Soppa – bästa snabbmaten
Soppa finns i hur många varianter och smaker som helst. 
Här hemma är det nog med tomatsmak som bäst går hem hos båda barnen. Stora tösen har väl ett lite bredare spektra när det gäller smaker, men tomatsmak faller allt henne väl på läppen också.

Tillagningen är många gånger väldigt enkel.........kyla ner......och ta fram när det är matdags. 

Jag kan gärna förbereda med just soppa de dagarna jag arbetar lite senare. Helt perfekt för barnen att ta fram och värma upp. Serveras gärna med creme fraiche och/eller pasta.

Den här varianten tillagades senast:

Tomatsoppa med kokos.
för 4 pers

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
1 rivet äpple
1 tsk torkad oregano
1 msk kokosolja, Kung Markatta
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
salt,peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Värm upp en kastrull med kokosolja. Fräs lök,vitlök,äpple, morot och oregano i några minuter på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré,buljongtärning,krossade tomater och vatten. Låt puttra i några minuter. Tillsätt sedan kokosmjölk och smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli genomvarm innan den serveras med till exempel kokt pasta och/eller creme fraiche


 
LCHF Havregrynsgröt – Valnötsgröt – LCHF – Paleo

DSC_0063Äntligen kan vi få en gröt som kan påminna om havregrynsgröt i smaken!

Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt ( i våra munnar), som jag förstod att nu har jag knäckt koden till  ”havregröt”!

Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier i alla fall!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson

1 portion
Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (Wikipedia om valnöter 3,5 gram per 100 gram
ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst kokosfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)

ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt ;) strö över bakery+!

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt

 

Mandelgröt – paleo – LCHF

DSC_0061Den godaste mandelgröten!

©2014 MariannAndersson

1 portion:

30 gram smör eller smaklös kokosolja
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl +  1 liten finriven bittermandel eller bittermandelolja
1 dl mandelmjölk (osötad) eller grädde går också bra.

Gör så här:
Vispa upp äggen och vispa ner mandelmjöl och tillsist vispa kraftigt ner mandelmjölken.
Smält smöret på medelvärme och vispa sedan ner äggblandningen och vispa eller rör undertiden det får sakta koka upp.
Låt småkoka till grötkonsistens.

Servera med lätt smälta hallon och mandelmjölk, eller med gammaldagsmjölk eller grädde om man föredrar det.

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt 

 

Kokoskaffe
Källa:
Portioner: 1

Ingredienser:
Ca 2-3 tsk kokosolja
Starkt kaffe
En skvätt grädde
Gör så här:
Ta ett par skedar av kokosoljan och sätt i godaste muggen. Slå på hett kaffe och rör om så att kokosoljan smälter. Häll på en skvätt grädde. Drick och njut!
Passar bra till frukost eller mellis då det är mycket mättande dryck.
Tekakor
Tekakor
Källa: Piggapeggy
Portioner: 9 st

Ingredienser:
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bakprotein
4 msk sesamfrön
1 msk linfrö
1 msk solroskärnor
1msk pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk fiberhusk
2 dl Cream Fraiche
3 msk olja (raps el kokos)
4 ägg

Gör så här:
Blanda ihop allt i en skål. Klicka ut på bakplåtspapper, forma runda m fuktig hand o platta till lite.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 17-20 min tills de blivit lagom gyllenbruna.
Lchf bröd
Lchf bröd
Källa: Linnéa
Portioner: 24-28

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
6,5 msk fiberhusk
5 ägg
200g keso
100g creme fraiche
3 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
6 msk osaltat smör
1,5 tsk salt
Gör så här:
Körde en kombo utav två olika lchfbröd recept och resultatet blev sviiiingott! Första gången jag bakade lchfbröd också, så är riktigt nöjd :) jätteenkelt att göra också.

Blandade alla torra ingredienser först. Smälte smöret och hällde i dem torra ingredienserna. Sen i med äggen,keson och creme fraischen. Vevade runt i smeten så gott som jag kunde men kesobitarna förblev kesobitar. Vilket bara var bra senare!

Smörjde för säkerhetsskull en non-sticky brödform och tryckte i smeten så fint och jämt som möjligt. Sedan in i ugnen på 200 grader i 30 min. Sedan tog jag snabbt ut formen och packade in den i folie sedan in igen drygt 10-15 min.

Kan nog tänka mig att brödet ska svalnat innan man skär i det men jag var så sugen så jag kunde inte hålla mig^^ ganska svårt att skära snygga skivor då brödet var så saftigt då det var så hett.

Har räknat ut flera gånger om för att vara säker på innehållet men det kan ju alltid skilja nån kalori hit eller dit men vad jag fick det på var;
(Då räknade jag på mina 28 skivor)

103 kalorier per skiva
3g protein
2g kolhydrater
8g fett
UPPROP! Hur många här av läsarna…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAoch läsarna på facebook skulle vilja kunna köpa BAKERY+ via Bodystor.com?

Jag närde en förhoppning att bodystore.com skulle vilja ta in Bakery+ så man kunde köpa det samtidigt som man ändå köper kokosmjöl, mandelmjöl, vitaminerna  mm mm.

Jag närde en förhoppning att man kunde skapat ett bra och billigt bakpaket-erbjudande, med Bakery+ och lite olika lämpliga mjöl nu inför lanseringen av min 3 bakbok.

Detta ser ut att grusas, då man inte tror det finns någon som vill köpa Bakery+…

Så mitt upprop blir att alla ni som tycker det skulle varit en fördel att kunna köpa Bakery+ via bodystore.com och som kanske är vana att handla där mailar dom och ber dom ta in Bakery+.

Maila gärna bodystore länken går till kontaktformuläret och berätta att du är en som gärna köper Bakery+ via dom.

Tack för hjälpen!

 

Holistics har kokosmjöl!

DSC_0120Även Holistic har börjat med kokosmjöl! Holistic anser jag vara ett av de bättre företagen, som är noga med sina produkter.
Jag använder ju exempelvis deras Magnesium och deras 5000IE D vitamin. Med fördel använder jag också deras kokosolja, den är ljuvlig! Nu säljer bodystore 2 burkar för 318kr (ord pris 358 kr)

Nu har de alltså också börjat tillverka och sälja kokosmjöl. Detta mjöl har som så många andra en högre halt av kolhydrater närmare bestämt 17,8. Ekologiskt och Fairtraid är det också.
Här kan man finna det hos Shopping4 net

Eftersom man tidigare trodde att alla kokosmjöl med hög halt av kolhydrater var ”fel kokosmjöl”  så har det visat sig i många fall att så inte stämmer.
Nu har jag fått hem lite mjöl för att provbaka och se att även Holistics mjöl fungerar i vår bakning. Fortfarande så varnar jag för mjöl med ingen märkning eller högre än 20 gram, då vet man ej vad man får.

Här ser ni hur som beviset, fungerar utmärkt att baka med och smakar som det ska!
Så om ni ramlar på mjölet så vet ni nu att det funkar lika bra som de andra mjölen.

 

 

Regler för kokosmjöl alt kokosnötsmjöl

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgDet råder  ofta förvirring angående kokosmjölet och kokosnötsmjölet.

Numera verkar det vara samma sak. Beror lite på vilket märke man köper om de skriver kokosmjöl eller kokosnötsmjöl.

Dessa enkla regler som jag tycker man kan pränta in är:

Kolla kolhydratshalten på mjölet.
Finns det ingen angiven sådan KÖP INTE
Är kolhydratshalten över 20 gram KÖP INTE

För i båda fallen kan man inte vara säker på att det just är kokosfibrerna och inte malda flingor.
Malda kokosflingor ger kokosomelett och inget man vill ha när det exempelvis är pajbotten man vill göra.

Det mjöl jag föredrar är Aman Pranas men Risentas, Kung Markattas och Seltons fungerar fint också!

 

Hjälp! Vad ska jag laga av allt detta?

thai_red_curry_chicken
(Bilden är från egen lagad thaimat Chicken red curry)

Nu är vi hemma efter en otrolig matupplevelse helt apropå, eller snarare fulltalig thaibuffé hos ett par vänner. Nu pratar vi äkta hemlagad thaimat o gästvänlighet som inte finns i Sverige. Vi skulle bara kika in o ”säga hej i dörren” möts av dofter som inte är av denna värld med allehanda kastruller o grytor som puttrar på spisen. Vi blir genast bemötta av leende och kramar och direkt visade till bordet trots att vi insisterade o inte ville tränga oss på men Parika (uttalas ”Barricka”) stod vid spisen o serverade oss rätt efter rätt med heta såser, friterade vårrullar, räkor, soppor, nötkött i stark sås, räkor, grönsaker i kokosmjölk, chilisåser, ris och gud vet allt och detta mitt i middagsbestyret då dom väntade gäster till kvällen men hon bara fortsatte laga den ena rätten efter den andra! :-P

Tänk om svenskar kunde va lika avspända o inte bry sig så mycket om städning o fina dukningar, kristallglas o matchande servetter utan om att umgås o uppskatta mat o smaker och bara njuta?! Det här blev dagens höjdpunkt tillika överraskning! Tusen tack till er. Jädrans va gott allting var! Jag blev så tagen av allt att jag totalt glömde bort att ens tänka på att fota så ni för föreställa er allt, men vid nästa tillfälle ska jag minsann dokumentera allt in i minsta detalj. Hon är en hejare på att laga mat, men så är hon ju född i Thailand också. ;-)

20140110-191330.jpg
Joline fick två påsar nudlar av Parika, en HOT och en lite mildare! Gissa vem som ska vara med o provsmaka?! ;-)

Nu till mitt lilla bekymmer på hemmaplan.

Det var redan i somras som jag sa att vi måste frosta av frysarna. Vi har två kombinerade kyl/frysskåp från IKEA (finns en bild HÄR där de syns i vänster kant) och det går inte att enbart stänga av frysen av nån konstigt anledning… Det går inte heller att stänga av kylen eller hela skåpet om man inte drar ut sladden på baksidan, å den är ju verkligen jättesmidigt att komma åt… Så det har liksom blivit ett utdraget projekt av det hela…

Men nu MÅSTE det ske!
Kean´s mat tar upp en helt egen hylla av 10 kg fryst kött som hela tiden fylls på var 10:e dag och det är precis vi kan få in ”korvarna” med centimetertjocka islager på hyllorna.

Gjorde en liten inventering nyss får nu måste jag laga upp av det vi har om vi överhuvudtaget ska kunna frosta av i år… ;-)

Detta finns : 

  • 1,3 kg benfri karréstek
  • 1 kg rostbiff
  • ½ fläskfile
  • 1 kg hel kyckling
  • 1 kg falukorv
  • 400 gram nötfärs
  • 400 gram lövbiff i skivor
  • 500 gram färdig köttfärssås
  • 4 isterband
  • 500 gram sejfilé
  • 2 majskolvar
  • 1 påse Findus grillade grönsaker

Resten består av bär, bröd, glass o kakor.

Nu till mina stora fråga!
VAD SKA JAG LAGA AV DETTA? 
Peppra mig med tips, idéer, recept o tankar – jag är öppen för precis alla förslag för frysarna måste tömmas! :-P