LCHF´s 5 g per 100 g regeln

IMG_8246Är en regel som bör användas tillsammans med ett eget tänkande. Den är bra som ett nybörjartips, men bör alltid åtföljas av lite  tips om ”tänk själv”.
Detta verkar ha missats i början då detta uttryck och räknesätt introducerades. Problemet med att utesluta allt som har högre kolhydratshalt än 5 g per 100g råvara är att det är väldigt väldigt mycket som går bort som inte alls väger 100 gram i den mängd man normalt äter det.

Vi ska kika lite på olika produkter som har en relativt hög halt av kolhydrater men som knappt väger något i den mängd man använder det.
Det mest uppenbara är väl kakao?  Kakao innehåller ca 11 gram kolhydrater men då man oftast använder ett par tsk upp till 0,5 dl beroende på vad man gör, 0,5 dl väger ca 20 g.
Listar här lite olika kryddor och smaksättningar som faller bort om man ska hålla sig till 5 g regeln.
1 msk av :
Kanel malen 87% kh
Chilipulver 42% kh
Oregano  63% kh
Basilika 57% kh
Curry pulver 52% kh
Svartpeppar 82% kh

Annan märklighet som kan vara värt att känna till är att många använder mörk choklad friskt i kladdkakor och chokladmousser, ofta står det 100-200 gram 70% choklad i både lchf-kokböcker och andra lchf-recept runt om på bloggar ( + att man också hivar i sötning!?).
En sådan chokladkaka innehåller massor med socker och då ca 59 gam kolhydrater på en hel 100 g kaka.

Detta kan jämföras med att många avskyr senap och ketchup och menar på att det är en ”sockerprodukt”. Jag menar att visst är det det, men långt mycket mindre kolhydrater än den så ofta omhuldade mörka chokladen…
Lägg en sträng ketchup på en korv och vågen ger inte ens utslag.
Väg upp en ruta Lindt 70% choklad och upptäck att den väger 8 gram…
En liten parantes här välj hellre Lindt 90% som innehåller 14 g kolhydrater per 100 g.

LCHF säger egentligen inget om varifrån kolhydraterna ska komma, ska man hårddra det är 1 dl solrosolja med en tsk socker i också LCHF…
LCHF berättar endast om energifördelning och man ger rekommendationer om vilka produkter som är lämpliga, sedan överlåter man åt folk själva att bestämma och framförallt tänka själv.

Jag skulle vilja säga att alla som vill äta LCHF bör ha den stora förmågan att tänka själv, har man inte den blir det svårt. Just på grund av ovanstående problemställningar.
Kan man inte ”tänka själv” lär man aldrig kunna krydda sin mat, och följer man slaviskt somligas recept lär ketchup/senap (som för mig är kryddning och smaksättning) vara bannlysta, medans 70% choklad mumsas lättare i rutor.

Jag önskar att nybörjare blev upplysta om att i första hand TÄNK SJÄLV och i andra hand att denna ”5 g regeln” alltid åtföljs av just  som ovanstående eller liknande tips och frågeställningar som gör att de flesta kan börja tänka själva och inte bara ”köpa” andras påståenden.

Detta var bara lite av mina tankar…

Ps. varför inte hellre göra kladdkakan med kakao? ;)

 

 

Bloggar etiketter: