Julköttbullar på mitt sätt

Foto Veronica Kindblad

Medelhavsbullar

I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?

De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.

Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.

Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärtor

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.

Julbokstips

Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.

För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).

Oxsvans Stifado kryddad med julsmaker från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Smördegspiroger med ost och skinka
Något som jag gjort ofta sista tiden är piroger. Dom är goda att äta både som kalla o varma, perfekta att frysa in och bara ta upp till matlåda eller picknick. Du kan göra dom på hemmagjord deg, färdig pizzadeg eller smördeg. Jag köper ibland smördeg och plockar ur kylen vad som finns till fyllning. Supersmidigt och går fort! 😉

8 st

Det här behöver du :

1 rulle (rektangulär) smördeg

Ca 100 gram skinka

2 dl riven goudaost

2 dl creme fraiche

1 dl finhackad purjolök eller gräslök

Salt & peppar

1 äggula + lite vatten

Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :

Blanda fyllningen med skinka tillsammans med riven ost, creme fraiche och purjolök eller gräslök. Krydda med salt o peppar o smaka av. Lite örtsalt kan behövas också.

Rulla ut smördegen och skär ut 8 st rutor.

Fördela fyllningen på varje och vik ihop. Tryck till kanterna noga så fyllningen inte rinner ut i ugnen under gräddningen. Pensla med en äggula uppvispad med lite vatten. Toppa med semsamfrön.

Grädda i 200 grader, ca 20 min.

Det bästa med piroger är att du verkligen kan rensa kylen och blanda ihop en god röra till fyllning på i princip vad som helst! 😉
Smördegspiroger med ost och skinka
Något som jag gjort ofta sista tiden är piroger. Dom är goda att äta både som kalla o varma, perfekta att frysa in och bara ta upp till matlåda eller picknick. Du kan göra dom på hemmagjord deg, färdig pizzadeg eller smördeg. Jag köper ibland smördeg och plockar ur kylen vad som finns till fyllning. […]
Varm smörgåstårta level 2
Det var riktigt länge sen den lagades nu. Varm smörgåstårta.Igår på min födelsedag gjorde jag den efterlängtade tårtan igen. En level 2 fick det bli då jag glömde champinjonerna. Istället ersatte jag det med en burk ananas. Riktigt gott, men gillar man inte frukt i maten så går man tillbaka till level 1 – med […]
Varm smörgåstårta level 2
Det var riktigt länge sen den lagades nu. Varm smörgåstårta.
I måndags på min födelsedag gjorde jag den efterlängtade tårtan igen. En level 2 fick det bli då jag glömde champinjonerna. Istället ersatte jag det med en burk ananas. Riktigt gott, men gillar man inte frukt i maten så går man tillbaka till level 1 – med champinjoner!😉 Fått sån jättefin uppvaktning på min ”23-års-dag” både på jobbet och av närmaste familjen. Växter, blomspruta, vattenfärger i pärlemo, pengar, rosor, sekatör, choklad, prinsesstårta, och massor av fint!

Det här behöver du :

6 halvmånar hönökaka

4 pkt bacon

1/2 finhackad purjolök

1 burk, 425 gram ananas (låt rinna av)

2 tsk sambal oelek

Salt och peppar

5 dl creme fraiche

3 tomater

Riven ost

Oregano

GÖR SÅHÄR :

Finhacka purjolöken och stek på medelvärme. Strimla bacon och lägg i. Låt allt få steka så det får lite färg.

Ta åt sidan och vänd ner ananas. Tillsätt sambal oelek, salt, peppar och creme fraiche. Blanda väl och smaka av.

Lägg ut halvmånar av hönökaka på plåt som en rund botten på bakplåtspapper. Bred på hälften av röran, lägg på ett lager bröd till och resten av röran.

Toppen med skivad tomat, riven ost och oregano. Grädda i 175 grader, ca 30-35 min.

Fyllningen, två lager är på plats.
Toppa med ett lager bröd till samt skivade tomater, riven ost och oregano. Grädda i 175 grader, ca 30-35 min.
Färdig att serveras!
Fick en fin fjäderkalla och miniväxt av kaffeplanta av Joline. Vacker rosbukett av Nicke och trollhassel med rosor från mamma o Sanna.
Mormor Ingrid skickade en jättefin blomgrupp då honom är förkyld och inte kunde komma.

Mamma visste att jag letade efter en sån här blomspruta!😉
Prinsesstårta Nya Condis i Borgholm. Mätt, glad och väldigt tacksam över all uppvaktning.
Dessa underbara äpplen…
Det finns äppelkakor och det finns äppelkakor… Den här har Joline bakat en dag när hon var hemma o herregud så god!! Frågade såklart vilket recept hon använt? Ditt, såklart mamma!! 😊 Då blir man ju lite extra stolt, och den var försvinnande god, saftig, hög, fin och det doftande underbart i hela huset när […]
Dessa underbara äpplen…
Det finns äppelkakor och det finns äppelkakor… Den här har Joline bakat en dag när hon var hemma o herregud så god!! Frågade såklart vilket recept hon använt? Ditt, såklart mamma!! 😊 Då blir man ju lite extra stolt, och den var försvinnande god, saftig, hög, fin och det doftande underbart i hela huset när vi kom hem.

I år har vi inte många äpplen på träden, men dom få vi har tar vi vara på. Vet inte vilken sort det är men dom bli STORA, röda och jättesöta.

Ja, rådande skördefest på ön så jag har ett litet tips till er. Även om ni inte är här just nu och kan åka dit och kolla så ta en stund och titta på hans hemsida. HÄR!

Jag letade 30-års present till en kollega för ett par veckor sen och då hittade jag detta. Självaste grannbyn till oss så nära och bra.

En mycket trevlig och tillmötesgående Håkan som visade oss runt och berättade om sina konstverk.

Jag skulle ju BARA köpa presenten, men med hem kom en varg…. Jag älskar den.

Kika in på hans hemsida, där finns allt o lite till eller så tillverkar han lampor efter eget önskemål. Så galet vackra.

Min andra varg hänger nu i hallen mot badrummet och jag är såååå nöjd!

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

1 msk kanel

½ msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Toppa med lite pärlsocker. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

Njut…

https://morby-design.se (ej sponsrat)

Fläsk med löksås – FAVORIT I REPRIS!
En mer älskad klassiker bland husmanskosten guldkorn måste vara stekt fläsk med löksås. Enkla ingredienser, rena smaker och så förtrollande gott! Nu dammar jag av mitt allra bästa recept på den här godingen.
4 – 6 port Det här behöver du : Ca 700 gram rimmat stekfläsk 6 – 8 gula lök (mindre storlek) 2 msk smör till stekning 1 msk strösocker 1 kycklingbuljongtärning 1 grönsaksbuljongtärning Ca 6 dl vatten 1 dl grädde 1 tsk kinesisk soya Salt och vitpeppar GÖR SÅHÄR : Stek fläsket knaprigt. Varmhåll det i en ugnsfast form med folie över i ugnen på ca 80 grader. Skiva löken och fräs på i stekpanna med smör på medelvärme. Låt den steka sakta och länge. Tillsätt socker, buljongtärningar och slå på vatten lite i taget under ca 30 minuter. Runda av med en skvätt grädde och lite soya. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med nykokt potatis och gröna ärtor.
Smaklig måltid!
Fläsk med löksås – FAVORIT I REPRIS!
En mer älskad klassiker bland husmanskosten guldkorn måste vara stekt fläsk med löksås. Enkla ingredienser, rena smaker och så förtrollande gott! Nu dammar jag av mitt allra bästa recept på den här godingen. 4 – 6 port Det här behöver du : Ca 700 gram rimmat stekfläsk 6 – 8 gula lök (mindre storlek) 2 […]
Gnocchi med champinjoner i krämig sås med timjan, vitlök och citron
Herregud vilken rejäl höstlunch det blev idag! Älskar luften ute just nu och solen som återvänt. Gränslandet mellan sommar och vinter, när man får dra på raggsockorna, tända ljus och laga lite värmande mat. Har saknat att stå vi grytorna och i sommar har vi i princip ätit uteslutande ute/hämtmat och jobbet har tagit alla […]