Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!

Chokladsemlor – LCHF

ChokladsemlaI dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…

4 chokladsemlor eller 6-8 st små

4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver

Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%

2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.

Vispa grädden med kakao och ev sötning.

Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+  eller kakao.

 

 

Bloggar etiketter: ,

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Nypiffad stämning i kökets vrå…

ljusburkar_ljuslyktor_dofljus_glas_burk_lock
Efter en sväng på stan nere i Borgholm igår hittade jag lite små fynd till köket, bland annat dessa små doftljus i glasburkar med lock, precis såna Jenny hade hittat på ikea, fast dessa är pyttesmå och tänk vad man mycket fint man kan göra med dom sen när de brunnit ner.

Bästa sättet att få det sista stearinet i botten att lossna är att ställa in burken i frysen ett par timmar, sedan brukar allt överblivet stearin ploppa ut superlätt och sen är det bara att diska och fylla med små goda inläggningar, marmelader, chiliröror, kryddor, eller till och med servera små desserter i. :-P
Dessa doftljus hittade jag på netto.

Inne på ÖNSKA fanns ju i vanlig ordning hur mycket som helst jag ville ha, bland annat Jamie Olivers skärbräda. Sen drog jag mig till minnes i något program där han använt en skifferplatta och serverat ostbricka på, och på skiffert skrivit ostsorterna med vanlig vit krita, hur fiffigt som helst. Den kostar dock runt 300 kr såg jag på nätet. Istället sprang Ingela iväg och hämtade en rund skifferbricka för bara 65kr!! ;-) Tjoohoo! Det fanns stora fyrkantiga och avlånga också men jag tog en rund, den är lika stor som en vanlig mattallrik. Vilket fynd!

skifferbricka_skiffer_underlägg_sten_ostbricka_uppläggning
Skifferplattan från ÖNSKA för 65 kr! Tror jag måste skaffa fler… :-P

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Inne i gallerian vidare till Flora, där jag köpte 4 st 10-pack mörklila och gammelrosa tulpaner, och ett hopplock av lite olika kvistar och blad. Det är roligast att sätta ihop sina egna buketter tycker jag! ;-)

tulpaner_blommor_snittblommor_flora_tulpanbukett
Vet inte vad denna lila kvist heter, nån därute kanske? Den är bara sååå vacker…

tulpaner_tulpanbukett_arrangemang_bukett_binda
Härligt krispig, knastrig tulpanbukett med vårkvistar. Man blir så glad ända in i själen!

skiffer_uppläggning_bricka_skifferfat
Småkvistar som blev över satte jag sen i en liten mini-mini vas! :-P

The post Nypiffad stämning i kökets vrå… appeared first on Kryddburken.se.

Lchf kakor med choklad
Källa:
Portioner: Ca 12st

Ingredienser:
4 1/2 dl mandelmjöl
Ca100g smör ( brukar ta lite extra)
1msk grädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulve
0,75 dl stevia
1 dl valnötter
80 gram mörk choklad (minst 70%)

Gör så här:
Blanda mandelmjöl, vaniljpulver, bakpulver och stevia i en bunke. Hacka nötter och chokladen. Smält smöret och häll i grädden i smöret. Blanda mjölblandningen och smöret till en jämn smet, tillsätt chokladen och nötterna, blanda och låt chokladen smälta lite. Lägg ut med en sked på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 10min i 175 grader (varmluft)
Fettisdagen på tisdag…

Chokladsemlaoch här kom precis ut 8 nybakta semmelbullar!
Det bli alltså lite semlor till helgens fika.

En liten förvarning…

På tisdag ska jag bjuda på en semla med lite twist…

Håll ögonen öppna om du känner för att göra semla på tisdag men lite annorlunda ;)

TREVLIG HELG!!

Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.

Mina favoritbröd

Här ska jag berätta vilka som är mina favoritbröd ur boken Baka matbröd med LCHF.

Det är inte lätt att välja då jag tycker om alla bröden givetvis, annars hade de ju inte varit med i brödboken…

men om man nu ska välja ut säg 6 bröd så blir det:
Valnötskubb, nötkusar, ostfralla, medelhavslimpan, pirogerna och brytbrödet.
Bilderna kommer i nämnd ordning

ValnötskubbNötkusarostfrallaMedelhavslimpaPirogerBrytbrödet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tror jag bakar Valnötskubb och tar med på måndag till Lotta Bromé…
Vore också kul sedan om ni ville berätta vilka favoritbröd ni får i boken!

 

 

Bloggar etiketter:

Fluffiga pannkakor al’a LCHF!
Fluffiga pannkakor al'a LCHF!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 9

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl eller kokosnötsmjöl beroende på vad du föredrar
1,5 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 msk sukrinmelis
25 g smält smör
2 msk fiberhusk
2,5 dl grädde
1 ägg
Gör så här:
Blanda först ihop de torra ingredeiserna, sedan ner med resten och blanda till en smet.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Klicka sedan ut pannkakor i en stekpanna, stek upp på svag värme i en klick smör.
Jag fick fram 9 stycken lagom stora pannkakor på denna smet.
Servera med lite vispgrädde och bär!

Ca 2,2 gram kolhydrater per pannkaka!

Gå in på min blogg för massor med fler LCHF recept:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld