Anitas rörda äppelkaka

Äppelkaka i långpanna! Anitas rörda äppelkaka  – en riktigt god äppelkaka i långpanna! Portioner: 6-8 Tillagningstid: 90 minuter INGREDIENSER 100 g margarin 2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 ägg 1½ dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver FYLLNING: 2-3 äpplen, i klyftor 1 tsk kanel 3 tsk socker   Gör så här Rör … Continue reading Anitas rörda äppelkaka

Inlägget Anitas rörda äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

LCHF Dessert
LCHF Dessert
Källa: Dagen Gi
Portioner:

Ingredienser:

Gör så här:
Mandel och hasselnötskorg med hallon och Philadelpiaost samt blåbärsdrink.

Korgen
Blanda 2 dl flagad mandel med 2 dl riven ost, 1 ägg och lite grovhackade hasselnötter. Klicka ut på bakplåtspapper och baka av på 170 grader i cirka 10 minuter eller tills du ser den där gyllenfina färgen. Sen är det bråttom att få ut dom och lägga dom på en uppochnedvänd kopp och trycka till försiktigt så den får stelna i form av en korg. OBS var nu försiktiga så ni inte bränner er!

Hallon Philadelpia
Mixa helt enkelt Philadelpia med hallon. Jag använde djupfrysta hallon, det blir väldigt friskt då men förstås väldigt svårmixat ! Sen sparade jag lite Philadelpia och varvade med hallon och naturellt.

Blåbärsdrink
Blåbärsdrinken är kanske inte helt nödvändig men det är festligt! I med frysta blåbär i en kastrull och täck upp till hälften med vatten, tillsätt kanelstång, stjärnanis och vaniljstång. Småputtra på spisen cirka 30 minuter och låt sedan svalna. Sen om du råkar känna dig lite sådär småsugen på en skvätt vodka currant så vill inte jag vara den som säger att det inte blir godare.
Äppelkaka med kanelgrädde

Blanda ner mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och de grovrivna äpplena – skalade eller ej – det avgör du (Jag valde att grovriva två äpplen och hacka det tredje i små kuber.). Häll smeten i en smord form (20×30 cm), alt en form med bakplåtspapper.Hacka mandlarna och strö på hacket.Grädda i 200 grader i 20 minuter … Continue reading Äppelkaka med kanelgrädde

Inlägget Äppelkaka med kanelgrädde dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF Glass i Glassmaskin
Källa: eget experiment
Portioner: 3-4 (små portioner!)

Ingredienser:
1 ägg
0,5 dl sukrin (kan uteslutas)
1 dl philadelphia
1-1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smaksättning
Hallon
Blåbär
rivet limeskal
hackad choklad
Kakao
Lingon + kanel
Gör så här:
OBS! Jag använde ca 2 dl frusna hallon, lät dom tida upp lite och mixade dem sedan lätt. Glassen kräver smaksättning, den blir ganska tam i smaken endast som "vaniljglass" och beroende på vilken smaksättning man använder kanske man måste justera mängden sötning.

1. vispa ägg och sukrin pösigt (använder du ingen sötning vispar du bara ihop philadelphia och ägg tills det blir lite fluffigt)

2. vispa ihop philadelhia och äggvispet

3. vispa grädden hårt, blanda sedan grädden med resten

4. rör i valfri smaksättning

5. kör i glassmaskin ca 30 min (det beror på vilken sorts glassmaskin man har, i min tar det jättelänge)

6. ät direkt eller frys ner den till senare. fryser man ner den ska den stå framme 10-20 minuter innan man äter.
Lollos Äppelkaka

Gör sockerkakan, rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll i en smord bröad form. Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker … Continue reading Lollos Äppelkaka

Inlägget Lollos Äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

En riktig amerikansk äppelpaj

En riktig amerikansk äppelpaj på amerikanarnas vis, dvs en amerikansk äppelpaj med lock över äppelpajen. Ingredienser, pajdeg (8 portioner) 5 dl vetemjöl 200 g smör ½ dl kallt vatten 1 ägg Ingredienser, pajfyllning 6-8 äpplen* 1 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker rivet skal av ½ citron 1 ½ tsk malen kanel 2 krm malda … Continue reading En riktig amerikansk äppelpaj

Inlägget En riktig amerikansk äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Kryddblandningar – recept

Här har jag sammanställt lite bra kryddblandningar

GRILL-Krydda
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt m jod
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald spiskummin

MEXIKANSK Kryddblandning
Ingredienser:
4 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
1,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk mald chilipeppar
1 tsk oregano
0,5 tsk salt m jod

GREKISK- kryddblandning                                            
ingredienser:
1 tsk salt m jod
2 tsk torkad oregano
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk kanel
ev 1 tsk torkad persilja

MARINAD-Krydda
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk salt m jod
1 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar grovmalen
1 kryddmått kardemumma
till 1 dl olivolja

AFRIKANSK-Krydda
Ingredienser:
3 msk torkad chili
3 msk paprikapulver
1 msk salt m jod
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk malda kardemummafrön
0,5 tsk mald muskotnöt
1,5 krm vitlökspulver
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar

ARABISK-Sjukrydda
Ingredienser:
2 msk nymald svartpeppar
2 msk paprikapulver
2 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk Mald nejlika
1 tsk kanel
0,5 tsk mald muscotnöt
0,5 tsk kardemumma

PERSISK-Krydda
Ingredienser:
2 msk kanel
2 msk mald kardemumma
1 msk mald spiskummin

INDISK-Kryddblandning
1 msk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen spiskummin
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk oregano
1 tsk malen ingefära
1 tsk 1 tsk malen koriander

KINESISK-femkryddor
Ingredienser:
1,5 msk malen kanel
2 msk mald ingefära
2 msk stjärnanis- mortlad eller mald
2 msk fänkålfrö – mortlad eller mald
1 msk mald kryddnejlika
0,5 tsk svartpepparkorn

Blanda ev mortla och häll på glasburkar.
 Mortel från Ronneby bruk


br /

Bloggar etiketter:

Äppelpaj med smuldeg

Äppelpaj med smuldeg – ett enkelt recept på äppelpaj gjord på smuldeg -en äppelpaj med smuldeg helt enkelt! Ingredienser äpplen kanel 150 g margarin 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker Gör så här Smörj och bröa en pajform. Skala, kärna ur och klyfta äpplen och lägg i formen så … Continue reading Äppelpaj med smuldeg

Inlägget Äppelpaj med smuldeg dök först upp på Äppelpaj.se.

Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.