God fortsättning på julen
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader.
Läste en mycket intressant artikel i DN, om skogens/naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas där, det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
Jag beskriver hur mycket naturen betytt för min hälsoresa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut min populära gulaschsoppa som är perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.
Vill du grilla varma mackor så hittar du både ett glutenfritt formbröd och tips på fyllningar här.
Här finns pizzamuffins, perfekt både som utflyktsmat och färdkost vid resan hem efter julhelgerna.
Som avslutning på dagens inlägg bjuder jag på en kokoskaka med choklad och tranbär.
Den smakar både gott till kaffet efter maten eller som en energibar i skidspåret, den kommer från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Gulaschsoppa ca 4-5 port
500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
250 g champinjoner
50 g smör/kokosolja
3-4 vitlöksklyftor
3 tomater eller ½ burk tärnade
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
5 dl benbuljong
2 dl rödvin eller vatten + vinäger
2 msk tomatpuré
1 msk Worcestershiresås
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
½-1 msk stött kummin
ca ½ msk salt
ca 1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.
Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.
Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.
Räksallad 2 port
2 dl skalade räkor
2 dl fetaost i tärningar
4 soltorkade tomater i små bitar
½ dl strimlad purjolök
2-3 msk olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
Chiliflingor efter smak
Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av så du får lagom syra och chilihetta.
Fördela salladen i två burkar och gör en dubbelmacka till av ett mättande och glutenfritt mandelbröd eller nötbröd.
Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st
1 dl torkade tranbär
1 dl kokossmör
2 msk smält kokosolja
Ca 1 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 80-90%
½ dl rostade hasselnötter
Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.
Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.
Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.
Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.
Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.
Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.
Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.
Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.
Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.