Oopsies – enkelt grundrecept

oopsies_grundrecept_mandelmjöl_lchf_tips_bröd

Joline hon laborerar och grejar i köket och håller på experimentera med allt möjligt. Häromdagen gjorde hon oopsies och det blev verkligen strålande goda och väldigt ”brödlika”. Här är hennes grundrecept. Detta kan du använda som bas och sedan variera med att tillsätta frön, nötter, riven ost, brödkryddor etc, allt efter vad du är sugen på.

 

Det här behöver du : 

3 ägg

1 dl mandelmjöl

100 gram philadelphiaost

1 krm salt

½ tsk bakpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Separera äggvitor och gulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa sedan gulorna med mandelmjölet, philadelphiaost, salt och bakpulver. Rör ihop de två smeterna och klicka ut ca 6 runda kakor på bakplåtspapper. Grädda ca 5 – 8 min i 200 grader.

Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Jolines godaste kycklingsallad med ”ketchup-sås”

kycklingsallad_recept_pastasallad_dressing_ketchupsås_joline_nilsson_kryddburken_kycklingfile

Joline och hennes kompis Matilda ska göra praktik på en lantgård här i närheten hela veckan och då ska det såklart vara en matsäck med på dagarna. Istället för varm choklad och smörgåsar ville hon göra kycklingsallad som hon älskar så här är hennes absoluta favoritrecept som hon gjort helt själv. Kycklingsallad-älskaren! 😛

 

Till att börja med skar hon upp fyra kycklingfiléer i bitar och stekte i het panna med rapsolja. Tillsatte tomatpuré, soya, en matsked kycklingfond, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Under tiden pastan kokade förberedde hon grönsakerna som blev en burk majskorn, en halv gurka, en näve romantica-tomater och isbergssallad.

 

När pastan var klar hällde hon upp allt i en form och slog över kycklingen med såsen som blivit i stekpannan och vände runt. Därefter tillsatte hon majs, tomater och gurka samt bruschettakrydda. När salladen svalnat något skar hon även ner isbergssallad och vände runt. Färdigt att portioneras upp i små matlådor.

 

Ketchup-såsen : 

Såsen är hennes favorit sen hon var liten och då kallade hon den för ”ketchup-sås” men det är en väldigt enkelt variant på Rhode island-dressing. 2 dl gräddfil utrört med ketchup, smaksatt med salt och peppar. That´s it! 😉

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_penne

Pasta penne med den varma kycklingen.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_matlådor

Blanda ihop den varma pastan med kycklingen och alla grönsaker och kryddor utom isbergssallad medan den är varm. Blanda runt så alla smaker går ihop. När den svalnat tillsätt isbergssallad och förvara i kylskåp.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips

Mycket enkel, god och mättande lunch till bondgårdstjejerna i veckan. 😛

 

Bountys

bounty_bountys_hemmagjorda_godis
Att göra egna bountys är superenkelt! Joline gjorde en sats i förgår och det blev riktigt goda, till och med godare än köpe-bountys då dom är i torraste laget tycker jag. Dessa är saftiga och bara sååå supersmarriga! Hon gjorde dom i lagom storlek som små prinskorvar och det är precis perfekt att avnjutas till en kopp kaffe! 😉
Dessutom glutenfria och ingen ugn behövs heller.

 

ca 20 st
Receptet kommer här : 
50 gram smält smör
½ dl grädde
1 äggvita
2 msk ljus sirap
4 dl kokosflingor
2,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

300 gram marabou mjölkchoklad

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och häll i grädde. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock massa. Låt smeten kallna och svälla något i kylskåpet ca 45 min före du rullar ut dom. Tycker du smeten blir för lös ta mer kokosflingor.
Rulla till tumtjocka, ca 3- 4 cm avlånga bitar och lägg på skärbräda. Ställ in i kylen ytterligare 45 minuter så blir dom enklare att doppa i chokladen när dom är riktigt kalla. Doppa sedan i smält choklad, ca 300 gram. Lägg upp på skärbräda och låt stelna i kylskåpet.

 

Halloween pumpa-cupcakes

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins
Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! :-P
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. ;-)

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.

muffins_cupcakes_halloween_pumpa

halloween_cupcakes_pumpa

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup
Jolines halloween-makeover igår till discot… ;-) Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
JA – HON VANN!!! :-P :-P :-P

Toscakaka

toscakaka_toscasmet_recept
Igår medan jag stod i köket och förberedde kvällsmiddagen bakade Joline en sån god toscakaka. Mjuk och saftig och sådär härligt seg och knäckig uppepå. En riktig klassiker som hon lyckades med jättebra. Allra godast efter en dag i kylskåpet… :-P

Det här behöver du :
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver o vaniljsocker och rör ner. Tillsätt smöret och mjölken.
Häll smeten i en rund form ca 25 cm i diam. Pajformar i aluminium är perfekt och man ska ge bort kakan så jag tog en sån då jag hade några över.
Grädda i 175 grader 20 min. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda sen ytterligare 15-20 min.

Glasyren :
75 gram smör
1 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Tillsätt alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Koka upp på svag värme och låt småputtra ca 10 min under omrörning då och då till smeten tjocknat.

toscaka_glasyr

toscakaka_recept_mandelsmet_mandeltäcke

toscakaka_tosca

Jolines hallongrottor med glasyr

hallongrottor_syltgrottor
Jolines hallongrottor hon gjorde häromveckan blev så galet goda! Lite större än vanliga, lite mer sylt och på toppen även glasyr! :-P

Dessa bakade hon ut i metallformar som jag fyndade på loppis förra sommaren, lite trixiga att pilla ur dock men med tandpetare i kanterna funkade det fint.
Perfekta kakor att frysa in och bara ta upp när man får oväntade kaffegäster! ;-)

Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Använd matberedare eller rör ihop degen för hand. Fördela det kalla smöret i skivor med mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och nyp ihop till en fast deg. Låt den vila i kylskåp ca 30-45 min. Ta sedan ut 30 lika stora bitar. Rulla varje till en boll och tryck ut i formar, papper, silikon eller aluminium. Gör ett hål i mitten och fyll med hallonsylt. Grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Rör ihop glasyr och ringla över när kakorna svalnat.

joline_bakar_recept_hallongrottor

hallongrottor_recept

hallongrottor_syltgrottor_recept
Rör ihop glasyren av florsocker och vatten och ringla över när kakorna svalnat.

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star

Världens godaste äppelkaka

supergod_världens_godaste_äppelkaka
Har du fina sommaräpplen i trädgården? Eller bara sugen på att baka höstens första äppelkaka?, då måste du prova det här receptet om du inte gjort det. Det är ständigt återkommande här hemma och alltid lika populär och ta mej tusan den godaste äppelkakan som finns! ;-) Joline bakade denna igår söndag o först idag har vi provsmakat – hujedamig så god!

Det blir en rejält hög och saftig kaka, ingen paj så här behövs absolut inte nån vaniljsås men vill man lyxa till de så gör man! Ett glas treo och ett par panodil är vad som intages idag här hemma… Vaknade strax innan halv sju i morse, skulle väcka Joline till skolan och börja med morgonbestyret men hon mådde heller inge bra så det blev sängen en stund till. Är totalt igentäppt och genomförkyld med sprängande huvudvärk som ännu inte velat ge mig sig så det blir ”tycka-synd-om-mig-kaka-med-treo” om en liten stund innan ögonen faller ihop helt av feber o ledvärk!

Skolstart och förkylning… Känns det igen kanske? ;-)

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker

äppelkaka_världens_godaste
Smeten i formen och äppelbitarna ovanpå. Skjuts in i ugnen.

mjuk_äppelkaka
Färdig att avnjutas. Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet… :-P

äppelkaka_mjuk_kaka_recept_äpplen

 

Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor