Skördetider
Nu finns det fullt med goda och solmogna grönsaker, både i butikerna och hemma hos alla som är lyckliga nog att ha ett grönsaksland.
Idag får du tips på en riktigt god ratatouille, fast inte på franska den här gången utan här är det grekiska smaker som gäller.
Den här grytan lagade jag tillsammans med deltagarna på min och Therese Renåkers hälsoresa till Kreta förra hösten.
Nu i oktober åker vi igen, första veckan är fullbokad sen länge men vi har några platser kvar den 11/10 om du vill följa med.
Tycker du det låter lockande att åka på en skön och inspirerande resa när hösten kommit på allvar, läs då gärna mer härinne på Harmoniresor.se.
Här nedan en bild från vår gemensamma matlagning på Villea Village, vårt härliga lägenhetshotell i den lilla fiskebyn Makrigialos.
Grekisk grönsaksgryta 4 port
4 små zucchini
4 paprikor
2 gula lökar
250 g cocktailtomater
2-3 vitlöksklyftor
1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)
1 dl olivolja/smör
1 msk torkad oregano
1 kanelstång
Salt och peppar
Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.
Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.
Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.
Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i en Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.
Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.
Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.
För en mer mättande och proteinrik gryta tillsätter du 4 dl kokta kikärtor eller bönor innan serveringen.
Fler bönrecept hittar du i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som just nu säljs till extrapriset 169 kr hos Bokus.
Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset, vinnaren tillkännages 7 november.