Gott till fredagsmyset
Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på i juli 2009, strax efter att jag startat bloggen.
Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen.
Istället för bär så kan du använda tunna skivor av äpple, päron eller plommon, det blir också väldigt gott.
Jag använde honung i receptet, men du kan välja den sötning du föredrar.
Äggvitorna du får över kan du använda till det här stekpannebrödet.
Blåbärspaj med nötter ca 6 port
2 dl mixade nötter
½ dl sesamfrön
2 tsk flytande honung eller annan sötning
50 g smör
2 äggulor
½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
2 dl blåbär eller andra bär
Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.
Jag använde rostade hasselnötter men ta de du föredrar.
Rör ner sesamfrön och vald sötning, låt fräsa en stund.
Tillsätt lite havssalt och vanilj, det förhöjer smakerna.
Antingen gör du pajen i små formar som jag gjorde på bilderna eller ta en springform.
Flytta över hälften av nötröran i en bunke och låt svalna en stund, rör ner de två gulorna.
Fördela nöt/äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.
Fördela blåbären ovanpå och strössla den andra nötröran ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 min.
Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.
Här nere ser du en av mina bilder från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, en getmesemousse med blåbär.
Mitt matfotograferande har gått framåt en del med åren, eller hur?