Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Långlagad söndagsstek med calavdossås

söndagsstek_recept_fransyska_nötstek_långlagad_mör_skysås_sås
Idag fick det då bli en riktig, hederlig söndagsmiddag trots att maken nog hellre velat ha en saftig hamburgare såhär ”dagen efter” cruisingen, men de fick han inte. 😉 Tror han blev ganska så nöjd ändå för han åt dubbla portioner.

Kvällen igår var otroligt rolig. Jag körde ju och det var allt lite nervöst innan vi kom iväg då jag inte kört cadillacen sen jag bröt foten och det är lite jobbigt att köra längre stunder men det gick jättebra. Det var så mycket bilar och köer så vi stod mest och ”myrade” oss fram. Bromsa, släppa, bromsa, släppa, bromsa släppa… Många stunder fick jag till och med lägga i neutralen då det tog hur länge som helst innan vi kunde köra en meter eller två till. Borgholm är inte så stort och om det nu blev 700 bilar som beräknat så förstår man vilka köer genom stan det blir. Mycket fint att titta på i alla fall och barnen hade roligt! Ja, Nicke med! 😛

Ställde mig i köket i morse och förberedde denna söndagsstek av fransyska. En långlagad variant på mycket låg värme som fick puttra eller snarare sjuda på ”ettan” under lock ca 5 timmar. Termometer bryr jag mig aldrig om när jag långlagar, det blir mört och saftigt ändå. Ibland kan det bli fööör mört att allt trillar isär men den här steken blev perfekt och gick att skära i fina skivor.

I grytan har jag förutom 1½ kg fransyska två morötter, två rödlök, ett äpple och ett par lagerblad och hela svartpepparkorn. Sen slog jag på en kraftig oxbuljong. Använde ca 1 dl av Touch of Taste oxbuljong, en skvätt rödvinsvinäger och ca 1 liter vatten. Sen fick detta som sagt stå på spisen ca 5 timmar.

Silade av skyn och reducerade ner den till hälften. Slog i en skvätt calvados och kokade upp. Smakade av med salt och peppar och redde den med maizenamjöl utrört i lite vatten och en skvätt grädde. Så sjukt god!! Den gick bokstavligen att äta med sked. 😛

Serverade allt tillsammans med kokt potatis och en varm kompott av tärnade och smörstekta morötter och äpplen med honung så det blev en karamelliserad smak. Det var verkligen supergott allting och även matlådorna är fyllda tills imorgon!

Stek av alla de slag finns i otaliga recept här på kryddburken, bara att använda sökfunktionen ”stek”, ”söndagsstek”, ”slottsstek”, ”fläsksstek”, ”nötstek” etc. Ofta improviserar jag bara precis som här och det brukar bli bra. Såsen kan man sällan misslyckas med när man har en god steksky, det gäller att smaka av och smaka av, om och om igen tills man är helt nöjd!

Trevlig söndagskväll önskar jag er, hoppas ni har ätit nån god söndagsmiddag ni också.

nötstek_söndagsmiddag_fransyska

stek_gryta_söndagsstek_nötstek

calvadossås_skysås_calvados

stek_söndagsstek_mör_saftig_nötstek

smörstekta_äpplen_morötter_calvadossås_sås

söndagsstek_tillbehör_karamelliserade_äpplen_morötter_smörstekta_calvadossås

långlagad_nötstek_fransyska_söndagsstek

söndagsmiddag_söndagsstek_husmanskost_stek_gryta_långlagad_nötstek_fransyska

Långlagad söndagsstek med calavdossås

söndagsstek_recept_fransyska_nötstek_långlagad_mör_skysås_sås
Idag fick det då bli en riktig, hederlig söndagsmiddag trots att maken nog hellre velat ha en saftig hamburgare såhär ”dagen efter” cruisingen, men de fick han inte. 😉 Tror han blev ganska så nöjd ändå för han åt dubbla portioner.

Kvällen igår var otroligt rolig. Jag körde ju och det var allt lite nervöst innan vi kom iväg då jag inte kört cadillacen sen jag bröt foten och det är lite jobbigt att köra längre stunder men det gick jättebra. Det var så mycket bilar och köer så vi stod mest och ”myrade” oss fram. Bromsa, släppa, bromsa, släppa, bromsa släppa… Många stunder fick jag till och med lägga i neutralen då det tog hur länge som helst innan vi kunde köra en meter eller två till. Borgholm är inte så stort och om det nu blev 700 bilar som beräknat så förstår man vilka köer genom stan det blir. Mycket fint att titta på i alla fall och barnen hade roligt! Ja, Nicke med! 😛

Ställde mig i köket i morse och förberedde denna söndagsstek av fransyska. En långlagad variant på mycket låg värme som fick puttra eller snarare sjuda på ”ettan” under lock ca 5 timmar. Termometer bryr jag mig aldrig om när jag långlagar, det blir mört och saftigt ändå. Ibland kan det bli fööör mört att allt trillar isär men den här steken blev perfekt och gick att skära i fina skivor.

I grytan har jag förutom 1½ kg fransyska två morötter, två rödlök, ett äpple och ett par lagerblad och hela svartpepparkorn. Sen slog jag på en kraftig oxbuljong. Använde ca 1 dl av Touch of Taste oxbuljong, en skvätt rödvinsvinäger och ca 1 liter vatten. Sen fick detta som sagt stå på spisen ca 5 timmar.

Silade av skyn och reducerade ner den till hälften. Slog i en skvätt calvados och kokade upp. Smakade av med salt och peppar och redde den med maizenamjöl utrört i lite vatten och en skvätt grädde. Så sjukt god!! Den gick bokstavligen att äta med sked. 😛

Serverade allt tillsammans med kokt potatis och en varm kompott av tärnade och smörstekta morötter och äpplen med honung så det blev en karamelliserad smak. Det var verkligen supergott allting och även matlådorna är fyllda tills imorgon!

Stek av alla de slag finns i otaliga recept här på kryddburken, bara att använda sökfunktionen ”stek”, ”söndagsstek”, ”slottsstek”, ”fläsksstek”, ”nötstek” etc. Ofta improviserar jag bara precis som här och det brukar bli bra. Såsen kan man sällan misslyckas med när man har en god steksky, det gäller att smaka av och smaka av, om och om igen tills man är helt nöjd!

Trevlig söndagskväll önskar jag er, hoppas ni har ätit nån god söndagsmiddag ni också.

nötstek_söndagsmiddag_fransyska

stek_gryta_söndagsstek_nötstek

calvadossås_skysås_calvados

stek_söndagsstek_mör_saftig_nötstek

smörstekta_äpplen_morötter_calvadossås_sås

söndagsstek_tillbehör_karamelliserade_äpplen_morötter_smörstekta_calvadossås

långlagad_nötstek_fransyska_söndagsstek

söndagsmiddag_söndagsstek_husmanskost_stek_gryta_långlagad_nötstek_fransyska

Långlagad söndagsstek med calavdossås

söndagsstek_recept_fransyska_nötstek_långlagad_mör_skysås_sås
Idag fick det då bli en riktig, hederlig söndagsmiddag trots att maken nog hellre velat ha en saftig hamburgare såhär ”dagen efter” cruisingen, men de fick han inte. 😉 Tror han blev ganska så nöjd ändå för han åt dubbla portioner.

Kvällen igår var otroligt rolig. Jag körde ju och det var allt lite nervöst innan vi kom iväg då jag inte kört cadillacen sen jag bröt foten och det är lite jobbigt att köra längre stunder men det gick jättebra. Det var så mycket bilar och köer så vi stod mest och ”myrade” oss fram. Bromsa, släppa, bromsa, släppa, bromsa släppa… Många stunder fick jag till och med lägga i neutralen då det tog hur länge som helst innan vi kunde köra en meter eller två till. Borgholm är inte så stort och om det nu blev 700 bilar som beräknat så förstår man vilka köer genom stan det blir. Mycket fint att titta på i alla fall och barnen hade roligt! Ja, Nicke med! 😛

Ställde mig i köket i morse och förberedde denna söndagsstek av fransyska. En långlagad variant på mycket låg värme som fick puttra eller snarare sjuda på ”ettan” under lock ca 5 timmar. Termometer bryr jag mig aldrig om när jag långlagar, det blir mört och saftigt ändå. Ibland kan det bli fööör mört att allt trillar isär men den här steken blev perfekt och gick att skära i fina skivor.

I grytan har jag förutom 1½ kg fransyska två morötter, två rödlök, ett äpple och ett par lagerblad och hela svartpepparkorn. Sen slog jag på en kraftig oxbuljong. Använde ca 1 dl av Touch of Taste oxbuljong, en skvätt rödvinsvinäger och ca 1 liter vatten. Sen fick detta som sagt stå på spisen ca 5 timmar.

Silade av skyn och reducerade ner den till hälften. Slog i en skvätt calvados och kokade upp. Smakade av med salt och peppar och redde den med maizenamjöl utrört i lite vatten och en skvätt grädde. Så sjukt god!! Den gick bokstavligen att äta med sked. 😛

Serverade allt tillsammans med kokt potatis och en varm kompott av tärnade och smörstekta morötter och äpplen med honung så det blev en karamelliserad smak. Det var verkligen supergott allting och även matlådorna är fyllda tills imorgon!

Stek av alla de slag finns i otaliga recept här på kryddburken, bara att använda sökfunktionen ”stek”, ”söndagsstek”, ”slottsstek”, ”fläsksstek”, ”nötstek” etc. Ofta improviserar jag bara precis som här och det brukar bli bra. Såsen kan man sällan misslyckas med när man har en god steksky, det gäller att smaka av och smaka av, om och om igen tills man är helt nöjd!

Trevlig söndagskväll önskar jag er, hoppas ni har ätit nån god söndagsmiddag ni också.

nötstek_söndagsmiddag_fransyska

stek_gryta_söndagsstek_nötstek

calvadossås_skysås_calvados

stek_söndagsstek_mör_saftig_nötstek

smörstekta_äpplen_morötter_calvadossås_sås

söndagsstek_tillbehör_karamelliserade_äpplen_morötter_smörstekta_calvadossås

långlagad_nötstek_fransyska_söndagsstek

söndagsmiddag_söndagsstek_husmanskost_stek_gryta_långlagad_nötstek_fransyska

Långlagad söndagsstek med calavdossås

söndagsstek_recept_fransyska_nötstek_långlagad_mör_skysås_sås
Idag fick det då bli en riktig, hederlig söndagsmiddag trots att maken nog hellre velat ha en saftig hamburgare såhär ”dagen efter” cruisingen, men de fick han inte. 😉 Tror han blev ganska så nöjd ändå för han åt dubbla portioner.

Kvällen igår var otroligt rolig. Jag körde ju och det var allt lite nervöst innan vi kom iväg då jag inte kört cadillacen sen jag bröt foten och det är lite jobbigt att köra längre stunder men det gick jättebra. Det var så mycket bilar och köer så vi stod mest och ”myrade” oss fram. Bromsa, släppa, bromsa, släppa, bromsa släppa… Många stunder fick jag till och med lägga i neutralen då det tog hur länge som helst innan vi kunde köra en meter eller två till. Borgholm är inte så stort och om det nu blev 700 bilar som beräknat så förstår man vilka köer genom stan det blir. Mycket fint att titta på i alla fall och barnen hade roligt! Ja, Nicke med! 😛

Ställde mig i köket i morse och förberedde denna söndagsstek av fransyska. En långlagad variant på mycket låg värme som fick puttra eller snarare sjuda på ”ettan” under lock ca 5 timmar. Termometer bryr jag mig aldrig om när jag långlagar, det blir mört och saftigt ändå. Ibland kan det bli fööör mört att allt trillar isär men den här steken blev perfekt och gick att skära i fina skivor.

I grytan har jag förutom 1½ kg fransyska två morötter, två rödlök, ett äpple och ett par lagerblad och hela svartpepparkorn. Sen slog jag på en kraftig oxbuljong. Använde ca 1 dl av Touch of Taste oxbuljong, en skvätt rödvinsvinäger och ca 1 liter vatten. Sen fick detta som sagt stå på spisen ca 5 timmar.

Silade av skyn och reducerade ner den till hälften. Slog i en skvätt calvados och kokade upp. Smakade av med salt och peppar och redde den med maizenamjöl utrört i lite vatten och en skvätt grädde. Så sjukt god!! Den gick bokstavligen att äta med sked. 😛

Serverade allt tillsammans med kokt potatis och en varm kompott av tärnade och smörstekta morötter och äpplen med honung så det blev en karamelliserad smak. Det var verkligen supergott allting och även matlådorna är fyllda tills imorgon!

Stek av alla de slag finns i otaliga recept här på kryddburken, bara att använda sökfunktionen ”stek”, ”söndagsstek”, ”slottsstek”, ”fläsksstek”, ”nötstek” etc. Ofta improviserar jag bara precis som här och det brukar bli bra. Såsen kan man sällan misslyckas med när man har en god steksky, det gäller att smaka av och smaka av, om och om igen tills man är helt nöjd!

Trevlig söndagskväll önskar jag er, hoppas ni har ätit nån god söndagsmiddag ni också.

nötstek_söndagsmiddag_fransyska

stek_gryta_söndagsstek_nötstek

calvadossås_skysås_calvados

stek_söndagsstek_mör_saftig_nötstek

smörstekta_äpplen_morötter_calvadossås_sås

söndagsstek_tillbehör_karamelliserade_äpplen_morötter_smörstekta_calvadossås

långlagad_nötstek_fransyska_söndagsstek

söndagsmiddag_söndagsstek_husmanskost_stek_gryta_långlagad_nötstek_fransyska

Falukorv man inte får glömma bort!
falukorv_i_ugn_ugnsbakad_korv_falu_recept_husmanskost
Hej på er o välkommen måndag o ny vecka! Jag vet att det har varit ganska tyst från mig på ett tag nu… Helgen har rusat fram o bloggen har fått bli lidande tyvärr men så är det! Huset däremot har fått sig en rejäl uppfräschning på utsidan, vi har skurat, högtryckstvättat, målat och fått i ordning på altanen med sommarmöbler och fix! Jättefint har det blivit! Och välbehövligt efter ett par år där grönmossan har fått växa hejvilt.
Vi har även städat och pysslat i mammas hus också som nu återigen är till salu och visning på torsdag så jaaa… Man kan inte hinna med allt!! 😛
Själv håller jag på bli sjuk också, första sommarförkylningen med pollenallergi, soleksem och blåsor – allt på en gång så jag är inte på topp men de brukar släppa när jag vant mig vid solen ett par veckor! 😉
Men jag hoppar in här med ett recept – den godaste falukorv i ugn med både tomatkross, grädde, goda kryddor, bostongurka och ketchup och senap.
Klassikern som verkligen inte får glömmas bort! 😉
Det här behöver du : 
1 falukorvsring
1 burk finkrossade tomater
2 msk kalvfond
Johnny´s senap
Ketchup
Bostongurka
2 msk oregano
Salt och peppar
2 dl lagrad riven ost
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR : 
Skär upp falukorven med snitt längs över. Lägg i en ugnsfast form. Slå på krossade tomater och kalvfond jämt fördelat. Ringla över senap och ketchup samt bostongurka. Salta och peppra. Riv över ost och slå på grädde och in i ugnen ca 45 min i 175 grader. Servera med hemmagjort potatismos.
Falukorv man inte får glömma bort!
falukorv_i_ugn_ugnsbakad_korv_falu_recept_husmanskost
Hej på er o välkommen måndag o ny vecka! Jag vet att det har varit ganska tyst från mig på ett tag nu… Helgen har rusat fram o bloggen har fått bli lidande tyvärr men så är det! Huset däremot har fått sig en rejäl uppfräschning på utsidan, vi har skurat, högtryckstvättat, målat och fått i ordning på altanen med sommarmöbler och fix! Jättefint har det blivit! Och välbehövligt efter ett par år där grönmossan har fått växa hejvilt.
Vi har även städat och pysslat i mammas hus också som nu återigen är till salu och visning på torsdag så jaaa… Man kan inte hinna med allt!! 😛
Själv håller jag på bli sjuk också, första sommarförkylningen med pollenallergi, soleksem och blåsor – allt på en gång så jag är inte på topp men de brukar släppa när jag vant mig vid solen ett par veckor! 😉
Men jag hoppar in här med ett recept – den godaste falukorv i ugn med både tomatkross, grädde, goda kryddor, bostongurka och ketchup och senap.
Klassikern som verkligen inte får glömmas bort! 😉
Det här behöver du : 
1 falukorvsring
1 burk finkrossade tomater
2 msk kalvfond
Johnny´s senap
Ketchup
Bostongurka
2 msk oregano
Salt och peppar
2 dl lagrad riven ost
2 dl grädde
GÖR SÅHÄR : 
Skär upp falukorven med snitt längs över. Lägg i en ugnsfast form. Slå på krossade tomater och kalvfond jämt fördelat. Ringla över senap och ketchup samt bostongurka. Salta och peppra. Riv över ost och slå på grädde och in i ugnen ca 45 min i 175 grader. Servera med hemmagjort potatismos.
Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Köttgryta på fläskytterfilé

ytterfile_gryta_recept
Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. :-P

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! :-P

Det här behöver du :
500 gram fläskytterfilé
3 morötter
1 gul lök
1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)
250 gram färska champinjoner
1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)
Nymalen svartpeppar
Vitpeppar
3 lagerblad
Salt
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.

köttgryta_ytterfile_fläskytterfile
Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…

fläskgryta_ytterfile_fläskytterfile_köttgryta
Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.

fläskytterfile_bodalsgris_gryta
Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… ;-)

Vilda bullar

vilda_bullar_köttbullar_vildsvinsfärs_recept
Vilda köttbullar gjorda på vildsvinsfärs är verkligen gott och kul att variera med istället för vanlig nöt eller fläskfärs. Smaken är mustig och med klassiska tillbehör som kokt potatis, lingon och gurka kan det inte bli fel! ;-) Såsen får en härlig smak av enbär och viltfond, en klar favorit jag tycker ni ska prova. Ha en superfin måndag allihopa. ♥

Ca 20 st
Det här behöver du :
ca 600 gram vildsvinsfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk mortlade enbär
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 – 2 msk viltfond, 1 msk soya och 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.