Långkokta, tjocka revben i härlig skysås


N
u minsann ska vi damma av en hederlig husmansklassiker. Jag gjorde en snabb sökning på google och där var det väldigt lätträknade recept med just revben i sås så nu hoppas jag ni apar efter detta i veckan eller till helgen, en på tok alldeles för bortglömd klassiker.

Tjocka revben, långkokta i en god, härlig skysås. Serveras med kokt potatis, inlagd gurka, ärtor och lingonsylt. Detta är något av det godaste som finns. Köttet blir riktigt saftigt och bara faller isär från benen, för att inte tala om såsen! Detta är äkta gourmetmat för mig, såsom det ska smaka!

Hemköp har dessutom bra pris på dessa revben denna vecka. Skynda fynda! :-P

4 pers
Det här behöver du : 
2-2½ kg tjocka revben
Smör
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 eko köttbuljongtärning
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av. Ev. salt & peppar kanske… Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.


F
örberedd! :-P


R
evbenen har fått bryna och är nu fint gyllene.


S
lå på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna.


E
fter 3 timmar på medelvärme med lock ser det ut såhär! Ta upp revbenen och sila skyn genom ett finmaskig durkslag. Häll tillbaka skyn i grytan.


K
oka upp och gör iordning såsen.


L
ägg ner revbenen i såsen igen. Klart för servering!


Ä
lskade husmanskost! ;-) Så in i bängens gott så det finns inte ord… Mört, saftig kött, gudomlig sås (snåla inte) och rykande het potatis… Bättre än såhär kan det inte bli en helt vanlig måndag!

 

Creamy Lemon Cashew Cookies

 
4,75 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2,4 dl farinsocker
1,2 dl socker
80 gr rumstempererat smör
115 gr philadelphia ost
1 stort ägg
Rivet skal av 1 citron
2,5 dl Cashewnötter (hackade eller inte)
 
Ugn:150 °c
 
Kombinera mjöl och bakpulver. Vispa ihop farinsocker, socker, smör och Philadelpiaost. Vispa ner ägg och citronskal. Tillsätt mjöl/bakpulver och sedan cashewnötterna. Klicka ut ca 2 msk smet på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ca 23-25 minuter. Överför till ett svalare ställe än plåten.
 
Orginalrecept Mrs Fields omarbetat av mig.
Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

Finns ett äkta samband mellan höga D3-nivåer och bättre hälsa?
Kan vi lita på myndigheter … eller praktskandalen 

 Jag hade tänkt mig att fortsätta prata om cancer och vitamin D3. Men så kom en annan nyhet i vägen, så här kommer kort-kort om den aktuella norska cancerstudien publicerad i Cancer Causes and Control. Man har faktiskt sett på orsaker till cancer och man menar att det finns ett samband mellan höga D-nivåer och förbättrad överlevnad. Det är ju inte så komplicerat att ta ett blodprov och mäta vitamin D3-koncentrationen, sen behöver man egentligen inte göra något mer än att kolla D3-nivåerna regelbundet på de människor som naturligtvis får sedvanlig cancerbehandling utifrån sin typ av cancer. Till sist ser man på när de dör och vad de dör av (dödsorsak). I studien fanns patienter med bröst-, tjocktarms-, lungcancer och maligna lymfom. Tidigare studieresultat indikerar att detsamma även gäller för prostatacancer. Man ser på dödligheten i cancer (man kan ju dö av andra orsaker också) och ser att de med lägst D-nivåer har högst dödlighet … igen. Och vice versa, de med högst D-nivåer har bäst överlevnad.

Hittar tyvärr ingen annan länk än den till Foodconsumer, där jag läste om studien. Artikeln är ovanligt ”bra” då man refererar till faktiska siffervärden för D-koncentration, annars talar man gärna om insufficiens, brist, högt, lågt, vilket är ganska goddag-yxskaft för den intresserade läsaren. Man anger värden lägre än, <50 nmol/L som låga, värden mellan 50-80 nmol/L som mittemellan och värden högre än, >80 nmol/L som höga. Man kan ligga betydligt högre, jfr VitaminDCouncils VDCs rekommndationer och information. Det är nog så att ju mer man lär om vitamin D3, desto högre vill man ligga i sin egen personliga D3-koncentration och desto mer läser man.

Det är inte så märkligt, så vitt jag vet har de flesta observationsstudier visat detsamma, att personer med hög vitamin D3-koncentration lever längre, har mindre storlek på sina cancerknölar, deras cancer är helt enkelt lägre i sin ”elakhet” eller som vi säger malignitet. Mao återkommer den idag så berättigade frågan, hur kan myndigheter, forskare och läkare i hela världen komma med rent lögnaktiga påståenden om våra faktiska behov av vitamin D3? Och ständiga krav på förnyade studier med nolldoser av D3, som sedan jämförs med placebo (sockerpiller) eller ännu värre, med D2. Vi vet ju att det inte skadar att ta D3! Det är dessutom busenkelt, lätt som en plätt … att kontrollera sin blodkoncentration av D3.

Varför gör ”man” inte mer? alltså testar D3-nivåer och ordinerar rejäla verksamma doser av vitamin D3? Kanske för att någon måste betala kalaset och en friskare befolkning som frivilligt köper ett hälsokostpreparat för en liten peng för att må bra … näe, där finns inte mycket status och inga patentpengar att inhämta. Skulle Sjuk Vården (medveten särskrivning) bli sysslolös eller ägna sig åt riktig sjukvård?

Vad kan då vara mer intressant och tankeväckande än vitamin-D3? Det är inte om själen, det allmänna välbefinnandet, vilket annars ständigt ligger och pockar på att få några ord med i laget. Kanske, om Mariann tillåter det
blir det något sådant i framtiden.

Detta är en praktskandal!

Jo, en och annan myndighet är ertappad med byxorna nere och genast träder försvarare fram. Denna gången lyckas man inte sopa allt under mattan, som vanligt … utan här ska det utredas, kanske, ”fan trot” ursäkta uttrycket, men jag tvivlar på uppriktigheten att ta reda på sanningen. Det är många år sedan tjänstemannaansvaret försvann.

Justitiekanslern funderar på att granska CEPN. Vad är då CEPN undrar vän av ordning. Jo, det är ännu en av våra oändliga i antal – myndighet. Den här heter Centrala EtikPrövningsNämnden, CEPN. Vad gör då en dylik myndighet? Tro det eller ej, men den ska faktiskt kontrollera forskning, ”etikprövning av forskning som avser människor” och ett annat uppdrag är att granska oredlighet i forskning, man har tom en speciell grupp för det, ”expertgruppen för oredlighet i forskning vid CEPN”.

Vad har man då hittat på? Joo, man har förfalskat handlingar i syfte att dölja fel som begåtts på myndigheten. Det kallas urkundsförfalskning och det är ett allvarligt brott. Det finns två utmärkta artiklar från Dagens Medicin länkade, läs! Läs och förundras! Fundera också över om detta tillhör vanligheter på myndigheter. Det finns en ”smittsamhet” vad gäller grandiost beteende, man ser sig själv som ofelbar och man har alltid rätt, aldrig fel … De andra, de begriper bara inte sitt eget bästa.

Varför tänker jag på en och annan politiker, Generaldirektör, Länsstyrelse, myndighet … m.fl. Man chefar som vore man inte en människa med ett arbete man ansvarar för, utan man är ett med jobbet, man ÄR jobbet, svarar enbart inför Gud, fast Gud är ju man själv … och därigenom helt ofelbar i sin egen narcissistiska bubbla.
Det finns som vanligt fler frågor än det finns svar.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/

http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Vitamins/vitamin_d_breast_colon_lung_cancer_0828120653.html

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/jk-overvager-granskning-av-cepn/

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/etiknamnden-lamnade-ut-falska-handlingar/

http://www.epn.se/sv/centrala-etikproevningsnaemnden/expertgruppen-foer-oredlighet-i-forskning-vid-cepn/

Ännu en dagsaktuell länk som beskriver en fenomen där myndigheter världen över borde gripa in, få stopp på spekulationerna i mat!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article15345142.ab

Bloggar etiketter: ,

Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 6 stycken

Ingredienser:
Muffinssmet
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhacakade pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
140 gram söta blåbär

Blåbärstopping
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

Gör så här:
Muffinssmet
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!
LCHF recept för Cashew- och kokoskakor


Dessa kakor är väldigt lättlagade samtidigt som kombinationen cashewnötter och kokos är väldigt god!

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 20 min
Från: http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram hackad sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö

Gör så här
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite etxra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna.

Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

The post Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Melon Chocolate Chip Cookies
Melon Chocolate Chip Cookies
 
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl farinsocker
1,25 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk Melonessence
2,5 dl mörka choklad chips
Röd pastafärg

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör, farinsocker och socker.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljen.
Rör ner mjölblandningen och choklad chipsen. Tillsätt melonessence och röd pastafärg.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
 
Grundrecept från Mrs Fields men melonidén är min egen.
Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

eller kan man må bra och känna sig tillfreds, trots sjukdom? Kan man äta och sola sig frisk(-are)?

Idag känns det lite som höst ute, då tänker jag på vitamin D3. Jag tänker ofta på vitamin D3. Att bo här uppe i Norden innebär per automatik att solen endast klarar att bilda D3 i vår hud nån gång från maj till augusti månad. Tumregeln är att vår skugga skall vara kortare än vår egen längd, mitt på dagen. Alltså under de timmar som våra myndigheter varnar så för, när solen står tillräckligt högt på himmelen, då är det en tillräckligt gynnsam vinkel mellan vår kropp och solen för att den nakna huden ska gå igång och bilda D3-vitamin. Det känns märkligt att de rekommendationer som våra myndigheter ger oss är så nära noll, att många gånger, när man försöker studera effekt av vitamin D3, så gör man det i så låga doser, att man inte ser någon skillnad? Kan man förvänta sig någon skillnad när man jämför ett placebo-sockerpiller med en dos D3 som är så liten att den inte kan göra någon skillnad? I klartext, den studerade dosen är så liten att den inte förmår att öka D3-blodkoncentrationen ens en endaste smula. Kan man jämföra noll med noll? Det är ju givet att det inte blir något ”resultat” då, man kan inte se någon förändring varken i förbättrad hälsa eller i ”ingen effekt/skillnad” eller en försämring i hälsotillstånd. Kan någon komma på tanken att försöka behandla en lunginflammation med en snuttedos penicillin? Kanske en 100-dels dos av utprovad normaldos?

Kan det vara därför som myndigheterna rekommenderar så låga doser vitamin D3? Kanske … eller läser de inte alla nya studier eller alla riktigt gamla studier där man gett hundratusentals enheter D dagligen? Kanske … Oftast gav man D2, idag vet vi att D3 är mest biologiskt aktiv ur positiv synvinkel, de välgörande hälsoeffekterna hittar vi i studier där man använt sig av riktig D3, alltså den sortens D-vitamin solen bildar i huden. Personligen skulle jag aldrig ta extra av D2, med undantag av att jag någon gång äter champignoner.

Väldigt förenklat kan man säga att D3-vitamin minskar inflammation i kroppen. Med mindre eller utan inflammation känner man sig och blir faktiskt friskare och piggare. Man kan jämföra med något många har erfarenhet av – ryggskott/ryggsmärtor. Vid ryggskott får man alltid inflammation. Det blir svullet, irriterat, kanske klämmer man till någon nerv. Man blir stel, varje rörelse smärtar och man vill oftast vara i stillhet. Det blir svårt att vidmakthålla sin rygg stark, då alla rörelser blir så smärtsamma. Man har ont, drar sig undan, tar ofta en massa smärtstillande piller. Man gör precis tvärtom vad som kroppen behöver.

Så man kan säga att ett sätt att hålla sig frisk/friskare är att undvika inflammation. Vi kan se till att ha höga nivåer av vitamin-D3 i blodet. D3 gör att kroppens motstånd mot sjukdomar ökar, vårt immunförsvar blir starkare. Så långt är väl nästan alla överens. Det finns många andra ingredienser att lägga till i receptet på hälsa. Det vore spännande att diskutera alla dessa olika ingredienser om intresse finns. För alla vet väl hur det känns att vara allmänt trött, med muskel- och ledsmärtor och en envis känsla av svaghet, detta är klassiska tecken, alltså symptom på vitamin D3-brist. På samma vis som många glömt hur det känns att må bra. När allt flyter och man inte funderar över hur man mår.
Det är utomordentligt vanligt att människor söker sjukvård för att de ”mår dåligt”, en slags allmänt illabefinnande som det är svårt att sätta ord på. Jag tror inte att svenska läkare ens tänker D3-vitaminbrist som tänkbar orsak vid allmän trötthet, lustlöshet, dålig sömn, värk i muskler och leder, allmän nedstämdhet mm. Det vore bra om de lärde sig att göra det. Läkare tänker automatiskt bara på ”rickets” alltså engelska sjukan, när de hör/ser ordet vitamin D3-brist, inte ökad risk för (bröst-) cancer, risk fö diabetes – både typ 1+2, dåligt immunförsvar med frekventa infektioner, ångest och depressivitet osv … i en lång oändlighet av diagnoser.

Som avslutning vill jag idag helt kort ta upp en av de svåra sjukdomarna – bröstcancer. Gissa varför? jo vitamin-D3-associationen förstås. Idag finns väldigt många studier som visar att kvinnor med låga D3-nivåer oftare får bröstcancer, de får större tumörer, mer snabbväxande tumörer, mer elakartade tumörer, ökad dödlighet = lägre överlevnad … och tvärtom … kvinnor med hög nivå av D3 i blodet har ”snällare” tumörer, de har lägre dödlighet = högre överlevnad i bröstcancer, cancerknölarna är mindre i storlek etc.
Sambandet mellan utveckling av olika cancertyper och låga blodkoncentrationer av vitamin D3 är övertygande, som jag ser det.

I USA ser man det som ett enormt problem att den svarta befolkningen (även den latinamerikanska) har så mycket högre insjuknande i olika typer av cancer, gäller även bröstcancer, mer av diabetes typ2, mer av metabola syndromet, mer av övervikt, mera av högt blodtryck osv … listan kan göras lång. Behöver jag säga mer? Sambanden är mycket tydliga och det är först på senare tid som man funnit en (av kanske många) korrekt nyckel till dessa kända fakta. Varför har nu då ”African Americans” större insjuknandegrad, mer elakartade cancerknölar, högre dödlighet=lägre överlevnad? Jo, man tror att det åtminstone delvis handlar om att den redan högpigmenterade svarta huden. De svarta hör också varningarna för solen, för hudcancer och de drabbas i högre utsträckning av D3-brist, de äter mindre av de D-vitaminberikade livsmedlen, andelen laktosintoleranta svarta är högre än bland kaukasier (vita). Inomhus-livet är vanligare än tvärtom och att (sol-)ljus generellt sannolikt har hälsofrämjande egenskaper, det tänker vi inte på, vi forskar inte på det heller i nån vidare utsträckning. Sedan skulle jag kunna lägga till en mängd andra faktorer som jag tror kan påverka den individuella benägenheten att utveckla sjukdomar. Fast helst skulle jag vilja prata om hälsa, ordet hälsa i betydelsen välbefinnande och avsaknad av sjukdom. När man mår bra i kropp och själ. Kanske hamnar vi där?

Till sist länkarna;
Jag vill igen påminna om de förträffliga vitaminD3-siterna som finns.

Vår svenska D3-site
http://alltomvitamind.wordpress.com/
Den amerikanska vitamin D3-siten
http://blog.vitamindcouncil.org/

om bröstcancer, fritt kortfattat översatt; en forskare, JW har studerat sambandet D-vitamin och cancer i 20 år. Studierna handlar om hur (de höga) D-nivåerna minskar risken att få bröstcancer, såväl som hur cancercellerna bekämpas med D. D-vitamin är en stark tillväxthämmare av bröstcancerceller, så om cancercellerna utsätts för D-vitamin, så slutar de att växa. Vitamin-D skyddar mot bröstcancerutveckling och risken att få bröstcancer kan minskas med 30%.

One researcher, Jo Ellen Welsh, has been studying Vitamin D and cancer for 20 years.
“We do laboratory studies, animal studies and studied with human tissue,” Welsh said.
The study involves how your Vitamin D levels reduce your risk of getting breast cancer as well as fighting it.
“We found is that Vitamin D is a very powerful growth inhibitor of breast cells, so if cells are exposed to Vitamin D, they stop growing,” Welsh said.
Results show that Vitamin D is a good protective factor against developing breast cancer and could cut your risk by 30 percent.

http://austin.ynn.com/content/health/287650/healthy-living—vitamin-d-and-breast-cancer

om cancer och prostatacancer

http://www.chicagotribune.com/health/sc-health-0815-pharm-20120815,0,7317979.story

Elisabeth Puur

KÖPA D Vitamin 

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,