LCHF-Brunch

Färgglad Påsk-Brunch

Njut av de lediga dagarna i Påsk, med en färg- och smakrik brunch.

Som omväxling till alla sillar som har en given plats bland Påskmaten, blev det istället makrill, kaviar och ägg på min sena frukost.

Jag kliver upp tidigt och börjar dagen med en kopp kaffe, Ekologiska Hazienda från Zoega för tillfället.

Till den blir det ofta lite sidfläsk och ost eller något av mina små,  hembakade LCHF-bröd.

Det dröjer fram till lunchtid innan jag blir hungrig igen, då smakar det gott med en rejäl brunch med lite kolhydrater.

Har sett att det börjat dyka upp Lowcarbbröd i många vanliga butiker nu, men jag föredrar de jag bakar själv.

Dem vet jag precis vad jag har i, en del köpebröd kan innehålla gluten, fast det heter att de ska vara LCHF-anpassade.

Brunch för 2

2 burkar Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4 skivor Ost, Storsjö Grön

4 Ekologiska Ägg

Ekologisk Paprika

Ekologisk Mandel

Ekologisk Kaviar

Romansallad

Avocadoolja

Koka två ägg per person. Jag lägger ner dem i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

Mandlar är gott att knapra på till salladen, en näve på varje tallrik.

Dela makrillen direkt i burken och lägg upp på tallrikarna. Ägg i kopp bredvid.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilderna.

En liten dessert blev det också, dagen till ära. Smetana med Rårörda Lingon och Kanel, serverat i en liten äggkopp.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med, så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets dataas har jag kopierat från Minmat.net.

Som synes så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Det är så mycket nyttiga ämnen vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter, så var inte så rädd för alla kolhydrater.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00

110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon


En hel generation har redan usel hälsa

Denna illavarslande rubrik skriver GP idag. och fortsätter:

“Det är ett ökat intag av kolhydrater som ligger bakom de senaste decenniernas viktuppgång. Mängden protein och fett vi äter har däremot varit konstant de senaste 40 åren. Livsmedelsverkets kostråd bidrar till problemen, skriver Björn Hammarskjöld.”

Utmärkt att artikelförfattarna har funnit att ”Viktiga aktörer som arbetar med mat och hälsa har under flera år varit medvetna om att utvecklingen går åt fel håll”.

Fantastiskt att dessa aktörer inte insett sambandet mellan den kraftigt ökade kolhydratkonsumtionen de senaste decennierna som är helt parallell med ökningen av övervikt, diabetes och cancer. Enligt Jordbruksverkets rapport 2009 har mängden protein och fett som vi äter varit konstant de senaste 40 åren. Däremot han mängden kalorier ökar från 2 000 till 2 500 kcal på 40 år och ökningen har varit i form av kolhydrater.

Den som kommer ihåg vad grisbonden för 40 år sedan gav grisen för att den skulle bli fet säger att man gav gröpe (grovmalen, blötlagd spannmål) och potatis, båda bra kolhydratkällor.

Livsmedelsverket ger oss i dag rådet att äta mera gröpe som nu är omdöpt till fiberrik pasta.

Den som kan sin fysiologi, biokemi och endokrinologi vet att kolhydrater höjer blodglukoshalten som måste normaliseras med hjälp av insulin som omvandlar kolhydraterna till fett.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska byta ut mättat fett mot fleromättat fett utan att ta hänsyn till att svensk forskning 2002 visade att fleromättat fett ökar risken för cancer, välkänt sedan tidigare av transplantationskirurger.

Mitt förslag är att Livsmedelsverket rekommenderar:
*Ät riktig mat i form av kött, fisk, ägg och animaliskt fett.
*Ät animaliskt fett, den typ av fett vi själva består av, det skadar oss inte.
*Ät högst 100 gram kolhydrater per dag så är ingenting förbjudet, friska kan återfå normalvikt.

(DVS LCHF!!)

Livsmedelsverket måste följa grundlagens 1 kapitel 9 §.

Björn Hammarskjöld,
före detta överläkare i pediatrik

 

 

Bloggar etiketter:

Om Turkisk Medelhavskost i min matkrönika 100% Naturligt God Mat

Turkisk matkrönika i Jämtland

Nu är vi inne på sista veckan här i Alanya. Vädret har inte visat sig från sin bästa sida i vinter, det har varit riktigt kallt och rått senaste dagarna.

Häromdagen kom till och med lite snö, väldigt ovanligt här, har bara varit med om det en gång förut.

Vi har haft turen att få hyra en mycket bra lägenhet, så det har gått fint att vara inne mer än vanligt.

Internetuppkopplingen via Avea har tyvärr krånglat en hel del senaste tiden, så det här med att sitta vid datorn har det inte blivit så mycket av.

Även WordPress har betett sig konstigt, så bloggandet har inte varit lika roligt som vanligt.

Men inget ont som inte har nåt gott med sig, har ju fått mer tid för annat istället.

Favoritsysselsättningen har den senaste tiden varit bokläsning, något som jag inte tagit mig så mycket tid med sen jag började blogga för snart 3 år sen.

Böcker har ända sen jag var liten betytt väldigt mycket, så det känns fint att jag kunnat börja ägna mig mer åt dem igen.

En som kan glädja sig åt att få läsa min första kokbok LCHF för seniorer snart, är Gisela Askne, som vunnit ett signerat exemplar på en utlottning hos Kostrådgivarna. Grattis!

I dagarna har också min matkrönika hemma i Östersund, 100% Naturligt God Mat, kommit ut.

I det senaste numret handlar krönikan om den traditionella Medelhavskosten här i Turkiet, mat som ser rätt annorlunda ut jämfört med vad de flesta fått lära sig av Livsmedelsverket.

Flera recept på Turkisk mat på mitt sätt finns med i artikeln, bland annat min favorit Saç Kavurma.


Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.