Jodå, visst var det tortillakyckling, eller kycklingtacos, eller kycklingwraps. Många gissningar och visst hade det lika väl kunnat vara pulled pork, det var länge sen jag gjorde nu så kanske till nästa fredag. Så barnsligt gott är det i alla fall med kyckling och ett alternativ till den klassiska tacofärsen till fredagsmys!
Kycklingfiléerna har jag bara strimlat tunt, kryddat med fajitaskrydda, citron och vitlök och stekt på i panna. Sen är det bara att servera precis som tacos med goda tillbehör! Nachochips med ostsmak och ostdipp får inte förglömmas dock.
Ikväll har jag lagat en gäng lchf-matlådor igen och även en supergod söndagsmiddag med fyllda skinkrullader, recept kommer imorgon! Hoppas ni alla haft en trevlig helg!
Goda tillbehör till, ungefär desamma som till tacos! Ostdippen får man absolut inte gömma, den har en strykande åtgång och passar även till kycklingwraps.
Källa: Piggapeggy
Portioner: 9 st
Ingredienser:
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakprotein
4 msk sesamfrön
1 msk linfrö
1 msk solroskärnor
1msk pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk fiberhusk
2 dl Cream Fraiche
3 msk olja (raps el kokos)
4 ägg
Gör så här:
Blanda ihop allt i en skål. Klicka ut på bakplåtspapper, forma runda m fuktig hand o platta till lite.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 17-20 min tills de blivit lagom gyllenbruna.
Ja, i torsdags blev jag inspirerad till att laga Linssoppa, efter att kollat receptet på Laila Bagges blogg :)).......kanske en aningens otippad maträtt när det gäller mig. Hur enkelt som helst och till sist Hur gott som helst. Här serverade vi den med en klick creme fraiche.
Liv, 10 år, tyckte inte alls att den var i hennes smak, medans 20-åringen tyckte den var klart godkänd. Ja, så det blev både hiss och diss :))
4 Pers
"Halv påse/paket röda linser
1 1/2 gul lök
4 matskedar Spiskummin (ej för bröd)
2 matskedar Curry
1 1/2 hönsbuljong tärning
Salt
Ta en kastrull häll i rapsolja, släng i den hackade löken och stek det en stund i kastrullen under omrörning. Släng i linserna och rör runt dom med löken en stund släng sedan i Spiskummin och curryn blanda runt och låt det stekas en liten stund.
Häll sedan på en liter vatten med hönsbuljong tärningen och salta efter smak och rör om. Koka upp under omrörning, sänk värmen för att sen låta det små puttra i 45 min. Måste dock hålla koll på om soppan börjar tjocka till sig då måste du i med mer vatten, soppan ska vara som en tunn ärtsoppa! Mäter tyvärr aldrig upp vattnet som jag brukar slänga i, jag gör tyvärr det på feeling!!
Servera med lite rå hackad lök i och en citron som man pressar över soppan innan man ska äta!"
tack för receptet.............. http://blogg.mama.nu/lailas-blogg/2012/09/27/linssoppa/
• 2,4 dl vetemjöl
• 2,4 dl grahamsmjöl
• 1,8 dl socker
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk bikarbonat
• 1 ½ tsk malen kanel
• ½ tsk salt
• 0,6 dl rapsolja
• 1,8 dl mjölk
• 1 liten påse färsk babyspenat
• 1,2 dl mosad banan (från ca 2 bananer)
• 2 tsk vaniljextrakt
Instruktioner
1.Sätt ugnen på 175 ° C och sätt pappersformar i en muffinspanna.
2.Rör ihop torra ingredienser i en stor skål: mjöl, socker, bakpulver, bakpulver, kanel och salt. Ställ åt sidan.
3.I en mixer, placera olja, mjölk och spenat. Blanda på hög i ca 30 sekunder eller tills helt mosat. Lägg i banan och vanilj, blanda på låg bara att blanda.
4.Häll blandningen i mjölblandningen och vänd ihop tilsl väl kombinerat.
5.Fyll muffinsformar ⅔ fulla och grädda 18-20 minuter.
Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.
Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.
Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding
Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.
Kostdoktorn skriver att 2000IE (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?
En annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”
och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:
”Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):
Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.
Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.
Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”
Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.
Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…
Så oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!
* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är
1 ng/mL = 2,5 nmol/L
Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”
/em
Även Holistic har börjat med kokosmjöl! Holistic anser jag vara ett av de bättre företagen, som är noga med sina produkter.
Jag använder ju exempelvis deras Magnesium och deras 5000IE D vitamin. Med fördel använder jag också deras kokosolja, den är ljuvlig! Nu säljer bodystore 2 burkar för 318kr (ord pris 358 kr)
Nu har de alltså också börjat tillverka och sälja kokosmjöl. Detta mjöl har som så många andra en högre halt av kolhydrater närmare bestämt 17,8. Ekologiskt och Fairtraid är det också.
Här kan man finna det hos Shopping4 net
Eftersom man tidigare trodde att alla kokosmjöl med hög halt av kolhydrater var ”fel kokosmjöl” så har det visat sig i många fall att så inte stämmer.
Nu har jag fått hem lite mjöl för att provbaka och se att även Holistics mjöl fungerar i vår bakning. Fortfarande så varnar jag för mjöl med ingen märkning eller högre än 20 gram, då vet man ej vad man får.
Här ser ni hur som beviset, fungerar utmärkt att baka med och smakar som det ska!
Så om ni ramlar på mjölet så vet ni nu att det funkar lika bra som de andra mjölen.
Denna supergoda purjolök och vitkålsgratäng är ett gott alternativ till vanlig potatisgratäng, eller pasta och ris.
Jag serverade den till dom saftiga morotsbiffarna häromdan och jag kan säga att den passar lika bra som ensamrätt (vegetarisk) eller serverat med en god kryddkorv, revben, halstrad fisk etc. En riktigt god basgratäng helt enkelt.
Det här behöver du :
2 purjolök
½ vitkålshuvud
1 vitlök solo
Salt & peppar
6 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
3 ägg
Mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Skölj och skär purjolöken i ca 2 cm bitar. Skär vitkålen i mindre bitar. Fräs allt i stekpanna tillsammans med en pressad vitlök solo och en klick smör. Salta och peppra. Slå på buljongen och låt den koka in på medelvärme innan du tillsätter grädden. Sänk värmen och låt sjuda ca 10-15 till det blir krämigt. Ta pannan från plattan och rör ner äggen. Häll allt i en smord, ugnsfast form. Toppa med mandelspån. Gratinera i ugn ca 20-25 min i 175 grader.