5 frågor & svar om LCHF och hälsa

En kostdoktor svarar på 5 frågor om LCHF och hälsan! Frågor som t.e.x ”Varför går inte jag ner i vikt?” eller ”är det bra att vara ständigt i ketos?”

Fråga 1 – LCHF och regulbudna tider?

”Jag läser ofta att man ska äta när man blir hungrig istället för att alltid äta frukost, lunch och så vidare. Men jag trivs med att äta på regelbudna tider. Försämrar det effekten av LCHF?”

-Att ofta äta innan man är hungrig kan tänkas bromsa viktminskningen en aning, men det är knappast något större problem. Prova att äta på de tider som du trivs med och se hur det fungerar. Det går vanligen bra ändå.

Fråga 2 – Jag äter enligt LCHF men går inte ner i vikt!

”Jag är en tjej som är 21 år gammal Jag har kört strikt LCHF sedan oktober 2012 och jag går inte ner ett enda kilo längre. Jag har sammanlagt gått ner 2 kg och gått upp dem och sedan gått ner kilona igen. Jag är nära på att ge upp, men tänkte höra med dig om ett sista råd om vad man kan göra för att börja tappa några kilon. Hjälp!, vill att det ska hända någonting!”

-Strikt LCHF-kost hjälper till att gå ner i vikt tills du når den vikt din kropp tycker är normal, det är förstås inte alltid den vikt man själv vill ha. Har du ännu påtaglig övervikt skulle jag i första hand föreslå att sova tillräckligt och stressa mindre. Skriv ockå gärna ner vad du äter några dagar och posta på ett LCHF-forum på nätet och kolla att du inte missar något. Det kan vidare hjälpa att minska på mejeriprodukter och nötter. Slutligen kan hormonellt smart träning (styrketräning och/eller intervallträning ett par gånger per vecka) vara en bra bonus.

Fråga 3 – Min mens påverkas av LCHF

”Jag är 49 år och har alltid haft långa och rikliga blödningar, har nu gått på LCHF i några omgångar och varje gång har mensen upphört och jag har rejäla svettningar i stället. Första gången trodde jag att det var klimakteriet, men nu när det bara blir när jag äter enligt LCHF undrar jag om jag inte ska äta LCHF, eller om jag gör något fel?”

-Att äta LCHF påverkar hormonbalansen i kroppen och det kan för vissa kvinnor dröja några månader innan mensen stabiliserat sig. Jag har också hört flera som nyligen genomgått övergångsåren, slutat få menstruationer. Det ger också mycket ofta normalisering av mens hos kvinnor med oregelbunden mens på grund av den vanliga hormonstör ingen PCOS. I ditt fall låter det som motsatsen, att ägglossningarna upphör. Möjligen är det ett tillfälle medan kroppen anpassar sig, men jag tror att det verkligen påverkar dig. Du gör antagligen inget fel, tänk bara på att äta dig mätt.

Fråga 4 – Varför går jag inte ner i vikt av LCHF?

”Jag har kört enligt LCHF ett bra tag nu oc trivs med detta Det känns mer som ett levnadssätt än som en bantningen, vilket är bra (när man väl har kommit ner till den vikten man vill stanna på). Problemet är att min vikt har varit den samma väldigt länge nu och jag vill fortfarande gå ner flera kilon. Varje dag äter jag turkisk yoghurt med LCHF-müsli till frukost. TIll lunch brukar jag äta ngot recept från nätet och om det inte det så äter jag det som bjuds på, minus kolhydrater. Jag äter en ”vanlig” portion, storleksmässigt. Efter jobbet, vid 4-tiden äter jag en omelett, eller yoghurt och müsli igen eller liknande. Jag dricker kaffe med lite vispgrädde tre gånger om dagen. På fredagen och lördagen dricker jag oftast några glas vitt vin. Jag tränar 4-5 gånger i veckan och sover 8 timmar varje natt- Varför går jag inte ner i vikt?”

-Det kan finnas många orsaker. Ett hett tips för dig är att testa att minska rejält p yoghurten. Mejeriprodukter som yoghurt, ost och vispgrädde innehåller lite mjölksocker och även mjölkproteinet i dem frisätter en del fettlagrande insulin. Fetare varianter är ett mindre problem än lättprodukter eftersom de mättar bättre, och man därför använder mindre mängd. Men många minskar ytterligare kilon i vikt genom att vara försiktiga med alla mejeriprodukter utöver smör (som är nästan rent fett och saknar detta problem).

Fråga 5 – Är det en fördel att vara i ständig ketos?

”Jag äter strikt LCHF och har en normal vikt och är frisk. Jag undrar om det är en fördel för mig att vara i ständig ketos?”

-Det är antagligen onödigt för dig. Vissa upplever att de mår bra och får bättre koncentrationsförmåga med mera när de befinner sig i ketos. Andra friska och smala mår bättre av lite mer snälla kolhydrater. Har du inga särskilda hälsoskäl att vara i ketos så föreslår jag att du provar dig fram till hur strikt LCHF du trivs bäst med och mår bäst på.

Korv & mosbricka

mosbricka
Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.

Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort! ;-)

Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack?? :-P

Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag; 

  • IKEA´s wienerkorv
  • Ketchup & senap
  • Potatismos
  • Gurkmajonäs
  • Bostongurka
  • Rostad lök
  • Sallad, gurka o tomater

Snabbmat hemma – när det är som godast!

Hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

wienerkorv_mos_mosbricka

korv_mosbricka

Tunnbröd på spisen – perfekt till försommarens utflykter

Favoritpålägget gott inrullat tillsammans med sallad i en härlig tunnbrödsmacka. Perfekt utflyktsmat !!

Dessa underbara tunnbröd bakade jag i morse. Inget större krångel, men kräver lite passning vid gräddningen.

Receptet till 12 tunnbröd.
50 gram smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
1 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten av vätskan och tillsätt även övriga ingredienser förutom vetemjölet. Rör om väl. Blanda till sist i vetemjölet.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen till 12 lika stora bullar och kavla sedan ut bullarna till platta,tunna kakor.
Stek till tunnbröd i torr uppvärmd stekpanna, på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Passa noga så att de inte bränns. Sänk i sådana fall temperaturen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Gör sedan goa rullar för utflykten/lunchen. Resten lägger du i en plastpåse och fryser in.
"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))




Risotto och helstekt Kycklingfilé sätter piff på morgondagens lunchlåda
Lunchlådor kan ju ibland mer kännas som ett nödvändigt ont......måste helt enkelt bara bli gjorda. Känns bra när man får tillräckligt över efter middagar, men ibland så krävs det lite extra insats i köket för att få till det.

Många gånger blir det med ris eller pasta...............kände idag att det var dags för något annat.............och då blev det Risotto med helstekt Kycklingfilé. 

Inga större gastronomiska kunskaper som krävs egentligen. Bara lite rörande och ett visst tålamod.

Till 2 portioner:

1 schalottenlök
25 g smör
1 msk olivolja
2 dl risottoris
0,75 l varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 tsk torkad basilika alt ett par msk färsk
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och fräs i smöret och oljan ett par minuter. Se till så att det inte bränner. Häll i riset och rör runt så det täcks av smör och olja. Häll knappt en deciliter buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en deciliter buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör hela tiden. Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, testa dej fram. Tillsätt basilika. Vispa samman äggulan, grädden, parmesan och peppar. När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning. Smaka av med salt och ev. mer peppar.

Samtidigt som Risotton tillagades, stekte jag kycklingfiléer i stekpanna på spisen.
Broccoli och blomkålsplättar med ost

broccoli_blomkålsplättar_kaka
Till veckans lunchlådor har jag stekt ”plättar” av broccoli och blomkål med riven halloumiost i. Vegetariskt och lchf, och verkligen tokgoda! :-P

Här har jag valt att servera med bacon och en grönsallad med rivna morötter, paprika, tomat och sockerärt. Gräddstuvade champinjoner kan jag också tänka mig passar bra till. Stek små plättar eller gör en stor ”kaka” i pannan och grädda i ugn tills den fått fin färg. Prova gärna receptet, jag lovar det är supergott!

Fiberhusk hjälper till att ”binda” smeten och gör plättarna hållbara.

ca 12 plättar alt. en hel kaka
Det här behöver du : 

1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
2 ägg
3 msk fiberhusk
Trocomare örtsalt
Peppar
1 finriven halloumi 200 gram

GÖR SÅHÄR : 
Koka blomkål och broccoli i mindre buketter i saltat vatten, även stammen på broccoli används. Finriv halloumin under tiden. Häll av vattnet efter 5-6 min då buketterna är mjuka. Låt ånga av. Stöt med rotfruktsstöt till en mos. Blanda med, halloumi, ägg, fiberhusk och kryddor. Hetta upp en stekpanna och forma till runda plättar. Stek i olja på bägge sidor så de får fin färg. Jag stekte både plättar och gjorde en hel ”kaka” i stekpannan som jag gräddade i ugnen, kakan serverar i skurna tårtbitar.

blomkål_broccolimos_plättar
Broccoli & blomkål stöts med rotfruktsstöt till en mos.

recept_lchf_blomkål_broccoli
Blanda med ägg, fiberhusk och kryddor.

blomkål_broccoli_lchf_recept
Rör ner den finrivna halloumiosten. Forma till bollar och platta ut lätt i stekpanna med olja.

blomkålsplättar_broccoli
Stek så de får fin färg på bägge sidor.

En sista helg…

20130519-220937.jpg
Jag är nog jordens tröttaste ikväll!! Det har varit mycket som stått för dörren till denna helgen som strax är slut!

En fantastisk kul och rolig cruising i Borgholm under lördagkvällen o natten. Massor med folk, vackra bilar och entusiaster för att inte nämna det publikmyller som fyllde hela Storgatan när karavanen körde in och alla bilar presenterades vältaligt o noggrant av allas vår Uffe vid micken! :-P

Det blev en väldigt sen kväll eftersom vi avslutade med lite nattsudd hemma hos Peppe, lyssnade på gamla godingar och skålade med kaffe och juicedrinkar fram till på småtimmarna

Söndagsmorgonen hoppade vi över och klev istället upp vid lunchtid allihopa, verkligen skönt att sova ut men dagen blev nog ändå i kortaste laget om man gör så!

Nicke o bror har fixat med garage o grusat gång, de har grävt en grav till Dalton som inte kommer finnas med oss längre… Ni som följer mig på Facebook och Instagram känner till detta och det är med en stor klump i halsen och tårarna sprängande bakom ögonlocken jag skriver detta…

Det är tungt och så mycket mer än förberedelser inför vad som komma skall går vi alla med lite extra tankar o funderingar på varsitt håll här hemma…

Visst har jag lagat mat, både en god söndagsmiddag till oss samt ett gäng nyttiga lunchlådor inför veckan. Jag lovar att delge er både recept och bilder imorgon, tankarna snurrar kring så mycket annat just nu så det hade ändå bara blivit pannkaka av allt om jag ska försöka mig på mer ikväll!

Ligger i sängen nu och önskar er alla en god natts sömn och sedermera en fin start på den nya veckan… <3

/Kram kram Linda
20130519-220956.jpg 20130519-221012.jpgVackra, älskade dunderklumpen Dalton… <3 Vår sista helg med dig…

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Gissa maträtten!

20130512-151355.jpgJaha, nu stundar måndag och ny vecka igen! Som vanligt står jag i köket och förbereder lite nyttiga lunchlådor, frågan är bara – vad ska det bli den här gången?? ;-)

Omelett med kryddig korv, spenat och paprika (LCHF)

kryddkorv_omelett_nyttig
Här har vi en rejält matig omelett med kryddkorv för den som är extra hungrig eller vill dela sin lunchlåda på två! ;-)

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

2 kryddiga korva, hög kötthalt
100 gram babyspenat
2 smala carli paprika

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag fräst på korven i stekpannan i förväg.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

kryddkorv_omelett_lchf_nyttig
Kryddkorv, babyspenat och carli paprika! Gott, gott, gott! :-P