1 tsk bakpulver
340 gr rumstemtererat smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk Jello i 4 olika smaker (Jag har smakerna: Grape, Persika, Blåbär och Vattenmelon)
Påskens högtid närmar sig med stormsteg! Ägg, påskägg, pyntade ägg, chokladägg, godisägg, och vaktelägg! Ja, just det sistnämda; Vakteläggen hör påsken till lite extra med dess fantastiska mönster i sitt lilla miniatyrskal. Så otroligt vackra, vilda och goda! För er som aldrig någonsin har smakat vaktelägg så kan jag lovorda dom gott. Det är ett milt, smakrikt litet ägg som med fördel förtärs till förrätt, soppa, som delikatess eller dekoration på smörgåstårtor eller finare landgångar.
Jag har fått möjlighet att prova dessa vackra små ägg och jag är inte färdig än. Jag har kokat, stekt, använt som pålägg på pizza, dekoration på smörrebröd, minihamburgare och varenda litet skal har jag lyckats ta tillvara på till påskens pynt och dekoration också.
Jag är som sagt var inte färdig än och fler recept kommer!
Näst ut blir DESSERT med vaktelägg! Håll utkik!
Tills dess är jag väldigt stolt att få visa upp dessa små skönheter från de japanska vakltar som föds upp här på Öland. Det går alldeles utmärkt att beställa dessa ägg per post, klicka in på hemsida HÄR och läs mer. Perfekt nu till påsk och allt!
Vaktelägg kan beställas här >>
Vackra skal i ett litet fågelbonäste av björkgrenar och pärlhönsfjädrar från www.skapamer.se
Gjorde ett litet påskarrangemang på köksbordet med ”hjärtan på tråd”, taklök, minipåskliljor och vaktelägg.
Vakteläggen gör allt så mycket mer levande, älskar verkligen de fina bruna färgerna i äggen!
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums*
Ha en underbar fredag allihopa!
4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.
Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg
Fyllning:
500 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar
Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg
1 dl riven god ost
Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda vidare i ca 20 minuter..
Servera med en god krispig grönsallad till.
Äntligen så har jag funnit smör gjort på opastöriserad gräsbetes-grädde!!
Detta smör tillverkas i Jämtland på Ovikens ost.
Givetvis hettar du inte upp smöret och pastöriserar det själv, utan stek i vanligt ekosmör och använd detta smör endast väldigt försiktigt smält och ex i våra grönsaksmoser, på goda smörgåsar, i de löskokta äggen osv osv.
Jag tänker mig att man kan beställa (bindande) till mig och smöret kommer hem till mig då jag ju jobbar hemifrån och kan ta emot smöret. Vi kanske kan beställa varannan månad?
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot. i 500 g förp. Frakten delar vi på och den ligger på 150-200 kr.
Hör av dig via kontaktformuläret här på bloggen, helst senast fredag. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.
En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz.
Så ät smöret med andakt…
Nu stundar snart påsken och här är det Joline som bakat goda cupcakes med påsktema. Receptet är enkelt, smaksatt med vanilj och rivet citronskal. En cream cheese-frosting med vanilj doppat i färgade koksflingor. Nonstop på toppen. Busenkelt för alla pysseltokiga och baksugna barn (och vuxna) därute!
Joline har också anmält sig till tävligen ”Miss cupcake 2013″
”Miss Lillkryddan” har hon döpt sitt bidrag till!
Ni kan rösta på hennes bidrag HÄR! Det är första gången hon är med och tävlar och skulle såklart bli superglad om ni gillar hennes cupcakes!
12 st
Det här behöver du :
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.
En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan!
4 lite större smörrebröd :
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök
Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås!
Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)
Detta blir verkligen en extra pösig omelett, och framförallt
den behåller sin pösighet även på tallriken!
ca 1 portion
2 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
0,5 dl grädde eller creme fraiche eller vatten
smör till stekning
Gör så här:
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med grädde eller creme fraiche (vatten) och blanda ner den rivna osten väl.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
Stek i liten stekpanna med rejält med smör, blanda runt med en gaffel tills den börjar stelna lite och låt den sedan steka vidare på svag värme under lock i ca 5 minuter.
Du kan göra upp till ca 6 ägg (3-4 portioner) i en stor stekpanna.
Servera med lite stuvad spenat.
Prova också att krydda omeletten med lite riven muskotnöt,
det gifter sig fint med spenat och ost.
Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.
Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!