Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.
Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!
Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.
4 port
Tomatsås;
2 msk olivolja
3 rivna vitlök solo
1 burk körsbärstomater
1 flaska passerade tomater
1/2 dl ajvar relish
2 msk grönsaksfond
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
Tellicherry svartpeppar
Trocomare örtsalt
En nypa socker
Mozzarella och parmesan
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.
Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.
Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.
Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…
Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!
Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.
Bon appetit!