Sköna Maj
Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet.
Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron.
Ett bra sätt att umgås med våra nära och kära är att laga mat och äta utomhus, där det är lättare att hålla distansen.
Så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.
Vill du ha tips på goda tillbehör, ja då får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min grillkokbok.
Där hittar du mängder av marinader, såser, sallader och röror som passar till fisk, kött och fågel, såklart finns det även en hel del vegetariskt att välja bland.
Du får också tips på drinkar, tilltugg, förrätter och några läckra desserter, ja allt som behövs för en lyckad grillmiddag.
Den är en nyutgåva av Grillmat LCHF, som såldes slut för några år sen, mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak har skrivit förordet.
Birgitta Höglunds bästa grilltips är utgiven på det lilla förlaget Lumio och den kostar bara 195 kr i länken, de har även publicerat nyutgåvan av min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost.
Just nu i kristider är det extra viktigt att vi stöttar alla småföretagare i landet, så gå gärna med i Facebook-gruppen Handla av varandra – småföretagare behöver dig nu.
Efter marinadreceptet så får du se några av Mikael Erikssons vackra bilder från grillboken.
Chilimarinad till 1 kg fläskkarré/lammstek/kycklingbröst
1 dl min sockerfria chilisås
1 dl olivolja
2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller
1 msk torkade örter
1 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoya
1 tsk Worcestershiresauce
1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke, vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.
Skiva köttet eller skär det i jämnstora kuber till grillspett, lägg bitarna i en kraftig plastpåse.
Häll över marinaden, pressa ur luften och knyt igen, massera runt så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen och låt marinera länge, gärna 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.
Vill du förbereda några dagar innan så kan du lägga in påsen i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.
Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla lätt med olivolja.
Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.
Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.
Grilla först över het glöd ett par minuter så köttet får fin färg, låt det sen dra färdigt på sidan av glöden, då blir det som saftigast.
Kryddsmör i paprika
Grillad portabellosvamp
Entrecôte med Café de Paris-smör
Kanarisk mojo
Sockerfritt iste