Brynt vitlökssmör och örtsmör fyllt i paprika
Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Mitt vackraste kryddsmör

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till grillat av alla slag, ja det fungerar förstås bra som tillbehör även till stekt, kokt eller ugnslagad mat.

Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika, läs i receptet här nere hur du gör.

Vill du ha ett kryddsmör fritt från mjölkprotein så kan du använda ett recept på ghee, där man först skirar smöret och låter smöroljan stelna i kyl.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg.

Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret.

Smörfylld paprika gör du så här:

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked.

Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse.

Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor.

Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Smörrulle gör du så här:

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet.

Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys.

Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Örtsmör på ghee

Örtsmör

250 g smör eller ghee

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Recepten kommer från Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min populära och slutsålda Grillmat LCHF.

Bokens nya förord är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör
Foto Mikael Eriksson

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av  mina egna favoritrecept.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks bok så hittar du här Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Här nedan ser du Mikael Erikssons bild på min populära kålpudding från koken.

Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson

Somrig förrätt med färsk sparris
God morgon! Nu ska du få recept på en god förrätt som även funkar fint att göra ett större lass av och då äta som tillbehör till en grillad kött- eller fiskbit. Förra helgen var vi ute på landet och åt middag med mina föräldrar. Förrätten lagade vi tillsammans och den blev supergod. Enkelt och […]