Glutenfri bakelse
Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.
Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.
Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.
Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.
Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.
Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.
Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.
Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.
Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.
Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.
Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.
Mjuk mandelkaka
2½ dl mandelmjöl
2 dl grädde/kokosgrädde
2 ägg
2 msk honung, björksocker eller annan sötning
1 dl sesamfrön
1 tsk fiberhusk
½ krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk smör till formen
Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.
Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.
Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.
Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.