Norrländsk Falukorvsgratäng

Falukorv på nötkött

Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat.

Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till.

Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv.

Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka.

Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen.

I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större.

En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat.

Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierade sidor.

Här kan Du läsa vad Lisa Förare Winbladh skrev om ett liknande fall för 1½ år sen.

Så det är inget nytt under solen, receptstölder finns på nätet även utanför LCHF-kretsen.

Men nu åter till god mat, lagad helt i mitt eget kök. Inte något avancerat recept, så risken är nog liten att det blir kopierat av recepttjuvar.

Jag tycker fortfarande mycket om korv, särskilt de med hög kötthalt och framförallt  lokaltillverkade med bra kryddning.

Provat Hälsingestintans nya Falukorv som innehåller enbart Svenskt nötkött av hög kvalitet.

Ett mycket gott alternativ för dem som av en eller annan anledning inte äter griskött.

Förvisso med lite för låg kötthalt och för mycket potatismjöl för en LCHFare, men smak och konsistens är annars mycket bra.

Om man inte äter den så ofta och med näringsrika tillbehör, så blir måltiden rätt bra ändå.

Om Du vill göra en betydligt nyttigare falukorv själv därhemma, så ta en titt på mitt recept i Anna Hallén”s nya kokbok LCHF för familjen, den goda vägen till mätta och friska barn.

Jag fick det hedrande uppdraget av Anna att skapa över 30 recept på näringsrik mat som passar barnfamiljer.

En riktigt rolig utmaning att omvandla barnfavoriter som Falukorv, Ketchup, Tacopaj, Vaniljglass och mycket mer, till nyttiga alternativ.

I dagens recept har jag kombinerat Falukorv med egenplockad Skogssvamp, Ekologisk Paprika och Västerbottensost.

En smakrik rätt som gör att den goda korven kommer mer till sin rätt, än med pasta och söt ketchup.

Norrländsk Korvgratäng

200 gr Falukorv

½ Ekologisk Paprika

1 dl brynt Skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 Ekologiskt Ägg

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Några Cocktailtomater till för smak och färg.

Här hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s kokbok.


Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.