Eftersom vi i gamla tider (dvs för 6 år sedan) kunde lyxa till oss med Byttorps Finbageris Krämbullar så vaknade idén igår att varför inte passa på att göra en sådan semmel-variant!
Krämbullar enligt Byttorps Finbageri är en semmelbulle som man sprutar full av härlig vaniljkräm och sedan strösslar man med kanel och strösocker. Kan säga att det är den godaste bullen jag ever smakat
så här får ni nu Krämbullesemla!
4-6 st semlor
Gör enligt mitt tidigare recept på semlor. Givetvis görs inte mandelmassan.
Vaniljkrämen/glasskräm:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl grädde
0,5 msk bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver eller motsvarande essence eller vaniljstång
50 gram osaltat smör
+1 dl grädde som ska vispar rätt hårt och blandas ner i kall vaniljkräm.
Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Lägg alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull, låt sakta sjuda under vispning tills den är tjock, får inte koka.
Ta från värmen och vispa ner gelatinet. Lägg i smöret i bitar och vispa ordentligt. Ställ kallt!
Vispa 1 dl grädde rätt hårt och vispa ner den kalla vaniljkrämen. Eventuellt vispa vidare med en elvisp till spritsbar konsistens.
Dela bullarna på lite mindre än hälften. Spritsa lagom mängd vaniljkräm på bullen och lägg till baka locket. Pudra över kanel och bakery+.
Äntligen kan vi få en gröt som kan påminna om havregrynsgröt i smaken!
Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt ( i våra munnar), som jag förstod att nu har jag knäckt koden till ”havregröt”!
Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier i alla fall!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson
1 portion
Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (Wikipedia om valnöter 3,5 gram per 100 gram
ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst kokosfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)
ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak
Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt strö över bakery+!
Ursprungsgröten: LCHF-Gröt
måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!
Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!
Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.
Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…
Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten
****
Någon tror man går upp i vikt av dessa = mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.
närmar sig med stormsteg och här ska jag ge er små tips och recept på gott LCHF-Godis!
först vill jag börja med mandelmassa/marsipan forma den till mindre kulor och doppa den i 90% choklad. Det är ju också vansinnigt gott att smaksätta enligt detta recept med Konjak eller pistagenötter eller Whiskey för den delen.
På vårt julgodisbord finns också alltid Ischoklad både naturell och smaksatt med Whiskey
Jag älskar Bounty-kulorna så dessa måste också alltid finnas och dottern Elisabeths favoriter lika så Choklad rutor
Även Choklad fudgen måste få en liten plats på godisfaten.
Förra året såg vårt fat ut som på bilden, den gula fudgen är Saffrans fudge, uteslut chokladen och ta en påse saffran istället.
Hoppas detta var till lite hjälp i julbestyren som närmar sig!