Provläsa/baka ur Baka matbröd med LCHF?

Baka matbröd med LCHFNu ligger lite recept ur Baka matbröd med LCHF ute!
Bonnier Fakta bjuder på många recept ur boken! :D

PROVLÄS HÄR
!

Vill du köpa boken?
BOKUS   kampanjpris 149- (20 kr i rabatt) med bakamatbröd som kod i kassan fram till 5/2

Bokia

Adlibris

GOTT BAKNÖJE ÖNSKAR JAG ER!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Godbitar ur Baka matbröd med LCHF

Här får ni lite försmak på några bröd. Bilderna är ur boken Baka matbröd med LCHF, utkommer 5 februari 2013.
Eftersom Bonnier återigen vill ge alla mina bloggläsare en förköpsrabatt (20 kr) på brödboken, så rekommenderar jag alla er som är intresserade av detta rabatterade pris att prenumerera på bloggen via bloglovin. Då missar ni inte erbjudandekoden och därmed inte heller rabatten.
Förköpsrabatten börjar 3/1 – 5/2-13.
( det har hintats om att den tom kan börja före nyår…)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Baka med LCHF ges ut i USA!

Nu är det helt klart, min bakbok Baka med LCHF  kommer översättas till amerikanska!
Boken kommer ges ut av det amerikanska förlaget Skyhorse Publishing och förväntas utkomma hösten 13.

Detta måste vara den första svenska lchf-bok som ges ut i USA!

Särskilt kul detta, att den allra första svenska LCHF-boken som får åka över Atlanten till USA är min underbara bakbok!
Tänk att få möjligheten att vara en del i att främja hälsan i USA!

Speciellt och också stort är detta även för Bonniers, för i USA översätter man knappt utländska böcker. Vilket kanske inte är så konstigt då de har en enormt stor folkmängd (314milj) och därmed en stor egen kompentens i befolkningen.
Så att ha blivit utvald bland så många svenska författare/böcker som ju ändå finns är en ynnest och en stor ära som är svår att smälta och ta in.

En liten “nischbok”, föralldel söt och god ;) har klämt sig in “over there”!

Wish me and the book good luck “over there”!

 

Bloggar etiketter: , ,

Till Uppsala och bakkursen!

Nu snart åker jag mot Uppsala och bakkursen som ska hållas i morgon eftermiddag.
En bunta baksugna människor väntar mig där, KUL!
Ska bli väldigt roligt att träffa Lars och Lisa från restaurang Primaten, där kursen också ska hållas. Jag har bett dem hålla undan någon gott för mig att köpa och äta när jag kommer fram, spännande!

När jag ändå är i faggorna så ska jag inom förlaget Bonnier Fakta i Stockholm och träffa min förläggare Lisa och redaktören Annika under tisdagen. De ska bjuda mig på lunch!
Ska bli spännande att träffa dem och höra lite nyheter och annat spännande som kan vara på gång.
Vem vet, kanske har något att berätta på onsdag, vore ju kul iaf om så var fallet.
Helt klart kommer det ett inlägg om bakkursen i alla fall.

Så nu vet ni varför bloggen blir tyst under måndag och tisdag. ;)

Ha det så gott så länge!

 

Bonnier Faktas vårkatalog ute!

och i den befinner sig min lilla brödbok.
Men vilken dröser böcker det kommer ut med Bonnier Fakta under våren!

Ska du gifta dig? Då kommer det en komplett guide till det…
Gillar du vintage? Då kanske Elsa Billgrens bok är något för dig…
Gillar du odla och örter? Varför inte boken om Gourmetodla eller Odla som proffsen…

men en bok jag skulle vilja hämta inspiration ifrån är nog Lakritsboken ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Livet börjar vid 50?

 

I synnerhet så verkar det vara så i mitt liv…
Ibland så upplever jag allt som händer mig helt overkligt.

När jag exempelvis får för mig att kika in på Bonnier Faktas hemsida, bara för att se (= nypa mig i armen) att detta verkligen stämmer.
Att jag numera är en av deras författare med snart två utgivna böcker. Ligger på deras sida om Bloggande författare.

Så idag  känns det lite som

Baka matbröd med LCHF – omslaget

 

Nu är omslaget klart till brödboken Baka matbröd med LCHF, och så här ser boken ut!
Vad tycks?

 Utkommer med Bonnier Fakta 5/2- 2013

Bloggar etiketter: ,

Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte “vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

Bloggar etiketter: ,

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

I kväll författarmiddag med Bonnier Fakta

på Konstmuseet i Göteborg med anledning av att många bevistar Göteborgs Bokmässa!

Bonnier har bjudit in sina författare till en middag och om det blir en sådan här vacker dukning det återstår att se…

Hoppas jag kan ta foto under kvällen!
Får se om det passar sig…

Så ikväll ska jag mingla med bubbel och äta glutenfritt ;)

Får återkomma i morgon och berätta hur det hela avlöpte och vilka som var där.

 

 

Bloggar etiketter: ,