Brunchtips
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tips till helgbrunchen som går hem hos både stora och små.
De här chokladvåfflorna hittade jag på till min numer slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt.
Jag hoppas på att få något förlag att ge ut den på nytt, då den blev väldigt populär med mina recept sötade med frukt istället för socker.
Liknande recept hittar du även i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.
Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st
2 små bananer
4 ägg
½ dl jordnötssmör
½ dl kakao
Ca ½ krm salt
2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet
Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.
Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.
Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.
Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.
Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.
Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.
Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.
Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.
Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?
Då är Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker något för dig, den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.