Pannkaka
Källa: Anna
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 dl creme fraiche
Nypa salt


Gör så här:
Rör ihop ingredienserna med en gaffel, grädda på medelhög värme (de behöver lite längre tid för att kunna vändas) plättar eller två pannkakor. Servera med bär o grädde eller gör en matigare variant o grädda hela smeten samtidigt, tillsätt ost på toppen o ex nån god skinka, tomater etc.
Best ever cream cheese cookies
115 gr rumstempererat smör
85 gr cream cheese
3,8 dl florsocker
1/2 tsk bakpulver
1 ägg rumstempererat
1/2 tsk vaniljsocker
3,2 dl vetemjöl
 
Ugn: 190 °c
 
Vispa cream cheese och smör i 1 minut, vispa ner sockret och bakpulvret. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa fluffigt. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt stå i kylen minst 1/2 timme tills hanterbar. Ta ca 1 msk kakdeg och rulla en boll, lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka ca 7-10 minuter. Låt kallna ordentligt innan du äter, smakar bäst då.

Receptet hittade jag på nätet.
Rotfruktspasta med krämig sås och överbliven kyckling
Rotfruktspasta med krämig sås och överbliven kyckling
Källa: Ann Elving
Portioner: 4

Ingredienser:
2 morötter
1 palsternacka
1 stor squash
färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning (OBS passa dåliga sorter med härdat fett)
1-2 dl Crème Fraiche (godast med 40%)
0,5-1 dl vatten samt kött av något slag, ex kycklingfiléerna från en överbliven grillad kyckling eller några skivor lövbiff.
Smör att steka i.
Gör så här:
Strimla rotfrukterna med osthyvel (skala först om de inte är ekologiska) till breda ?tagliatelle?. Halvera och skiva löken tunt. Skiva champinjonerna. Bryn sedan löken, palsternackan, champisen och morötterna tills allt blivit lite mjukt. Tillsätt därefter strimlad kyckling, squash och smula ner buljongtärningen samt pressa över vitlöksklyftan. I med Crème Fraiche+vatten, blanda runt och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart!
Chilikasslergratäng

En enkel och god chilikasslergratäng som du serverar med en fräsh sallad!

Gör så här

  1. Stek det finhackade så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör.
  2. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form.
  3. Placera de tunna skivorna kassler omlott över. Vispa grädde för sig och rör försiktigt ner chilisås eller tomatpuré.
  4. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten antagit tilltalande yta och färg.

Servera med en god och fräsh sallad!

Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!

Pisa och bloggledigt…

Nu åker jag och maken iväg på en liten förlängd helg till Toscana och
där ska vi njuta Pisa – Tirrenia och medelhavet.
Ha det gott alla!

cartina_toscana

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastiska magnesium – översatt Weston Price artikel

Summer vegetables with garden shovel on white background“Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”

Skriver Kostdemokrati i dag och det är Margareta Lundström som översatt denna fantastiskt viktiga artikel från Weston . A . Price Foundation.
LÄS VARJE STAVELSE I ARTIKELN!

Några uttdrag här nedan och  några kommentarer här och där från mig.

”Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter. Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.” Dessa varningens ord är från ett Senats dokument (USA) från år 1936!”

Jordens mineralbalans var ett ämne av allvarlig nationell angelägenhet för mer än sjuttio år sedan, och det underskottet har påverkar oss, samtidigt som det stadigt blivit sämre tillgång på magnesium, efter våra farföräldrars generation.

Magnesium och andra näringsämnen minskar eller förstörs helt i processen efter skörden; vid hanteringen, vid kylning, vid transporten och lagringen även om alla dessa steg sker på ”rätt sätt.” Genom att köpa produkterna och sedan lagra dem i flera dagar i eget kylskåp fortsätter förlusten av näringsämnen, antingen produkterna är från stormarknaden eller din lokala odlare.”
-Gräslig läsning, just så behandlar vi ju våra grödor.

”Fluor i dricksvatten binder till magnesium, vilket skapar ett nästan olöslig mineral-förening som deponeras i skelettet, som gör det skört och ökar risken för frakturer.”
- Flour i drickvattnet  och hur många borstar tänderna med flourtandkräm?

”Magnesium är ansvarigt för att omvandla vitamin D till den aktiva formen som gör att kalcium kan absorberas. ”
- Äter du relativt höga doser av vitamin D, ta då också ett magnesiumtillskott Bodystore/Holistic Magnesium eller Shopping4net/Holistic Magnesium.

”För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring.”
-Där kom svaret på frågan om ”experimentera” med tillskott av magnesium.

”Dr Carolyn Dean rekommenderar att du tar din första dos tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen, dessa motsvarar de tillfällen när magnesium är lågt i kroppen. Är det bara en tillfällighet att dessa tillfällen av låg magnesiumhalt och låg energi också motsvarar kulturella ritualer som 11-kaffe och 3-kaffe?”
- Precis så gör jag tar halva dosen på morgonen och nästa sen eftermiddag/kväll. Jag tar 4 kapslar av Holistics.

I artikeln längre ner kan du se kostkällor till Magnesium. Är du osäker forska vidare själv!

Äter du helt mejerifritt bör man nog ta ett kalcium/magnesium tillskott istället, detta får man också forska vidare i själv.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Tacopaj

Supersmarrig tacopaj med få ingredienser! Rekommenderas varmt! Har du tips på hur man kan variera pajen? Tipsa i kommentarsfältet nedan!

Gör så här

  1. Fräs nötfärsen i en stekpanna. Strö över tacokryddorna blanda häll på vattnet låt kryddorna puttra in i köttfärsen.
  2. Dela paprikorna på längden ta ur kärnhuset lägg dem i en smord ungsform.
  3. Fördela köttfärsen i halvorna.
  4. Hacka tomater, lök och pfefferoni.
  5. Blanda creme fraiche och majonnäs tillsätt riven ost rör om. Blanda ner tomat, lök och pfefferoni hacket rör om. Bred över de köttfärs fyllda paprikorna.
  6. Gräddas i 225 grader mitt i ugnen ca 20-30 min eller tills den fått fin färg.

Man kan även använda hela paprikor, skär ett snitt så de står stadigt i formen. Fyll med färs och toppa med röran.

Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

Stekt kyckling i sky med ratatouille

kyckling_ratatouille
Ja de va väldigt va han tar i den där nordanvinden idag. Jag sa till Joline i morse när jag skulle skjutsa henne till skolan att de räckte med att hon ställde sig på farstubron med ett paraply så skulle hon segla ner på skolgården som värsta Mary Poppins! :-P Hon gillade dock inte min idé…

När snålblåsen viner är det gott med mustiga grönsaker med mycket smak, tomatigt och värmande kryddor, precis så som jag tycker en god ratatouille ska vara! Här kommer mitt recept.

4 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
1 röd paprika
5 små minimorötter
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsterna i bitar. Skala och tärna minimorötterna. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olja, sänk värmen och låt puttra ca 30 min så då får en härlig mjuk röra. Krydda med salt & peppar. Jag brukar även ha lök i men bytte ut den idag mot morötter.

ratatouille_recept
Het panna från början. Fräs grönsakerna i olja. Sänk sedan värmen.

ratatouille
Låt småputtra ca 30 min. Jag brukar späda med lite vatten och när det kokat bort tycker jag ratatouillen blir perfekt.

kyckling_i_skysås
Kycklingen är delar från hel färsk kyckling. Dessa har jag brynt i het traktörpanna i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida och sedan tillsatt en skvätt buljong och lite maizenaredning för en god sky.

kyckling_ratatouille_recept
Smaklig måltid, servera kycklingen med bara rataouille eller också tillsammans med ris.