Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Vaniljbullar med mandelmassa, pistage och hasselnötter

vaniljbullar_pistage_nötter
Bullar, bullar, bullar! Igår höll jag på dona i köket mest hela dan. Städade och flyttade om i skåp och lådor och torkade och plockade för att få lite bättre ordning. Det blir lätt så när man t ex. bakar bullar som ska jäsa och man måste vänta, eller en köttgryta som står och puttrar då får man pyssla om resten av köket under tiden. ;-)

Här kommer ett annorlunda recept på goda nötbullar. Jag har använt riven mandelmassa i fyllningen tillsammans med pistage och hasselnötter. Blev supergott.

Grunddegen har jag gjort lite annorlunda också, denna gång med gräddmjölk och ägg i degen. Läste nånstans att det skulle bli himla gott! ;-) Även en matsked vaniljsocker… Dom blev fantastiskt saftiga med rejäl smak av vanilj även från degen. Av en halvliter degvätska blir det tre plåtar så jag gjorde en plåt med mandelmassa och nötfyllning och två plåtar vaniljbullar.

ca 50 st
5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Se till så du har smöret i rumstemperatur så det är mjukt. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med mjölken. Tillsätt, smör, sockret, vaniljsocker, ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning.

Knåda degen smidig för hand eller i maskin. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 3 bitar och kavla, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar.

Fyll bullformar och ställ på plåt. (ca 16 – 17 st/plåt) Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk. Servera med ett stort glas mjölk! :-)

Fyllning till en plåt  : 
Smör
200 gram mandelmassa
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade pistagenötter
några droppar grön hushållsfärg

Fyllning till 2 plåtar : 
Smör
2 dl panko ströbröd
2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker

baka_bullar_världens_godaste
Degen jäser på bra, ändå har jag inte manitoba-mjöl här. :-P

vetebröd_fyllning_mandelmassa_pistagenötter_recept_bullar
Jag gjorde bara en plåt med den gröna fyllningen för att testa om det blev gott och det blev det så denna variant ska jag göra igen. Gillar nötter i bullar.

bullar_vetebröd_snurror_vaniljnullar_nötbullar_mandelmassabullar
50 bullar av en halvliter är lagom när man redan har trångt i frysen… Och nån påse nybakade kan man alltid ge bort till nån man tycker om! ♥

pistagebullar_recept_vetebröd_bullar
Gröna nötbullar – hur goda som helst! ;-)

Äppelkaka från Brösarp

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa. Äppelkaka från Brösarp från Claes Karlsson ”Mer än bara äppelkaka” […]

Inlägget Äppelkaka från Brösarp dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Brösarp

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa. Äppelkaka från Brösarp från Claes Karlsson ”Mer än bara äppelkaka” […]

Inlägget Äppelkaka från Brösarp dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka från Brösarp

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa. Äppelkaka från Brösarp från Claes Karlsson “Mer än bara äppelkaka” … Continue reading Äppelkaka från Brösarp

Inlägget Äppelkaka från Brösarp dök först upp på Äppelpaj.se.

Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF
Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

 


Äppelkaka med mandelmassa

En enkelt och gott äppelpaj recept med mandelmassa. Äppelpaj med mandelmassa är supergott och recept är enkelt göra. Receptet på äppelpajen med mandelmassa här nedan räcker för ungefär 4-6 personer. Ingredienser (4-6 portioner) – 4 stora äpplen – 100 g vetemjöl – 150 g socker – 75 g florsocker – 100 g smör – 150 […]

Inlägget Äppelkaka med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelkaka med mandelmassa

En enkelt och gott äppelpaj recept med mandelmassa. Äppelpaj med mandelmassa är supergott och recept är enkelt göra. Receptet på äppelpajen med mandelmassa här nedan räcker för ungefär 4-6 personer. Ingredienser (4-6 portioner) – 4 stora äpplen – 100 g vetemjöl – 150 g socker – 75 g florsocker – 100 g smör – 150 […]

Inlägget Äppelkaka med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Semlewraps – LCHF

Fick en fråga från Gun Helgesson om hur gör man de populära semlewrapsen?
Jo man tar receptet wraps ur boken Baka matbröd med LCHF och tillsätter 1-2 msk bakery+ och 0,5-1 msk kardemumma.
Sedan gör man mandelmassan enligt receptet i boken Baka med LCHF (min första bok).
Sedan breder man ut mandelmassan på wrapsen och vispar upp grädde och lägger på och vrider till. Vips har man gjort en SEMLEWRAP! Se Guns fina illustrationsbild nedan. Tusen tack Gun för den!

10351816_10152977124942510_3094085327841436225_n
Om du inte har böckerna så kan du kika här på wraps och här på mandelmassa ;)