Röda och gröna röror till julmaten
Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3
När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.
Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…
Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.
Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.
Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.
Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.
Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.
Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.
För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.
Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.
Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.
Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.
Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet
Rödbetssallad ca 6 port
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl inlagd gurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche
1 tsk senap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.
Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Rödbetssallad med keso ca 4-6 port
1 liten burk keso
1 dl majonnäs
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.
Vänd försiktigt ner rödbetshacket.
Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port
½ liter finstrimlad vitkål
ca 1 dl riven pepparrot
1 dl grädde
½ dl majonnäs
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.
Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Zucchinisallad ca 6-8 port
3 dl tärnad zucchini
2 msk smör
1 msk pressad citron
Salt och svartpeppar
1 dl majonnäs
½ dl finhackad dill
1 finhackad liten, gul lök
2 msk kapris
Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.