Följ med på Harmoniresa till Makrigialos i oktober 2018

Njutbar hälsoresa

Vilket otroligt gensvar jag och Therese Renåker fått sen vi gick ut med bokningsmöjlighet för vår harmoniresa till Makrigialos häromdagen.

Nu har vi bara en plats kvar på den första resan som har flygalternativ från Stockholm, Göteborg och Malmö med avgång 4/10 2018.

Vecka 2, den 11/10, avgår endast från Stockholm, där finns fortfarande platser kvar.

Therese har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute och är en mycket kunnig föreläsare inom ämnena kvinnliga hormoner och stress.

Jag delar med mig av tips på hur jag förbättrat min egen hälsa med hjälp av kosten och lättare träning, vi lagar också lite mat tillsammans.

Vill du följa med? Läs gärna mer om resan här på Harmoniresor.se.


Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker

 


Kycklingsallad med kryddiga makaroner

Vill ni ha ett supergott tips på vad ni kan hitta på med en grillad kyckling? Antingen du köper en färdig eller helsteker/grillar i ugn hemma. Smaken på hel kyckling tycker jag passar bäst till just sallad då det blir saftigt och köttet riktigt mört och gott. Förutom kycklingen så ha jag en gyllene regel när jag gör pastasallader. Jag blandar alltid pastan med dressing direkt när den är avhälld från kokvattnet. Alla smaker lyfts fram och man slipper kall, tråkig pasta som inte smakar nånting. Många föredrar en kall dressing vid sidan om men det behövs absolut inte här, jag lovar. Prova detta och använd de kryddor ni gillar bäst, liksom hettan av chilisåsen efter tycke och smak. Glöm bara inte att blanda ihop allt när pastan är varm. PUSS på er!

 

Det här behöver du :

1 grillad eller helstekt, urbenad kyckling Recept HÄR

3 port kokt pasta

3 msk olivolja

2 tsk D’Elidas chilisås

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver (ungersk, mild)

1 tsk lökpulver

1 tsk ört/salladskrydda

Nymalen tellicherry svartpeppar

Salt

1 burk majskorn

3 plommontomater

 

GÖR SÅHÄR :

Bena ur köttet från en grillad eller helstekt kyckling. Lägg köttet åt sidan så länge. Koka pasta, här valde jag vanliga idealmakaroner som blir himla gott med kryddorna jag använder till. Slå av vattnet, och medan pasta är varm tillsätter du olivolja, chilisås, kryddor, grönsaker och vänder runt. Blanda i kycklingen och servera.

 

Bon apetit! ?

 

Frukostförslag – bönbröd, nötsmör & varm choklad
God morgon! Söndag och vad passar då bättre än en extra god frukost! Här kommer tips på bröd, pålägg och värmande dryck :) Ha en härlig söndag! :) Som bröd föreslår jag att du testar mina bönmuffins. Goda små munsbitar som passar perfekt att bre lite smör eller nötsmör på. Nötsmör är lätt att göra […]
Blir maten smaklös? Lär dig krydda rätt med vår kryddskola!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Kryddor är maträttens bärare, kan du bemästra dem blir det roligare att både laga mat och att äta den. Vår kryddskola ger dig tipsen som hjälper dig att göra succé i köket. Dessutom, inspirerande kryddiga recept från fyra av Sveriges bästa matbloggare!
Vilka kryddor behöver jag?

Det beror på hur van du är och vad du gillar att laga för mat. Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en braTips! ramslök och Hur ska kryddorna förvaras?

Står kryddburkarna på rad ovanför spisen? Det är inte bästa platsen. Värmen kan påverka hållbarheten och ljuset bleker många kryddor, vilket gör att smaken inte kommer till sin rätt. Förvara istället dina kryddor svalt och mörkt som till exempelvis i kökslåda – där håller de längre och du får bättre överblick över ditt kryddförråd.

Hur vet jag om jag kryddar för mycket?

Smaka av. Hela tiden. Vi är ofta lite försiktiga med kryddningen och det är nog vanligare att man kryddar maten för lite än för mycket. Vi känner oss helt enkelt osäkra. Det bästa sättet att få mer koll är att testa och att smaka av medan du lagar maten.

Mät upp kryddorna med ett mått, eller i handen, istället för att krydda direkt ur burken. Då får du en bättre känsla för hur mycket krydda du använder och kryddan håller sig fräschare om inte fukt från varm mat sprids in i burken.
Peppar finns i många sorter, vad är skillnaden?
Peppar ger maten hetta, smak och arom. Men olika sorter ger olika smak. Vilka använder du i ditt kök?

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta med inslag av rå svamp. Den passar till exempel till fisk- och skaldjur, nötkött, pasta och pizza. Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta och passar bra till bland annat fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött och bechamelsås. Grönpeppar är syrlig och frisk med en örtig smak. Den passar bland annat bra med fisk- och skaldjur, fläsk- och lammkött, kyckling och mejeriprodukter.

Tellicherry Black Pepper
Receptspecial: Matsveriges bästa kryddiga recept!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Pyssla i köket när det är tråkigt väder – tips på lätta gör-det-själv-grejer
Nu när det är höst så är det ju inte alltför sällan helt kasst väder. Visst går det att klä på sig enligt devisen ”det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder” och ssedan stövla ut i regn, mörker och storm. Skulle du dock känna för att hellre vara inomhus och kura, så finns […]
Veckoplanering – förslag på middagsmat
För er som brukar planera kommande veckas middagsmat så här på söndagarna, och kanske dessutom sticker iväg och handla under dagen tänkte jag passa på att tipsa om min stora receptbank som finns här på bloggen. Det är ju lätt att glömma bort den och bara kika på inläggen och scrolla sig ner bland dem. […]
15% rabatt på fina flaskor!
Inlägget innehåller reklam för bodystore.com i form av annonslänkar. Halloj! Idag vill jag bara lite snabbt tipsa om att det är rabatt på fina flaskor hos bodystore.com. Flaskorna är av märket Klean Kanteen. De är både snygga, tåliga och så klart helt giftfria. Bra mycket bättre än att använda gamla PET-flaskor eller andra plastflaskor. Jag […]
Tre favoriter i badrumsskåpet
Inlägget innehåller reklam för Bodystore i form av annonslänkar. Hej! Idag vill jag tipsa om mina tre absoluta favoriter som finns i badrumsskåpet. De har hängt med ett bra tag nu och jag ser ingen anledning till att byta ut dem mot något annat :) Favorit 1 ser ni ovan och det är en fluorfri […]
5 favoritgrytor – perfekt höstmat
God morgon! Att jag gillar långkok och grytor har ni nog inte missat. Jag äter gärna långkok året om eftersom jag tycker det är praktiskt, nyttigt och så himla gott! Långkok och mustiga grytor är perfekt höstmat, så idag får du tips på fem goda grytor att testa. Vilken blir din nya favorit? :) Grytan […]