Jordgubbssallad

Somrig sallad

God fortsättning på midsommarhelgen, vilket fantastiskt väder vi haft här i Stockholm.

Sett att även de flesta i övriga landet också haft fint, härligt att värmen parkerade sig över oss just en sån här helg.

Har du jordgubbar kvar sen igår så blanda ner dem i en smakrik sallad, perfekt till all slags grillat.

Jordgubbssallad med getost 4 port

1 huvud romansallad

250 g jordgubbar

150 g fetaost eller chèvre

1 dl cashewnötter

1-2 msk finhackad, färsk rosmarin, timjan eller basilika

Strimlat skal och saft av 1 ekologisk citron

Kallpressad olivolja

Bryt av och lägg ut fina salladsblad runt ett fat, smula över osten och lägg på skivade jordgubbar och nötter.

Strimla citronskal och rosmarin, strö över salladen och avsluta med att ringla över olivolja och citronsaft eller balsamvinäger strax innan serveringen.

Fler läckra tips på somrig mat finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Midsommar i Stockholm

Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar


Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P