Hallongrädde
Källa: Micaela Erlandsson
Portioner: 4

Ingredienser:
3 dl Vispgrädde
1 msk stevia eller annat sötningsmedel (kan uteslutas)
1 paket (225 gram) frysta hallon
Gör så här:
Vispa grädden ihop med stevia.
När grädden är vispad häller du i de djupfrysta hallonen.
Vispa cirka 10 sekunder, så allt blandas väl.

Nu är det färdigt att äta-gott och lätt.
Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.


Rabarberpaj de luxe

Pajbotten:
200 gram osaltat smält smör
3 ägg
3  msk erythritol och 1/4 krm stevia, eller annan vald sötning
2  dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
2-3 fint skivad rabarber
200 g  riven mandelmassa
strö lite sötning ovanpå

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen  fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en pajform med 3/4 av pajdegen, ca 1 cm upp på kanten.
Riv mandelmassan och strö ut det över pajskalet i botten lägg rabarbern ovanpå mandelmassan.
Strö ev lite mer sötning ovanpå rabarbern.
Gör smala remsor av resterande deg och lägg i ett rutnät över. Grädda i ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås 

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform

Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad


Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera gärna med vispgrädde!
Prinsesstårta – Prinstårta
Prinsesstårta - Prinstårta
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16

Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Prinsesstårta – Prinstårta

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4  msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;) . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. :)
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade ;)

©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

Rabarbersmoothie

I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!

Blir  två – tre glas

3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning

1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med  kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.

Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot  jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.

Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.

Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kanelbullemuffins
Kanelbullemuffins
Källa: Therese
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:
Muffins
5 ägg
1.5 dl kokosmjöl
0.5 dl pofiber
100g smält smör
2 dl grädde
2/3 krm fransk stevia
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Fyllning
50g smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
1/2 krm fransk stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader(varmluft). Börja med fyllningen. Smält smöret i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser. Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna(mortla kardemumman innan) och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig. Fördela i muffinsformar och gör ett hål som du fyller med fyllningen. Grädda i ugnen 10-12 min.
Punschbollar – Arraksbollar – Amarettobollar

Det går även att göra dammsugare av dessa, bara att göra mandelmassa och kavla ut och rulla in degen och doppa ändarna i choklad.

Ingredienser
100 gram mkt mjukt osaltat smör
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk kakao
några korn stevia eller annan vald sötning
1-2 msk arom
Arraksarom (eller punsch för dig som kan ta nått sött ibland).
Vill du köra naturligt använder du med fördel Amaretto dessertarom från LCHF butiken, den påminner lite om arrak.

Gör så här:
Blanda väl alla ingredienser, smaka av och ev öka amaretton/arraken, ta i mer mjöl om det känns för löst. Rulla 4-8 bollar och rulla dem i  kakao.

Ställ dem kallt att stelna.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Pannacotta med hallon
Pannacotta med hallon
Källa: Jennifer
Portioner: 3

Ingredienser:
2,5 dl grädde
en halv tsk vaniljpulver (inte vanlijsocker) eller en vaniljstång
3 msk sötin/sukrin
1 tsk Stevia
en näve hallon
2 st gelatinblad


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Värm upp grädden med socker och vaniljpulver. Det ska inte kokas så på 3an tills det blir varmt. Ställ grädden åt sidan och låt det svalna några få minuter. Krama ur gelatinbladen och lägg det i grädden och låt det smälta ner.
Häll sedan upp blandningen i små skålar. Låt det stå i kylskåpet i ca 3 timmar.
När pannacottan är dekorerar du dem med hallonen. Du kan även mosa hallonen med ca 2 tsk sukrin/sötin och lägga det över pannacottan. Servera!

Hoppas det ska smaka!