Pannbiffar på Turkiska
Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.
Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.
Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.
På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.
Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.
Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.
Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.
Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.
Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.
Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.
Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.
Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.
Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.
Lammfärsbiffar
500 gr Lammfärs
½ dl Sesamfrön
½ dl hackad Persilja
1 dl Grädde
1 msk Chiliflingor
2 tsk torkad Mynta
3 rivna Vitlöksklyftor
Havssalt
Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.
Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.
Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.