Smakfylld hamburgerdressing
Hamburgare tillhör en av mina absoluta favoriträtter, särskilt när man gör den själv på nymald färs.
Bättre snabbmat än just hamburgare är svårt att få till, ja om man utesluter vanligt bröd och pommes frites förstås.
Här serverade jag hamburgaren med en dressing som kom till en dag när jag hade en skål med mjukt smör framme.
Hamburgare 4 port
400 g gräsbetesfärs
25 g smör till stekning
Salt och peppar
Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.
Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.
Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.
Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.
Smörig hamburgerdressing 2 port
50 g rumsvarmt smör
½ dl hemgjord majonnäs
1 dl finstrimlad purjolök
2 msk sockerfri chilisås
1 msk grov, osötad senap
½ tsk grovmalen svartpeppar
Salt
Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.
Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.
Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.
I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, de översta är med på Bokrean några dagar till.
På bilden längst ner ser du en älgburgare med getost, blåbärsdressing och aioli från min grillkokbok, fotograf Mikael Eriksson.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)