Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel


Lite härlig julstämning måste vi väl ändå ha i detta novembergrå väder? Idag har ändå solen varit framme några timmar så jag har passat på att sätta mig vid husväggen och bara blunda och njuta en stund av värmen och ladda batterierna… Resten av dagen har gått i maklig takt. Hämtat ved och tänt upp i kaminen i köket och bakat en saffranskaka var precis lagom ansträngande idag! :-P Julmusiken på hög volym förstås. Sååå härligt…

Detta recept på saffranskaka är Leilas recept men jag har uteslutit spriten (rom), det är allt, och som extra piff nu till helg och fredagsmys fick den en lite julig topping med glasyr, tranbär och mandel också. ;-)

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Nybakad saffransdoft är väl bland det mest underbara! :-P Jag brukar köpa hel pistiller och mortla med sockerbit, har ingen speciell favorit eller sort jag brukar köpa, tycker inte det är så stor skillnad.


Solgult i mitt kök!! ;-)


Den blev fin…


Ja, inte så tokigt alls… :-P Vad ska ni själva kalasa på ikväll då?

The post Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel appeared first on Kryddburken.se.

ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer.

Så när vi använder erytritol så får vi heller inte den fysiologiska orsaken till merätning, sug eller hunger.

Eftersom ICA Stevia Strö också innehåller “tre korn” stevia, så kan de få kalla den Stevia strö utan att anklagas för falsk marknadsföring. Eftersom den ska doseras lika som socker så förstår väl alla att den knappt innehåller Stevia? Utan Stevian används som ett försäljningsargument/lockbete.
Detta sötningsmedel bör används som ren erytritol, som ju också är det samma som varumärkena Sukrin, Sötrix och Sötin.

Problemet med Erytritolen är att väldigt många märker av dess bismak, dvs metallisk smak ( som väl alla sockeralkoholer har) och sveda-starkt i halsen (vilket förövrigt kraftigt sötade varor med vanligt socker också kan ha). De få som tål stora mängder erytritol har ju inga problem med  att behöva söta en normal kaka med 1 dl och mer. Problemet blir för dem som tål de  stora mängderna och som bakar och ska bjuda på det till andra vänner och bekanta, eftersom det är svårt att veta vilka som kommer tycka bakverken smakar apa. De är ganska många människor som upplever bismakerna ska man veta.

Det är ju där stevian kommer in att göra erytritolen sötare än socker. Så när något är lika sött som socker ( ICA stevia strö) så inser man ju att stevian är mikroskopiskt förekommande i just det märket.

För att då komma in på dessa olika blandningar av erytritol och stevia, så måste vi veta att ju mer stevia i en erytritolblandning ju sötare är den och ju mindre behövs den doseras. Det finns nu några olika blandningar på marknaden, fler ha lagt sig på 2x sötare än socker och så finns det en som är 3 x sötare än socker och ett par som är 5x sötare än socker.

Då säger det ju sig själv ( väl?) att de som är 5 x sötare än socker innehåller allra mest stevia av dem alla, om än i väldigt liten %-andel, den enda blandningen som är 3x sötare innehåller ju då givetvis lite mindre än den som är 5x men mer än de som är 2x.

Nu kommer vi till att reda ut vilken som kan vara bäst  av dessa 3 olika styrkor.

Först så känner nog alla till problemet med överdosering av stevian och den då illasmakande lakrits/steviabismaken som då uppstår. Även här har vi mer eller mindre känsliga människor. Även här är det inte kul att bjuda andra som man inte vet graden av känslighet för stevian på illsmakande bakverk.

Därför är ju givetvis det bästa att ha en såpass söt blandning att man hamnar på låg dos av både erytritol och stevia.

Nu kikar vi då lite närmre på de olika styrkornas svagheter. Vi börjar med 5x, den är ju då sötast och innehåller mest stevia av dem alla och därmed så kan de ge bismak av stevian. Den som är 2 x den som alltså innehåller minst mängd stevia av dessa blandningar kan om man doserar mer än 0,5 dl ge erytritolbismak. Den som då är 3 x sötare den med en gyllene medelväg, den ger inga bismaker, om den inte kraftigt överdoseras, men då torde bakverken bli överäckelsöta och sötare än de traditionella.

För att undkomma bismaker av den som är 5x så kan man inte ta mer än 0,5 tsk och då blir kakan osöt och behöver fyllas  upp med 2 msk erytritol ( ICA, Sukrin, Sötin och Sötrix). Tar man 0,5 dl eller mer av de som är 2x sötare kommer de som är känsliga för erytritolens bismak att känna det med garanti., där kan man då för att vara säker behöva ta max 3 msk och fylla upp med “tre korn” stevia.
Nu kommer vi då till den som är 3x sötare, den tar man då endast 2 msk av och alla ovanstående problem är borta. 2 msk erytritol är så lite att de allra allra flesta av erytritolkänsliga inget märker och det är fortfarande så lite stevia i att de steviakänsliga heller inget märker.

Så jag skulle vilja säga att vill du vara säker på att andra uppskattar dina bakverk och godsaker så använd en stevia-blanding med lagom mängd stevia och erytritol.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Varma mackor med bacon & svampstuvning


Ikväll är en riktig varma mackor-kväll hos familjen Nilsson! Den främsta anledningen är det snabba, enkla, ”slippa-tänka-bara-göra”… Ja, så är det!

En riktig varm macka i ugn ska ha en stuvning tycker jag. Gillar man svampstuvning så kör på de, gillar man skinkstuvning så kör på de… Eller så kan man variera med en baconstuvning eller köra all-in med både svamp & baconstuvning! Jag lovar, det är vansinnigt gott!

På de behövs lite tomat och ost, kanske en och annan ananas om man vill. Och om man råkar vara en champinjon-o-holic, ta några till överst… :-P Pizzakrydda och sen skjuts in i ugnen! Bröd efter don och person. 225 grader ca 15min sen e de klart! ;-)

12 st
Det här behöver du :
1 pkt bacon, ca 120 gram
1 burk skivade champinjoner
1-2 tsk D’Elidas chilisås
2 msk pressad citron
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
2 krm vitpeppar
En nypa salt

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i bitar och bryn i het stekpanna i lite smör. Häll på de skivade champinjonerna, chilisås och pressad citron. Pudra över mjölet och vänd runt.

Sänk värmen och slå på gräddmjölken. Rör ihop. Tillsätt vitpeppar och låt puttra några minuter. Smaka av med salt o peppar. Bred stuvningen på 12st brödskivor, lägg på tomat, ananas, ost och pizzakrydda. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20min.

The post Varma mackor med bacon & svampstuvning appeared first on Kryddburken.se.

Ms Kladddkaka
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
2 stora ägg
1 2/3 dl stevia strö
1 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
1 msk (kanske något mindre) vaniljpulver
3 msk (rågade)kakao
100 gram smör

Gör så här:
Vispa ägg och stevia strö pösigt. Häll i mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och kakao. Sedan värm smöret (jag brukar i micron) och häll i och vispa så det blir en jämn smet. Häll i vanlig form. Jag brukar "bröa" med kokosflingor blandat med stevia strö.

In i mitten av ugnen i 20 min 175 grader
Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Hamburgerbröd:
2 ägg
salt
25 g smält smör
1,5 msk vatten
0.75 dl mandelmjöl
0.75 msk fiberhusk
0,75 tsk bakpulver
1 dl riven ost
0,25 dl linfrön

Hamburgare:
400 g köttfärs
1 ägg
1 skvätt grädde
salt och peppar
chilipulver
paprikapulver

Supergod dressing:
3-4 stora matskedar creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
3 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
lite sötningsmedel för att balansera upp den starka salta smaken

Gör så här:
Jag knåpade ihop ett brödrecept med inspiration från tre andra brödrecept och det blev riktigt bra får jag säga!
Jag använde bara ena delen av brödet i botten, så ett bröd räcker till två minihamburgare. OBS på bilden har brödet sesamfrön i stället för mandelmjöl då jag inte hade mjöl hemma, men båda funkar bra :)

Hamburgerbröd: vispa äggen fluffigt. I med smält smör och vatten. blanda alla torra ingredienser plus ost och ner i äggsmeten. Låt svälla 6 min. fukta händerna och forma 4 runda bollar.
200 grader
15 min

Hamburgare: Blanda ihop färsen med alla ingredienser och forma 8 små minihamburgare och stek.

Supergod dressing:
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ta en brödhalva, lägg på lite dressing, minihamburgaren, stekt bacon, lite mer dressing och en ostskiva! Ev. något annat man vill ha på sin burgare! Och njut :)
Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Yoghurtbröd UTAN ägg
Yoghurtbröd UTAN ägg
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: ca 20

Ingredienser:
4 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk honung

5 dl mandelmjöl
2 dl torkade gojibär
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt hackad valnöt
1 msk fiberhusk
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ugn 175 grader

Blanda först yoghurten och honungen i en stor bunke.
Blanda de torra ingredienserna separat i en annan bunke och blanda.
Blanda ner de torra ingredienserna i yoghurtblandningen och blanda väl. Låt stå en liten stund medan ni tar fram ett stort bläck med smörpapper. Om ni har ett som är "fett", alltså som inte behöver smöras eller oljas in så naturligtvis behöver ni inte det. Men har ni papper som är torrt så olja gärna in papperet med rapsolja eller dylikt så brödet inte fastnar.
Klappa ut brödet med hjälp av blöta händer jämt ut i bläcket. Min smet räckte inte ut till kanterna och jag klappade ut det kanske 1 cm tjockt. Rekommenderar inte att göra det tunnare. Kanske om man vill pröva att göra det till ett hårdare bröd?

In i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills det är gyllenbrunt.

Låt svalna och skär sedan upp det.

Smaklig måltid!

Om ni gör detta bröd så hör gärna av er hur det funkade och smakade!!
Linas Vörtbröd
Linas Vörtbröd
Källa: Lina Petersen
Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
5 ägg
1 dl grädde
60g smält smör
ca ½ dl sötning (jag använde stevia strö ifrån ICA)
½ dl pofiber
1 dl mandelmjöl
1 dl vetekli
1 dl dinkelmjöl fullkorn
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 hel påse Vörtmix (90g ifrån Santa Maria)
½-1 dl porter /mörk öl (kan uteslutas!)
Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt ölen, grädden och kryddmixen. Rör samman till en tjockare ?sås?.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål, inkl sötningen och tillsätt dessa i bunken med de vispade äggen.
Rör också ner ?såsen? med kryddor och smör. Blanda allt väl!
Smöra och ?bröa? en brödform (jag ?bröade? med pofiber), häll sedan ner smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna ordentligt innan du skär det i skivor.
Ät och njut!


OBS! Detta vörtbrödet är ej glutenfritt eftersom jag ville åt egenskaperna hos fullkornsmjölet-
Den mörka ölen går absolut att utesluta, för den som vill Jag räknade lite snabbt ihop kolhydratsinnehållet och beroende på hur många skivor man får ut utav sin limpa så hamnar kolhydratsmängden på 2-3g per skiva bröd.
Helt okej med andra ord! - Julen är räddad ;)
Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.