LCHF recept för Blåbärsmuffins


Ett recept på blåbärsmuffins! Fullproppad med söta blåbär och toppad med en len och gräddig topping!

LCHF Blåbärsmuffins
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/
Portioner: 6 st
Tid: 40 min

Ingredienser
Muffinsen:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhackade pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
140 gram söta blåbär

Blåbärstopping
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

Gör så här
Muffinsen:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!

LCHF recept för Aubergine-kycklinggratäng


Smarrig aubergine-kycklinggratäng som passar perfekt till middag, tar ca 40 min att tillaga.

LCHF Aubergine-kycklinggratäng
Från: Charlotte på http://www.motbattreliv.se/
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
1st stor aubergine
4 st kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 ½ msk kycklingfond
1 tsk samba olek
Salt och peppar
Oliv olja för stekning
Riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 225grader.
Skiva auberginen i ca halv centimeter tjocka skivor. Stek dom ett par minuter på varje sida i olivolja. Salta lite.
Skär ner kycklingfiléerna i små bitar. Stek även dom i olivolja. Salta och peppra.
Blanda vispgrädde, tomatpuré, kycklingfond och ett kryddmått salt.
Lägg ett lager aubergine skivor i botten på en ugnsform. Därefter lite kyckling. Häll över såsen. Nytt lager aubergine, kyckling och sås.
Lägg därefter dom sista skivorna av aubergine och sista av såsen. På med ett lagom lager med riven ost.
In i mitten av ugnen i 20 minuter. Klar när osten har fått färg.

Servera med grönsallad. Mums!

LCHF Glass i Glassmaskin
Källa: eget experiment
Portioner: 3-4 (små portioner!)

Ingredienser:
1 ägg
0,5 dl sukrin (kan uteslutas)
1 dl philadelphia
1-1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smaksättning
Hallon
Blåbär
rivet limeskal
hackad choklad
Kakao
Lingon + kanel
Gör så här:
OBS! Jag använde ca 2 dl frusna hallon, lät dom tida upp lite och mixade dem sedan lätt. Glassen kräver smaksättning, den blir ganska tam i smaken endast som "vaniljglass" och beroende på vilken smaksättning man använder kanske man måste justera mängden sötning.

1. vispa ägg och sukrin pösigt (använder du ingen sötning vispar du bara ihop philadelphia och ägg tills det blir lite fluffigt)

2. vispa ihop philadelhia och äggvispet

3. vispa grädden hårt, blanda sedan grädden med resten

4. rör i valfri smaksättning

5. kör i glassmaskin ca 30 min (det beror på vilken sorts glassmaskin man har, i min tar det jättelänge)

6. ät direkt eller frys ner den till senare. fryser man ner den ska den stå framme 10-20 minuter innan man äter.
LCHF recept för Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås


Ett enkelt och såsigt recept på torsk som passar perfekt som lunch eller middag!

LCHF Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås
Från: Josefina på http://josefinaslowcarblife.wordpress.com/
Portioner: 2 st
Tid: 30 min

Ingredienser

Torskpaket
500g torskfilé
1tsk dill
1tsk persilja
2msk smör
salt
chiliflakes (efter tycke)
Vitlökspulver (efter tycke)
Lökpulver (efter tycke)

Sås
150g kantareller
2dl grädde
1dl vitt vin
1/2 liten lök
1/3 fiskbuljongtärning
Smör (att steka i)

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader. Lägg torsken på en stor bit folie. Lägg på smör, dill, persilja, salt, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes. Stick i stektermometer på fiskens tjockaste del. Ställ timern på 55 grader. vik över folien över fisken och gör ett luftigt paket.

Dela broccolin och koka upp den i saltat vatten.

Rensa kantarellerna. Skär kantareller i mindre bitar och finhacka löken. Stek i smör tills de får lite färg. Häll på vinet och låt det förångas en liten stund. Lägg i buljongtärningen och häll sedan på grädden. Låt puttra till såsen når önskad konsistens.

Squash- och svampgratäng
Källa: glamrock
Portioner: 2

Ingredienser:
1 stor squash
Olivolja
Flingsalt
Kantareller
1 rödlök
2½ dl grädde
2 dl riven ost
Gör så här:
Skala och skär squashen i ½ cm tjocka skivor, lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och pensla med lite olivolja och strössla på flingsalt. Låt det stå i 10 minuter och dra. Ställ in i övre delen av ugnen (fals 5 uppifrån)i 150 grader och ta ut när squashen mjuknat lite, ca 20 minuter. När du tagit ut plåten så höjer du ugnsvärmen till 250 grader.

Skiva rödlöken tunt och fräs i stekpanna tillsammans med kantarellerna, salta och peppra.

Smörj en gratängform med lite smör och varva nu squashskivorna med svamp- och lökröran, häll över grädde och riven ost och gratinera i ugnen till osten fått fin färg. Gratängen är god att äta som den är med sallad till men man kan naturligtvis komplettera med en quornfilé eller köttbit om man vill men då blir det ju inte särskilt vegetariskt. Om du inte gillar svamp så byt ut dem mot färs och du har en ruskigt enkel lasagnevariant. Smaklig spis!

Grekiska färsbiffar med grönsakssås
Grekiska färsbiffar med grönsakssås
Källa: Matgiken
Portioner: 4

Ingredienser:
Biffar
400 g nötfärs
1 ägg
2 msk pofiber
1 dl grädde
100 g fetaost
0,5 tsk havssalt
0,5 tsk torkad mynta
svartpeppar från kvarn

Sås
1 gul lök
2 +1 msk olivolja
1 röd eller orange rostad paprika
400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
3 cm röd chili (spansk peppar)
0,5 tsk rödvinsvinäger
salt & peppar
Gör så här:
Börja med såsen. Hacka lök, paprika, vitlök och chili. Värm två matskedar olivolja på svag värme och låt grönsakerna puttra försiktigt i oljan på låg värme i fem minuter.

Häll på de krossade tomaterna och låt såsen fortsätta att puttra medan du gör biffarna.

Blanda grädde, pofiber och ägg i en bunke. Rör ner salt och mynta och några rejäla drag svartpeppar.

Smula ner fetaosten och blanda slutligen ner köttfärsen. Det hela ska blandas ihop, men överarbeta inte. Då blir färsen trist och trådig.

Forma tolv små biffar av färsen, det görs lättast med händerna. Skölj dem i kallt vatten så fastnar inte färsen.

Stek biffarna i generöst med smör och låt dem sedan stå på låg värme medan du gör klart såsen.

Mixa såsen slät med mixerstav.

Rör ner vinäger, en extra matsked olivolja och salta och peppra. Smaka av och finjustera om det behövs.

Servera biffarna med såsen. Kokta haricots vertes smakar gott till!
Helenas favoritglass
Helenas favoritglass
Källa: I ett annat liv
Portioner:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2-3 msk sukrin melis
100 gr mörk choklad (jag använder alltid 86%-ig choklad)
65 gr valnötter (1,5 dl)


Gör så här:
Vispa grädden hårt för sig i en bunke.
Vispa ihop äggen, sukrinet och vanilj poröst i en annan bunke.
Vänd sedan ned grädden i äggblandningen med en slickepott.
Hacka chokladen och valnötterna och vänd ned i smeten.
Följ instruktionerna på glassmaskinen och ha ned smeten.

Jag brukar alltid förvara glassen i en tom burk för turkisk yoghurt i frysen.

LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

Saffransglass LCHF
Saffransglass LCHF
Källa: I ett annat liv
Portioner:

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk sukrin melis
1 gr saffran (två påsar)


Gör så här:
Vispa grädden hårt för sig i en bunke.
Vispa ihop äggen, sockret/sukrinet och vanilj poröst i en annan bunke.
Vänd sedan ned grädden i äggblandningen med en slickepott.
Häll över påsarna med saffran och vänd ned i smeten.
Följ instruktionerna på glassmaskinen och ha ned smeten.
Njut!
Äggakaka med bacon
Äggakaka med bacon
Källa: 1sam
Portioner: 2

Ingredienser:
4 ägg
1 dl vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
salt (smaksak, jag tog ca 2 krm)
Gör så här:
Vispa ägg och grädde
Blanda ihop mandelmjöl och fiberhusk, blanda i äggsmeten
Salta

Häll i smörad stekpanna. Stek på svag värme (3-4) ca 8 min, glid över på tallrik och vänd därefter tillbaka i stekjärnet. Låt stå några minuter.

Servera med bacon, knaperstekt i micro samt lingon, rårörda med en aning sötrix flor.