Jello- Cookies
8,3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
340 gr rumstemtererat smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk Jello i 4 olika smaker (Jag har smakerna: Grape, Persika, Blåbär och Vattenmelon)
Pastafärger
 
Ugn :180°c
 
Vispa smör och socker fluffigt. Blanda ner ägg och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver.
Dela degen i 4 delar och blanda i 3 msk valfritt Jello-pulver i varje, tillsätt evt pastafärg för starkare färg.
Rulla lagom stora bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till kakorna med undersidan av ett platt glas eller skål. De flyter ut litegrann så platta inte till för mycket.
Baka i ugnen ca 8 minuter.
 
Orginalrecept hittar du här :http://www.instructables.com/id/JELLO-Cookies/
Påskpynt & vaktelägg

vaktelägg
Påskens högtid närmar sig med stormsteg! Ägg, påskägg, pyntade ägg, chokladägg, godisägg, och vaktelägg! Ja, just det sistnämda; Vakteläggen hör påsken till lite extra med dess fantastiska mönster i sitt lilla miniatyrskal. Så otroligt vackra, vilda och goda! För er som aldrig någonsin har smakat vaktelägg så kan jag lovorda dom gott. Det är ett milt, smakrikt litet ägg som med fördel förtärs till förrätt, soppa, som delikatess eller dekoration på smörgåstårtor eller finare landgångar.

Jag har fått möjlighet att prova dessa vackra små ägg och jag är inte färdig än. Jag har kokat, stekt, använt som pålägg på pizza, dekoration på smörrebröd, minihamburgare och varenda litet skal har jag lyckats ta tillvara på till påskens pynt och dekoration också.

Jag är som sagt var inte färdig än och fler recept kommer!
Näst ut blir DESSERT med vaktelägg! Håll utkik! :-P

Tills dess är jag väldigt stolt att få visa upp dessa små skönheter från de japanska vakltar som föds upp här på Öland. Det går alldeles utmärkt att beställa dessa ägg per post, klicka in på hemsida HÄR och läs mer. Perfekt nu till påsk och allt!

vaktelägg_öland_beställ
Vaktelägg kan beställas här >>

vaktelägg_öland_recept
Vakteläggen är små… Pyttesmå! :-P

vaktelägg_recept
Vackra skal i ett litet fågelbonäste av björkgrenar och pärlhönsfjädrar från www.skapamer.se

påskgrupp_hjärtan_på_tråd_påsk_dekoration_vaktelägg
Gjorde ett litet påskarrangemang på köksbordet med ”hjärtan på tråd”, taklök, minipåskliljor och vaktelägg.

vaktelägg_dekoration_recept_påsk_påskpynt_påskgrupp
Vakteläggen gör allt så mycket mer levande, älskar verkligen de fina bruna färgerna i äggen!

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

 

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,

Opastöriserat gräsbetes smör, vem vill köpa runt Borås?

getimageÄntligen så har jag funnit smör gjort på opastöriserad gräsbetes-grädde!!
Detta smör tillverkas i Jämtland på Ovikens ost.

Givetvis hettar du inte upp smöret och pastöriserar det själv, utan stek i vanligt ekosmör och använd detta smör  endast väldigt försiktigt smält och ex i våra grönsaksmoser, på goda smörgåsar, i de löskokta äggen osv osv.

Jag tänker mig att man kan beställa (bindande) till mig och smöret kommer hem till mig då jag ju jobbar hemifrån och kan ta emot smöret. Vi kanske kan beställa  varannan månad?
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot. i  500 g förp. Frakten delar vi på och den ligger på 150-200 kr.

Hör av dig via kontaktformuläret här på bloggen, helst senast fredag. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz.

Så ät smöret med andakt…

 

Bloggar etiketter:

Joline har bakat påsk-cupcakes

miss_cupcakes_joline_kryddburken
Nu stundar snart påsken och här är det Joline som bakat goda cupcakes med påsktema. Receptet är enkelt, smaksatt med vanilj och rivet citronskal. En cream cheese-frosting med vanilj doppat i färgade koksflingor. Nonstop på toppen. Busenkelt för alla pysseltokiga och baksugna barn (och vuxna) därute!

Joline har också anmält sig till tävligen :-P  ”Miss cupcake 2013″
”Miss Lillkryddan” har hon döpt sitt bidrag till! ;-)

Ni kan rösta på hennes bidrag HÄR! Det är första gången hon är med och tävlar och skulle såklart bli superglad om ni gillar hennes cupcakes!

12 st
Det här behöver du :  

Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
100 gram rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
2 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Fyll muffinsformar till 3/4, använd med fördel en muffinsplåt när du gräddar dom. Grädda i ca 15 min 175 grader. Låt svalna något innan du börjar dekorera.
Cream cheese-frosting : 
50 gram philadelphiaost
25 gram rumsvarmt smör
3 – 4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration :
ca 3 dl kokosflingor
Dr. Oetker hushållsfärg röd + gul
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker och vaniljsocker.
Fördela kokosflingorna i två plastpåsar. Droppa en, två droppar i varje påse av hushållsfärgen och skaka om för att få gul och rosa kokos. Bred på frostning på varje cupcakes, doppa i kokosflingorna och dekorera med nonstop godis.
joline_cupcakes
12 st cupcakes blir det av receptet!
färga_kokosflingor_cupcakes_dekoration
Färga kokosflingorna med hushållsfärg så får du ett ”fjädrigt” ansikte till tuppar och hönor! ;-)
påsk_cupcakes
Lycka till!
Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg

rostbiff_smörgås_smörebröd
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! :-P

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! ;-)

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

rostbiff_smörgås_smörrebröd_remouladsås_vaktelägg

smörrebröd_rostbiff_vaktelägg_remouladsås

Pösig omelett

Detta blir verkligen en extra pösig omelett, och framförallt
den behåller sin pösighet även på tallriken!IMAG1117

ca 1 portion

2 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
0,5 dl grädde eller creme fraiche eller vatten

smör till stekning

Gör så här:
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med grädde eller creme fraiche (vatten) och blanda ner den rivna osten väl.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
IMAG1118Stek i liten stekpanna med rejält med smör, blanda runt med en gaffel tills den börjar stelna lite och låt den sedan steka vidare på svag värme under lock i ca 5 minuter.
Du kan göra upp till ca 6 ägg (3-4 portioner) i en stor stekpanna.

Servera med lite stuvad spenat.
Prova också att krydda omeletten med lite riven muskotnöt,
det gifter sig fint med spenat och ost.
IMAG1115

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Pizza med tomatsås och skinka

Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.

Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

LCHF chocolate chip chokladmuffins!
LCHF chocolate chip chokladmuffins!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 6

Ingredienser:
75 g rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
0,5 malda kokosflingor
1 dl sukrinmelis + 1 krm stevia
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ägg
50-60 gram grovhackad mörk choklad ( jag använde steviasötad cavalier choklad för mindre kolhydrater)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan smöret och blanda ihop.
Tillsätt ägget och rör om till en deg. Vänd ner den grovhackade chokladen och arbeta in.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter på 200 grader.

Blir 6 stycken muffins.
Ca 2,4 gram kolhydrater per muffins!

Farligt goda muffins!

www.finest.se/evelinasvärld
En blogg om livet, LCHF, mat, bak inspiration!
In och kika! :)