Njutbart från grillen
Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.
Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.
På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.
Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.
Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.
Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.
Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.
Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.
Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.
Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.
Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.
Gravlax med äpple, dill och citron 2 port
En bit lax på ca 400 g
1 rivet äpple
2 msk salt
2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också
Rivet skal och saft från en ekologisk citron
Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.
Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.
Lägg den med skinnsidan mot fatet.
Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.
Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.
Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.
Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.
Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter, vänd och grilla 1 minut till.
Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.
Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.
Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.
Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.
Foliebakad fetaost på grillen 2 port
1 paket fetaost à 150 g
Några skivor paprika
Ett litet knippe oregano
Lite kallpressad olivolja
Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.
Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.
Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.
Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.
Servera till fisken med örtaioli och en sallad.