Vem gillar inte plankstek? Det är ju så förgjordat gott som lite lyxig helgmat på tu man hand. Med denna riktigt härliga sås blir middagen försvinnande god kan jag lova. Vare sig du lagar planka med kött, kyckling eller fisk så är såsen viktig. Inte snålas med och den får gärna vara lite tjockare i konsistens, ingen tunn blaskig sås som flyter av plankan.
Dessa plankor gjorde jag med laxfiléer som jag stekte i panna med smör, örter, salt och peppar. Bara spritsad duchesse och citronhalvor åkte in på plankorna i ugnen, resten monterade jag ihop när moset blivit riktigt krispigt och fått fin färg.
Servera med Harry-kuvert (haricot verts), den stekta laxen och såsen. Citron blir härligt karamelliserad i ugnen och jättegod att pressa över så mycket man själv vill ha.
Galet gott och prova gärna såsen, det är äta-med-sked-varning på den!
Gräddig ört och vitvinssås;
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk skaldjursfond
1 msk tomatpuré
3 tsk torkade fransk örtkrydda
Vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i kastrull och vispa ner vetemjölet. Slå på vinet och fortsätt vispa till en slät sås. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sedan såsen sjuda på låg värme ca 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och salt.
Laxfiléerna;
2 laxfiléer
Smör
Torkad fransk örtkrydda
Svartpeppar
Örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i laxfiléerna och stek på bägge sidor a tillsammans med kryddorna. Ös med smör hela tiden tills den är precis färdig. Den ska vara mjuk, mjäll och ha tydliga, saftiga skivor. Akta så du inte steker den får hårt, då blir den torr och tråkig.
Spritsa ut moset på inoljade plankor. Jag tyckte det var passande med en fisk så de fick de bli!
Duschesse;
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
1 dl finriven västerbottensost
1 krm gurkmeja (för den gula färgens skull)
Salt & finmalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.
Smaklig måltid!