Krustader med viltost, rökt skinka och chili + tips på 12 olika fyllningar!


Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink! :-P

Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.


Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.


Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.


Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)


Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.

Fler fyllningar till varma : 

  • Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
  • Finhackad salami, toppad med brieost
  • Färskost pepparrot med saltrulle
  • Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
  • Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar

Kalla krustader : 

  • Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
  • Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
  • Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
  • Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Är du en duktig vardagskock? Tävla med Milda!


Du har väl sett reklamen på TV redan? Mildas vardagskockar som visar sina talanger och knep i köket för en godare vardag. Passa på du också, var med och tävla i Mildas tävling; ”Mildas vardagskock” 

Tycker du om att laga mat? Vill du visa upp dina kokkonster i TV-rutan? Det räcker så - Skynda dig in och läs hur du ska göra eller titta på filmen hur det kan se ut och hur du går tillväga för att bli mildas vardagskock!

Se filmen här >>

Här har jag gjort en väldigt enkel ”lax-i-ugnen-rätt”. Kan du göra det bättre? Piffa upp vardagsmaten lite till? Ta chansen och var med och tävla, jag vet att ni är grymt duktiga många utav er så varför inte satsa på en liten TV-karriär när ni ändå lagar mat? :-P

4 port
Lax i form med färskost, citron & dill

Milda culinesse till formen
4 laxfiléer
200 gram färskost
1 msk fiskfond
Rivet skal från 1 citron
Pressad saft från 1 citron
1 knippe klippt, färsk dill
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en ugnsfast form med milda culinesse. Lägg i laxfiléerna. Rör ihop resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Bred ut ovanpå laxfiléerna. Ugnsbaka i 200 grader ca 20-25 min.


Smörj en ugnsfast form med milda culinesse.


Bred ut färskoströran ovanpå laxfiléerna. In i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.

MILDAS hemsida >>


(Inlägg i samarbete med Milda)

Chokladmuffins med marängsmörkräm
Chokladmuffins med marängsmörkräm
Källa: mrsgoldfish
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Chokladmuffins
100 gr smör ( helst osaltat, om inte ; normalsalt )
2 ägg
Cirka 3 msk sötningsmedel ( 2 dl strösocker )
5 msk mandelmjöl
3 msk kakao
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ msk bakpulver
½-1 dl upptinade hallon

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 kryddmått vanljpulver
3 msk sötningsmedel ( 2 dl socker )
pressad citron från en ½ citron
150 gr smör ( helst osaltat, annars normal )
Gör så här:
Kladdkakemuffins
Ugn 200 grader.

Smält smöret i en kastrull på spisen. Vispa samtidigt upp äggen med sötningsmedlet. Det ska bli väldigt fluffigt!
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Om ni gillar sött så tillsätt lite extra i det torra.
Vispa ned torringredienserna i äggblandningen och sist det smälta smöret. Blanda nu ned hallonen utan att få med så mycket vätska.
Klicka ned blandningen i muffinsformar. Ha dom helst i en muffinsform så de behåller formen bra.
In i ugnen i mitten och i cirka 10 min. Känn med en sticka; ej kletiga
Låt dom kallna i muffinsformen i kylen.

Marängsmörkräm
Vispa upp äggvitor, vaniljpulver, citron och sötningsmedel i en bunke ovanför ett vattenbad. Ta gärna hjälp av en termometer för marängen ska helst bli 65 grader.
Efter smeten är varm, tjock och blank så ta bort den från vattenbadet. Fortsätt vispa tills smeten är kall och medans detta händer klicka i smör lite i taget så den blandas väl med marängsmeten. Vispa tills smeten är blank och tjock.

Smaka av, kanske lite mer sötningsmedel eller citron?

Tips! Marängsmörkräm är jättetacksam att smaksätta med t ex essanse eller bär m.m
Jag tog de upptinade hallonen och använde vätskan av dom till att smaksätta krämen med.
LCHF recept för Chilli smaksätt vitt kål med grädde

En supergod chili som är smaksatt av vitt kål med grädde!

Chilli smaksätt vitt kål med grädde
Portioner: 4 st
Tid: 20 min

Ingredienser
1 liten Vitt kål
Piri Piri (eller Harrisa) krydda
Vispgrädde 3 dl
Vår lök 3 st
Smör till stekning (cca 50 gr)
Salt o peppar

Så här gör man:
Strimla kålen och den vita delen av vårlöken och stek i smöret (cca 50 gr). När kålen har mjuknat, tillsätt 3 dl visp grädde och krydda med piri piri (eller Harissa eller annat chilli), samt lite salt och peppar. Fortsätt på låg värme tills grädde har tjoknat lite och kålen är styvad. Jätte gott tillbehör till alla kött rätter.

De 4 vinnarna av muffin & cupcakemakers!


Tävlingen om de fyra muffin och cupcakemakers gick av stapeln i onsdags och avslutades igår midnatt, nu är det dags för mig att presentera vinnarna!

Tack alla ni som bidrog med era ideér, tips och funderingar, det har verkligen varit givande att läsa era kommentnarer och jag hoppas ni andra snappar upp alla tips ni kan vare sig de lagas i maskin eller utanför! :-P

Med följande bidrag : 

Veronica
Jag skulle vilja prova att göra rotsaksbakelser i maskinen. Riva potatis, morot, palsternacka och lite rotselleri, blanda ihop dem med lite salt och peppar och sen fördela i formarna. Toppa med Västerbottenost och lite grädda. Sen grädda dem. Serverar dem med en fantastisk rödvinssås som fått koka ihop länge och en nygrillad medium rare hängmörad entrecote.

Annika (Västerås)
Frukost frallor :-) Köttbullar med olika fyllning. Kroppkakor. Vaniljkräms fyllda bullar, Smördegs inbakad västerbottensost. Det var några idéer. Så nu hoppas jag på turen :-)

Sören
Detta vore en perfekt liten maskin till sambon som gillar att baka både muffins och cupcakes m.m. Själv så gillar jag munkar så det vore kanske något att testa….

Anna D
Jag skulle göra små mini-Västerbottenpajer. I med smördeg och låt förgrädda. Sedan har man röt ihop ett ägg, lite vispgrädde och en massa god riven Västerbottenost alternativt en god cheddar. Häll i de förgräddade skalen och kör tills det är klart. Verkar väl jättegott? :)

Kan serveras med lite gräddfil, en dillvippa och rom på toppen, perfekt till studentfest och midsommar.

 

Grattis till er!
Ni har vunnit varsin muffin & cupcakemaker!

Hör av er till mig (kryddburken@telia.com) så snart ni kan med  fullständigt namn
samt leveransadress så kommer paket på posten.

Tävling i samarbete med Empire


Empire finns även på facebook här >> Och twitter här >>
Företaget bakom muffinsmakern heter Empire och varumärket för Muffin & Cupcakemakern är C3

Svartkålsfrittata
Svartkålsfrittata
Källa: Low-Carb Jay
Portioner: 2

Ingredienser:
6 stora ägg
8 blad svartkål
8-12 cocktailtomater
½ dl grädde
½ dl ricottaost
½ tesked svartpeppar
¼ tesked salt
1 matsked olivolja
1 matsked smör
1 liten gul lök
1 hackad klyfta vitlök
1 dl riven ost

Gör så här:
1.Vispa ihop äggen, ricottaosten och grädden tillsammans med salt och peppar.
2. Dra av svartkålsbladen från ?stjälkarna?
3. smält smör och olja i stekpannan (ugnsfast). Lägg i löken och stek tills den börjar bli glansig. Lägg därefter i svartkålsbladen. Låt steka nån minut och rör runt så inte löken bränns.
3. Häll på smeten och stek på svag värme tills ytterkanterna så smått börjar bli möjliga att lösgöra.
4. Lägg på cocktailtomaterna delade i halvor och strö ut den rivna osten ovanpå allt.
5. Sätt in stekpannan i ugnen på 180 grader och låt den stå inne 15-20 minuter.

bon appetit!
Egg McMuffin


Nu har jag gjort Egg McMuffins! Inte ett dugg svårt och sååå, jag säger då bara sååå mycket godare än McDonalds egna som ibland kan vara lite ”gummi-aktig” om ni provat?

Dessa gjorde jag i muffinmakern och de blev frasiga, mjuka, och ägget sådär perfekt som man själv vill ha det. Lite mjuk och rinnig äggula tycker jag är godast och det är bara tiden i muffinmakern som justerar detta. Öppna och tjuvkika lite då å då, sen tar du upp dom när dom är helt perfekt i ditt tycke. Brödet blir inte på något sätt bränt eller hårt utan mer frasigt i kanterna och mjukt, som nybakade!

Ja, har man ingen muffinmaker (eller kanske har du turen att vinna en?!), så hade jag provat att göra detta i en vanlig liten rund portionsform i ugnen. Finns ju oändliga många storlekar och formar i porslin som är ugnsfasta som funkar att göra i små portionsstorlekar. Tex. Le creuset´s små ramikiner, suffléformar, pannacottaformar, eller i en helt vanlig temugg?! Å sen skjuts in i ugnen med dom istället!

Jag använde mig utav Frisco hamburgerbröd för de låg så passande i brödlådan så jag tog ut små rundlar av dem med botten och lock i ett. Lite smör på bottenbrödet, en skiva smältost/emmentaler alt. cheddar, (ta ut runda formar med ett upp & nedvänt glas). Peta ner botten + ostskiva i hälften av hålen på muffinmakern. Knäck ett ägg på varje (litet ägg). Lägg locken i dom övriga tre tomma hålen så de får lite krispig yta. Stäng locket några minuter och kolla till äggen då och då och ta upp när dom är helt perfekta i ditt tycke.

Lite salt och peppar på ägget, sen på med locket! Klart! :-P

TIPS!!
Klipp långa remsor av bakplåtpapper som du lägger i botten och låter flikarna sticka upp på varje sida, då lyfter du enkelt du upp din muffins hel, rund och fin utan att bränna fingrarna dessutom. Fiffigt tips jag kom på i efterhand såklart! ;-)


Egg McMuffins; Bröd, ägg, ost…


Bottenbröd + ost, knäck ägget ovanpå och grädda locket vid sidan om så det blir mjukt och krispigt!


Såhär!


Sen när det är klart, blir det såhär! På med lite salt och peppar på ägget och lägg på locket.


Färdigt!


Och naturligtvis en insider-bild också… :-P

Fläskfilé kebabrulle i mjukt tunnbröd


Här kommer tronarvingen till gårdagens tunnbrödsbak på muurikkan; Fläskfile-kebab-rullen ”all inclusive”. Tunn, skivad fläskfilé, paprika, lök, zucchini, champinjoner, sås, kryddor, hetta. Inga krusiduller! Inga extra pryttlar och skålar, såsflaskor eller sallader vid sidan om. Allt finns där! Enkelt, bekvämt, charmigt och vansinnigt gott!

Bara muurikkan och det mjuka tunnbrödet som måste till för att det ska bli komplett.

Självklart kan du göra detsamma i stekpannan inomhus, både brödet och köttet men det är den här ”vildmarks-feelingen” som jag vill åt här. Den vilda, levande, gnistrande, glödheta stämningen och smaken därtill! Prova, prova, prova!! Ni bara måste prova! :-P

4-6 port
Det här behöver du : 

ca 600 gram fläskfilé alt. ytterfilé
2 gula lök
1 röd paprika i strimlor
½ zucchini i mindre bitar
1 burk champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk mushroom soya
2 msk mörk oxfond
2 msk sweet chilissås
1 tsk D´Elidas chilisås
½ liter vatten
1 stor burk creme fraiche (5 dl)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fläskfilén i tunna, tunna skivor. Det går allra bäst om den är något fryst så får det blir som ”skav”. Fräs på köttet tillsammans med hackad lök och finriven vitlök. (riv på zestjärn). Låt fläskfilén få lite färg, tillsätt sedan resten av ingredienserna utom creme fraiche. Låt puttra tills vätskan försvunnit. Rör ner creme fraichen, låt såsen tjockna något, smaka av med salt & peppar. Servera i mjukt tunnbröd, ihoprullad som en kebab.


Nästan så man vill krypa upp där och bara bli en liten paprika för en minut… ;-) Värmedyna AB!


Och så den härliga såsen som får kräma till sig innan allt fylls i det nybakade tunnbrödet…


Sådärja!


Blev inte många bilder på den färdiga rätten, varför får ni klura ut själva! ;-)


Prova även denna norrländska kebabrulle med renskav >>

Mjukt tunnbröd, gräddat på muurikkan


Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.

Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska” ;-)

Fortsättning följer till detta recept…

12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.


Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de! ;-)


Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.


Sen är det bara att grädda på!


Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.


Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…