”
Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.
Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.
Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.
Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.
När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.
Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.
Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.
Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.
De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.
Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från sötningsmedel.
Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?
Frökex med kardemumma
1½ dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk mald kardemumma
1 msk honung eller björksocker/sukrin
1 tsk salt
½ dl smält smör
2½ dl kokande vatten
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.
Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.
Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.
Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.
Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.
I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt. Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…
Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.
Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker :)
Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.