Vad säger ni? Vill ni ha tips på något riktigt gott och dessutom vegetariskt? Något som jag verkligen tycker om så är det broccoli i alla former och här har jag använt den i en enkel, vegetarisk lasagne. Precis lika god att äta som den är eller ihop med grillad kyckling eller kallskuret kött. Istället för bechamelsås har jag använt färsk vitost, finns olika sorter att välja på från olika märken. Den kan smulas eller tärnas och användas både i sallad eller i varma rätter. Supergod och krämig är den och har en fin sälta. Jag har inte använt några övriga kryddor eller salt i receptet, det blir otroligt gott bara som det är. En skvätt grädde och folie över och sen skjuts in i ugnen så blir det fantastiskt gott!😊
Följ mig även på Instagram @kryddburken för mer daglig uppdatering av allt som sker och händer här hemma.😊
4 port
Det här behöver du :
200 gram lasagneplattor
500 gram apetina vitost, tetra
2 broccolibuketter
4 stjälkar salladslök
140 gram kvibille ädelost
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Använd en smord ugnsfast form, mindre modell. (Ca 15*30cm) Börja med ett lager smulad vitost. Lägg på tre lasagneplattor. Smula över ett lager med vitost. Toppa med broccoli, finskuren salladslök och smulad ädelost. Upprepa en gång och avsluta med lasagneplattor och smulad vitost. Slå på 2 dl grädde. Täck formen med aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien efter 20 minuter och stek i ugn ca 10 minuter till.
Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.
2 – 3 port
Det här behöver du :
1 förp, 200 gram färska lasagneplattor
140 gram tärnat bacon
150 gram färska champinjoner
Salt och svartpeppar
200 gram philadelphiaost vitlök & örter
Salladslök
Gräslök
GÖR SÅHÄR :
Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.
Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.
Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.
6 port
Det här behöver du :
250 gram barilla penne pasta
1 msk rapsolja
400 gram kassler
200 gram ost, port salut
1 gurka
1 burk, 150 gram majskorn
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.
Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Förslag;
Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.
Rhode island-dressing :
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
1/2 dl ketchup
1 tsk chilipulver
Salt
Vitpeppar
Enkel och supergod, kall sallad i värmen!
Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.
I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉
Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉
Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.
Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.
Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉
Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!
När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.
Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.
Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!
4 port
Det här behöver du :
4 urbenade kycklinglår med skinn
Smör till stekning
Salt och vitpeppar
400 gram salladsmix Provence
2 nektariner
1 gurka
200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja
GÖR SÅHÄR :
Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.
I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!
Caesardressing 4 port :
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
en knivsudd dijonsenap
2 tsk pressad citron
4 sardeller (inlagda, konserv)
3- 4 dl rapsolja
2 rejäla nävar finriven parmesanost
Salt och peppar
1 msk chilisås
GÖR SÅHÄR :
Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.
Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.
Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.
Toppa med kycklingen.
Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!
Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!
Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.
Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.
Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.
Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.
Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.
4 – 6 port
Det här behöver du :
400 gram blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Maizenamjöl till redning
Salt och vitpeppar
1 pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.