Min juligaste ostkaka
Den här falska ostkakan gjord på keso brukar jag göra ofta i juletid.
Den är så lättfixad och god, passar lika fint till frukost som efter torsdagssoppan, till mellanmål eller kvällsfika.
Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet apelsinskal och kardemumma/kanel eller finriven bittermandel istället för saffran.
Ostkaka med keso 2-4 port
3 ägg
1 dl keso
½ dl grädde
0,5 g saffran
1 nypa salt
Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.
Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.
Fler av mina glutenfria recept med färre kolhydrater hittar du i kokböckerna nedan.
Kanske kan de hamna i några hårda paket i julklappssäcken?
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)