The Fooo konsert – roadtrip och övernattning i Karlshamn

black_n_white
Nu är vi hemma igen efter vår lilla roadtrip till Karlshamn. Joline och jag åkte dit för att gå på The Fooo’s konsert som invigde Östersjöfestivalen på onsdagskvällen. Hotellövernattning på Best Western hade kära maken fixat till oss. ♥ Det har varit hur kul som helst att gå på konsert med Joline och killbandet The Fooo. Jösses vilket pådrag av hysteriska, lyckliga foooer-tjejer. Helt galet vilka toner dom kan frambringa när pojkarna visar sig på scen. :-P

Vi kom dit vid lunchtid på onsdagen och körde direkt in till centrum för att lokalisera torget och scenen. Där stod redan tjejer och väntade och hade gjort i många timmar före vi kom. Joline blev uppskriven på en lista av en scenarbetare så hon kom med bland de som släpptes in först och slipper köa. Men köa gjorde vi ändå. Samlingen för VIP-tjejerna var redan vid 18.30 och därefter radades dom upp på led och släpptes in 50 åt gången. Många timmars trampande och väntande men till slut fick vi plats vid främsta säkerhetsstaketet och då var klockan inte ens 20. Bandet skulle börja spela kl 21.00 så vi väntade lite till. ;-)

Om man gillar The Fooo så är man en ”foooer” och varje ”foooer” har sin egen favorit bland de fyra killarna och ni kan se lite längre ner vilken som är Jolines ögonsten. ;-) Tjejerna hittade snabbt varandra och babblade på för fulla muggar och hade superkul tillsammans trots att dom inte träffats tidigare så var det en härlig gemenskap bland fansen. Kul att se faktiskt.

Jag drog mig tillbaka då jag kände mig aningens för ”gammal” för att stå där framme vid staketet. Satte mig i skuggan och njöt av att få SITTA ner… Haha!
Konserten var fantastisk och vilken respons fansen fick av sina pojkar, himla goa killar de där!

Bjuder på lite bilder från dagen, vårt hotell och lite av kvällen. Ett trevligt lunchställe i Karlshamn och även ett i Karlskrona.

the_foo

the_fooo_karlshamn_konsert
Scenen står uppställd, turnebussarna skymtar till vänster och de trogna fansen väntar redan på kvällens konsert.

konsert_band_the_fooo
Jolines nummer 69 som tog henne ända längst fram till scenen. :-P

kebabrulle_restaurang_karlshamn
Vi hittade ett lunchställe inne i Karlshamn ett kvarter bortom torget, Pizzaboden. Jag beställde en kebabrulle och Joline en kycklingsallad, men herregud så mycket mat! Jag delade rullen på mitten och orkade inte ens få i mig den ena halvan. Men kanongott, mycket sallad och tunn botten på rullen. Vitlökssås vid sidan om och massor med lök och tunt skivad kebab. Precis såhär ska de se ut och smaka. Synd på storleken bara för jag gillar inte att lämna mat på tallriken. ;-)

best_western_hotell
Efter att vi strosat runt i centrum, shoppat lite kläder och lunchat så checkade vi in på hotellet på Best western.

best_western_hotell_karlshamn
Rummen var kanonfina, nyrenoverade och sängarna bara såååå sköna! Ett par timmars vila och sen göra sig i ordning för kvällen.

karlshamn_best_western
Superfräscht!

best_western_karlshamn
Vi letade oss ner i relaxavdelningen och hann med ett dopp i bassängen också. :-P

scenen_karlshamn_torget_östersjöfestivalen
Framme på konserten och här är klockan ca 20 och det strömmar in förväntasfulla och spralliga tjejer. Längst fram står Joline tillsammans med dom andra fansen.

köa_konsert_the_fooo
Bästa platserna! :-P En stor eloge till scenarbetarna som jobbade bakom staket som försedde tjejerna med vatten och såg till att dom mådde bra under hela konserten.

the_fooo_konsert
Scenen tänds och det sprids ett jubel i publiken… Snart kommer dom!!

the_fooo_karlshamn
The Fooo Experience inleder kvällen med en cover på Boomfunk MC´s Freestyler!

joline_the_fooo_foooer
När konserten är slut är det många känslor och blanka ögon bland tjejerna…. Deras stora idoler reser nu vidare mot nästa turné. Vi landade på hotellet och somnade väldigt gott efter en fantastisk kväll.

frukostbuffe_hotell_best_western_karlshamn
Det bästa med hotellövernattning måste då ändå vara frukostbuffén! Oj så gott allting och man plockar ju på sig så mycket men orkar knappt hälften. ;-)

toscana_karlskrona
Efter några timmars softande efter frukost och nyhetsmorgon checkade vi ut och styrde hemåt. Gjorde ett stopp i Karlskrona och åt en dagens lunch på Toscana.

toscana_restaurang_karlskrona
File mignon. Rödvinssås och bearnaisesås… Så vansinnigt gott och prisvärt! Denna restaurang brukar vi äta på när vi är i Karlskrona så det är ett favoritställe vi gärna återkommer till. Ja, det var denna lilla resa i bilder. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg! ♥

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

Fetma ökar i u-länder och samtidigt svälter miljontals

skinny_fatsoDetta kunde höras på nyheterna idag och här kan man läsa om det i GP. Nu har jag inte läst själva rapporten från Brittiska Tankesmedjan ODI.
Men mina tankar vill jag dela med mig av.
Det är fruktansvärt att så många fortfarande svälter på jorden och man önskar man kunde hjälpa alla lidande överallt.
Dock skulle jag idag vilja beröra tanken på att feta människor också i grunden svälter, eller är i alla fall felnärda.

Bilden är hämtad från sajten Mat för människor och artikeln Den svältande fetknoppen är väldigt intressant att läsa i sin helhet.
Man får genast en förståelse för att fetma inte alltid handlar om frosseri. Som artikelförfattaren Theresa Sandin skriver i början:
Feta människor kanske inte är dessa måttlösa, morallösa paddor som vi gärna vill tro. De kanske inte är tjocka för att de trycker i sig kakor hela dagarna trots att de är mätta. För att de kastas mellan frosseri och lättja. Antagligen inte.
Missa inte heller de två allra sista styckena i artikeln ;)

Lägger vi då också till kunskapen om att Gluten förstör tarmen att näring inte kan tas upp tillräckligt, att en glutenskadad tarm upptagningsyta minskas till en tiondel av ytan hos en frisk tarm. Lägger vi då till informationen om att Alla får en läckande tarm av gluten och då inser vi väl snabbt att alla mer eller mindre är eller kommer bli undernärda…

Finns ytterligare en sak att lägga till detta problem med att ”många blir feta och ”svälter” och andra svälter”, det är att maten vi äter är så oerhört näringsfattig. Det mesta som produceras idag innehåller lite eller ingen näring alls. jag brukar dra upp detta med att man idag får äta 4 morötter för att få i sig samma mängd näring, mineraler och vitaminer som en enda morot gav på 40-talet. Detta gäller ju givetvis allt, inte minst det oerhört hårt drivna och felnärda/uppfödda djuren som vi sedan äter.

Drar man då slutsatsen att detta gör att våra kroppar ”är hungriga” hela tiden på grund av brister i rätt näring så är det ju inte underligt heller att vi ”frossar” och har ett behov av att äta ofta. Dels ska vi ”slåss med” blodsockeret/insulinet och med allt vad det inbegriper ( första länken), sedan ska vi ”bekämpa” en tarm  som inte kan ta upp full näring (länk två och tre) av det vi ändå äter (länk fyra och fem).
Dömt att misslyckas va?

Så om vi ska hårdrar det hela så ”svälter” vi alla mer eller mindre…