Lasagne bolognese – mitt bästa recept!

lasagne_bolognese_recept_bechamel
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.

Det behövdes en ”makeover” verkligen.

Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris. :-P

Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!” ;-)

Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.

Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.

Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås. ;-)

PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥

6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.

bechamel_sås_vit_sås_gratängsås_lasagne
Sås så det räcker… ;-)

Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

lasagne_bolognese_recepie
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.

lasagne_bolognese_bechamelsåsWooooilaaaa!! :-P

lasagne_recept_bechamel
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.

lasagne_bolognese_recept
Smaklig måltid!

uppdatering…

1454908_10152159063602383_880816699_nVille bara uppdatera er om vad som pågår… Dottern Elisabeths kök i hennes lägenheten går framåt.
IKEA köket anlände i onsdags och alla lådor och de flesta stommarna är nu ihopbyggda. Vi tillbringar i stort sett all ledig tid där nu, så bloggen får givetvis inte samma uppmärksamhet som förut. Det känns som att mitt fokus nu ligger mer på att hjälpa min man Mikael och Elisabeth att få fixat köket och ordna så hon kan flytta hemifrån och börja sitt liv utanför oss.

Det finns en stor glädje och också en stor sorg i detta. Yngsta barnet har flygfärdiga vingar… lämnar snart boet… tar med sig våra katter…

och jag ska försöka överleva både utan katter och dotter!?

Utan dotter bör gå, då de allra flesta människor väl överlever detta, fast jag undrar…
Problemet är lite att Elisabeth inte är till något besvär… tvärtom … om hon ändå varit eländig…

Ja ja , här får ni se en bild på dottern i fullfärd med att montera ihop sina tre överskåp till köket.
Jäddrar vad duktig hon är på å läsa manualer!

 

Diagnosen på missen Marwin

DIGITAL CAMERAblev tyvärr den att han har HCM, eller rättare sagt med den variationen HOCM som har bättre prognos.

Nu blir det livslång medicinering med hjärtmedicin för den lilla otroligt snälla och tålmodiga katt.

Att han tåler sig så att bli rakad i ”armhålorna på sidbröstet” på båda sidor, man kunde ju inte använda den lilla katt-rakmaskinen inte, nejdå då han har ju ”pansarpäls” då fick man ta fram vovvarnas…

Sedan läggas på resp sida med fasthållna ben och armar och att sedan bli nerkladdad och ströken på  under säkert minst 5 min på var sida…

För att slutligen på det tidigare rakade benet behöva lämna några rör blod för att säkerställa att blåsljudet inte kom sig av en överaktiv sköldkörtel (vilket ju det inte gjorde)…

Så jag vågar hävda att vi måste ha en av de snällaste och tålmodigaste katterna på Jorden.
Som jag beskrev tidgare att en sköterska sa efter hans röntgen – Han är lika snäll som han är stark.

Han är ett muskelpaket och kunde ju använt detta till hans fördel om han hade velat…

Så jag tackar vår lyckliga stjärna att han fick Borrelia som ju gjorde att detta upptäcktes i väldigt god tid som ju ytterligare förstärker det positiva  mitt i bedrövelsen.

 

 

Naturlig mat för katter och hundar

IMG_1072Eftersom jag nu berättat lite om vår misse Marwin, så vill jag gärna lyfta fram att även våra husdjur behöver artegen föda och med inget eller lite kolhydrater, precis som vi människor.

Våra katter får Orijen eller Carnia Lynx som torrfoder och endast Majo blötmat. Detta ska enligt Barf-iFokus  vara så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda

Det har säkert kommit fler foder för katt  sedan jag tog reda på vad som är bäst för katter att äta om man inte kan , vill och orkar mäta och väga och barfa.

Viktigast är att LÄSA på vad maten innehåller, vad gäller katt ska det  INGET spannmål finnas och proteinhalten ska vara hög.

Hundar kan äta lite mer kolhydrater men ALDRIG spannmål.

När jag ändå blurrar om husdjuren så kan väl våra vänner hästarna få hänga med, de är ju också i allmänhet felutfodrade, rätt mat för dom kan ni läsa om HÄR.

Så det bästa är ju att sätta sig in i vad djuren äter naturligt i vilt tillstånd och försöka efterapa det så gott det går.

Precis som vi upplysta människor gör med vår egen kost ;)

 

Glad Lucia till er alla!

Hoppas ni får till lite goa pepparkakor, lussekatter eller lussebullar till Luciakaffet!

lucia3_544415d

 

Juliga bullar


Istället för pepparkakskrydda tog jag här 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malen nejlika, tyckte det blev bättre smak på dessa.

Vanlig vetedeg till de som inte gillar saffran.
 
Jag gjorde 1 saffransdeg och en vanlig vetedeg och delade varje deg i 2 delar och gjorde 4 olika bullar.

Colting tänker simma Göteborg – Stockholm!

swimtrek5och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för  att kunna simma med!?

Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.

Bilden är hämtad från Jonas blogg.

Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig ;)

 

Kompakta bröd och bakverk?

DSC_0026Nu börjar det dyka upp frågor och kommentarer om att i första hand lussekatterna kan bli kompakta.

Här ska jag nu dela med mig av vad kan gå fel och vad kan man tänka på.

Det alla bör veta är att det är gluten som ger luftiga bröd och bakverk och man bör veta att i allt sötebröd och ljust bröd så är det tillsatt extra gluten som ex special vetemjöl. Detta ger superluftiga bröd, bullar och bakverk. Detta går INTE att uppnå med glutenfria mjöl.

För att uppnå lite luftiga bröd och bullar så gäller det först och främst att vispa äggen fluffigt och ju fler ägg ju längre tid. Skulle säga att 4-5 ägg tar 2-3 minuter och 6-8 ägg tar 3-4 minuter och upp till 12 ägg tar säkert 5 minuter att få dem riktigt fluffiga.

Sedan när du har vispat dina ägg superfluffiga så vispar man ner det torra, som man varit noga med att blanda samman först. Detta vispar man ner försiktigt, dvs om man har en maskin typ Kitchenaid så vispar man äggen fluffigt på nästan max fart 8  och vispar samman vätska och det torra på  lite över det lägsta 2 eller 4 och detta under bara knappt en minut.
Jag gör alltid så att jag pytsar i lite i taget av mjölet under tiden maskinen vispar lätt.

Detta gör att luften man vispat in i äggen bibehålls så gott det nu går.

Sedan får inte degen knådas eller behandlas hårt, då pressar man ju ut den luft man nu lyckats få in.
man är lätt på handen och varmsamt ex rulla korvar till lussekatter, är degen i ”torr” kan den lätt spricka och då nyper man ihop den lite lätt, kladdar degen använder man blöta händer.

Är degen superkladdig och det bör man märka redan i bunken då strör man över lite (0,5-1 msk) kokosmjöl eller fiberhusk  och rör runt, givetvis finns nu risken för mer kompakta bullar då man rör ut lite luft. Men det får man ta. ;)

Hoppas detta var till lite hjälp för er som ofta får kompakta bröd och bullar.

 

 

 

Jonas Colting beställt 60 lussekatter!

DSC_0027Så jag har bakat som en galning nu på morgonen och fick kasta mig iväg till affären i går kväll efter jobbet för att inhandla de ingredienser som fattades. Russin är ju inte så förekommande i huset ;)
Men nu ligger ca 60 st små Lussekatter här och väntar på Jonas ska hämta dem i eftermiddag.

Dessa små godingar ska provsmakas av 120 personer i ett event som Jonas avhåller i Göteborg i kväll!

COOLT!

Hoppas de får veta att det är mina lussekatter och att recept finns på bloggen ;)

 

 

Bakkursen i Eskilstuna

DSC_0017Var fantastiskt rolig och helt underbara människor som kom och ville baka och lära sig den nya hälsosamma bakningen.

Nya mjöl och lite nya sätt att tänka presenterades för dem alla och det uppskattades varmt, fick många hjärtliga och varma tack och kramar!

Alla verkade uppskatta det mycket och var väldigt vetgiriga. Att sedan både lussekatterna och baguetterna var förvånansvärt goda och långt mycket godare än traditionellt glutenfritt bröd och lussekatter är gjorde nog sitt till!

Får ofta höra från glutenintoleranta att deras bröd och bakverk ofta är torra, hårda och ”smakar samma”.

Hoppas fler av de lokala celikai-föreningarna kan hitta detta sätt att baka, jag åker gärna runt hos dem och visar detta nya goda och dessa helt naturligt glutenfria mjölsorterna.

Det var ju Jessica Miregård som sitter i styrelsen för Eskilstuna celiakiförening som bjöd in mig och hon är den ”nya tidens” Dietist!
Äter alltså själv lågkolhydratkost sedan 2008 och arbetar med lågkolhydratsråd via sjukvården i Sthlm. :)

Här får ni lite fler härliga bilder att kika på, de går att klicka på dem så blir de större!

DSC_0018DSC_0019DSC_0020DSC_0021DSC_0022