Tapas plock med rökt kyckling

kyckling_tapas_plock_plockmat_ridderheims
Äntligen fredag och äntligen våååår! :-P Vilken prognos som utlovas till helgen alltså, då kanske äntligen lervällingen ute på gården torkar upp och man kan sitta ute mot husväggen och sola näsan – ljuvligt!

Vad bjuds det på hemma hos er en fredag som denna? 
Kanske en god plocktallrik med olika delikatesser?

Vi provade nyligen ett par tapasnyheter från Ridderheims. En grymt god aioli, härligt stora gröna oliver och kronärtskocka i gudomligt god marinad. Lite annat plock som rökta kycklingben, pommesbollar, varma vitlöksbaguetter och färskostfyllda pimentos… Behöver jag säga att det var vansinnigt gott!? ;-)

Just dom här marinaderna allt inlagt ligger i är ofta så goda smaksatta att det fyller en funktion som salladsdressing också – så ringla över lite av marinader från burken på en god sallad.

Rökta kycklingben, det har ni sett förut här och de är rökta i Muurikkaröken hur enkelt som helst. Recept och bilder HÄR >>

tapas_ridderheims

Köpa signerad exemplar av nya bakboken för 240 kr?

978153406_KakorchdestRGB_9990Jag har nu möjlighet att låta alla ni som ville köpa ett signerat ex av boken Kakor och desserter med LCHF göra det!

Det ni måste göra är att betala in i förskott 240 kr till Länsförsäkringar bank 9020 61 393 16,
och fyll noga i namn och adress.
Maila mig gärna samtidigt namn och adress för säkerhets skull.
kontakt snabela mariannslchf.se
eller via kontaktformuläret här på bloggen.
Bor du i annat land så kontakta mig så kollar  vi upp vilken kostnad det blir då.

Betalningen bör vara mig senast tillhanda fredag 28/3. om du vill köpa en signerad bok, efter där kommer det inte att finnas böcker hemma hos mig för utskick.

Efter 1/4  beställer jag rätt antal böcker och så fort böckerna anlänt här så sätter jag mig och skriver frakt-påsar och signerar böckerna!

När böckerna anlänt här hemma så gör jag ett blogginlägg om det så vet alla att nu är den signerade boken i faggorna!

 

Kokoskaffe
Källa:
Portioner: 1

Ingredienser:
Ca 2-3 tsk kokosolja
Starkt kaffe
En skvätt grädde
Gör så här:
Ta ett par skedar av kokosoljan och sätt i godaste muggen. Slå på hett kaffe och rör om så att kokosoljan smälter. Häll på en skvätt grädde. Drick och njut!
Passar bra till frukost eller mellis då det är mycket mättande dryck.
Sportlovsmorgon och mysfrukost med barnen

bodum_tekanna
Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.

Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…

Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! ;-)

Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! :-P Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.

frukost_sportlov_bodum_tekanna

Kemiska ägg!?

Ramlade här tidigare på ett inlägg av kostdoktorn om den kemiska innehållsförteckningen i naturlig mat. Många jagar ju E-ämnen och när man använder ordet ”kemisk” så blir det så gott som alltid liktydigt med farligt och ohälsosamt. Används numera också flitigt för att skrämma bort människor från naturliga produkter.

Men allt är kemi…
”Kemi handlar om spelreglerna för hur tillvarons grundläggande byggstenar, molekylerna fungerar. Molekyler kan te sig små och obetydliga, men i praktiken bär de upp universum. Allt som finns i vår tillvaro, inklusive vi själva, är uppbyggt av molekyler. Alla skeenden omkring oss styrs av reaktioner som i grund och botten handlar om hur molekylerna beter sig i olika situationer.”

Givetvis finns produkter som är konstgjort framställda (artificiella) och på så vis inte är naturliga, men allt är kemi… därmed inte sagt att allt är hälsosamt för oss och vår planet eller miljö. Troligtvis är detta det allra farligaste för oss att vi omger oss med så mycket icke naturliga-kemikalier som blandas hej vilt att man  oroar sig för den sk ”cocktail effekten”.
En amerikansk studie från 2005 visade att nyfödda bebisar har i genomsnitt 200 icke-naturliga kemikalier i sitt blod, bland dem bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel

Så givetvis ska vi vara oerhört vaksamma med allt vad vi nu använder, men också faktiskt förstå att allt är kemi så även ägg. Om ägg hade haft en innehållsförteckning som denna hade du köpt ägg då? Lite tankeväckande ändå, eller hur?

egg4

 

 

Fruktyoughurt på kvarg
Källa: Kom på det själv och upptäckte att det blev sjukt gott
Portioner: 1

Ingredienser:
-ca 50g frusna hallon (Garants hallon 5g kolh/100g)
-250g kvarg - En skvätt funlight jordgubb ( 0g kolh/dl)

Gör så här:
Börja med att tina bären i en skål. Häll i en skvätt med fun light av valfri bärsmak, jag körde på jordgubb. Blanda sedan i kvargen (försiktigt så det inte skvimpar över) tills det får samma konsistens som lite tjockare yoghurt.
KLART!!

Den blir lite gräddig än vanlig yoghurt om du köper fetare kvarg runt 10% men det tycker jag bara gör det godare.

Passar perfekt till frukost, mellanmål eller som efterrätt om man är lite sötsugen.


Många är intresserade av att köpa signerat bok ex!

978153406_KakorchdestRGB_9990Verkar som det är överrraskande många som vill köpa en signerad bok nu när min tredje bakbok kommer ut i början av april
Jag kommer alltså nu kolla upp hur mkt en sådan signerad bok skulle komma kosta.

Den blir ju givetvis dyrare än det specialpris som man kan förboka den till på Bokus (antar det blir Bokus).
Jag måste ju ta ut för frakt mm.

Det blir också som så att de som är intresserade av ett personligt signerat exemplar får göra en förinbetalning till mitt bankkonto och därefter skickas en bok så fort jag får hem dom från ICA-förlaget.
Jag kan alltså inte beställa och köpa böcker förrän jag vet exakt hur många som vill köpa på detta sätt.

Så jag återkommer med detta så fort jag har ett pris för signerad bok!

 

Kolhydrater avgörande för magsår

smör2Fastställer en studie gjord på Sahlgrenska i Göteborg.
Man skriver:
Varannan människa bär på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Vem som blir sjuk och i värsta fall drabbas av cancer avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Ungefär hälften av jordens invånare är infekterade av bakterien Helicobacter pylori. Infektionen kan i många fall vara symptomfri, men också resultera i magsår eller magcancer.

Enligt nya studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, beror infektionens svårighetsgrad på vilka kolhydrater vi har i magens slemhinna.

Givetvis handlar det nu om att tillverka medicin. Man nämner att piller ska innehålla de goda kolhydrater, den sort som är negativ för  H. pylori-bakterien.
Sahlgrenska skriver: ”Det öppnar för möjligheten att i framtiden kunna motverka och bekämpa infektionen, antingen genom att modulera mucinerna eller genom kolhydratbaserade läkemedel.

Min tanke går ju då genast till vilken mat är då positiv eller negativ för denna  bakterie?
Vore väl bättre att då äta en mer magvänlig kolhydrat än den som göder denna  H. pylori-bakterien…

Ja just ja! Mat kan inte någon pillertrillare tjäna pengar på, nej just det så var det ju… men snart har vi nog klurat ut vilken mat det är som är positiv resp negativ i detta syfte, eller?

EDIT kl 14.08: eftersom jag är en forskande typ så ställde jag frågan till Emma  som gjort denna avhandling om just kolhydraterna. svaret får ni här:

”Det vi inte vet är om de kolhydrater vi äter kan tränga in i magens slemlager/slemhinna så bra att de kan nå där bakterien lever. Därför kanske man måste ha ett läkemedel med en substans som möjliggör detta. Men visar det sig att de kan det så hade det varit väldigt intressant. Det handlar främst om komplexa kolhydratstrukturer som är blodgruppsspecifika. Exakt vilka kolhydratstrukturer som är bra och dåliga för bakterien håller vi fortfarande på att forska på. De strukturer vi undersöker finns som sagt naturligt i magens slemhinna, men liknande strukturer kan finnas i andra vätskor från kroppen som blod, saliv och mjölk.”

Svar från Sara handläggaren:

”Det är andra sockerarter än de typer som normalt finns i maten – tänk blod grupps antigener – dvs, de kolhydratstrukturer som finns i vårt blod som kan göra transplantation komplicerat om man inte hittar donator av samma blodgrupp. I nuläget vet vi inte strukturer som kommer in med maten kommer ner under mucus lagret, vilket är den nish där bakterien bor. Kanske måste man stimulera kroppen att ändra vilka sockerstrukturer den producerar istället

Så det låter intressant detta, men varför skulle inte goda kolhydrater kunna tränga in i slemhinnan, grunnar jag över… Kan ex en fettlever gå tillbaka med 22% på 6 dgr med strikt lågkolhydratskost så bör väl en mage också kunna rätta till sig?

förövrigt jäddrigt snabbt svarat av dem! :D

En bra fråga i sammanhanget kunde ju vara om det finns några läsare som blivit av med sitt magsår enbart med ändring av kost ?

 

 

Fyllda skinkrullader i gräddsås

rullader_fyllning_recept_skinkrullader_fläskrullader
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskostlövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.

fläskrullader_rullader_ostfyllda_rullar rullader_pepparrot kycklingrullader
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så! ;-)

Det här behöver du : 
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)

Fyllning till rulladerna : 
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt

Sky/gräddsås  : 
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

rullader_fyllning_skinkrullader
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.

rullader_fyllda_skinkrullader
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.

fyllda_rullader_skinkrullader_schnitzel
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

rullader_skinkschnitzel_fyllda_skinkrullader
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.

skinkrullader_fyllda_gräddsås_rullader
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.

fläskrullader_rullader_fyllda_skinkrullader
Servera med kokt potatis och lingon. :-P

Enkätundersökning ang LC-bröd

IMG_0044Läser ju inte så ofta hos kostdoktorn längre och inte i forumet där heller, men råkade ramla på denna undersökning av några tjejer som vill undersöka möjligheten av att skapa ett äkta LC-bröd för affärerna.

Här inne hos mig borde det ju finnas flest intresserade av detta att få till ett äkta bra glutenfritt LC-köpebröd!
Så ni som gärna skulle se ett bra sådant på marknaden ta er den lilla tid att fylla i denna enkät. Tar någon minut bara.

Enkäten att fylla i Enkäten verkar nu vara borttagen!