Dripp, dropp och gröna drömmar…


Satt o funderade i morse vid frukosten om det ändå kunde sluta regna nån gång!?? Om höstsolen kunde göra sig besväret att hälsa på lite nu när det vankas skördefest? Jag vill ju gå runt o strosa på marknaderna i ljummen höstsol och bara njuta, har ju liksom haft den illusionen i bakhuvudet i flera månader å så sätter det igång och regna som aldrig förr??

Trotsade i alla fall det blöta vädret och tog en sväng med kameran, å se där på slutet då kom väl solen till slut, så nu jädrans e de bara att hålla alla tummar och tår att morgondagen start på skördefesten inleds med SOOOL! :-P

Frukost & jobbmöte

Idag har vi haft en litet frukost/jobbmöte här hemma, mamma och jag. Alltid mysigt då man kan sitta läääänge och äta frukost samtidigt som man har möte. ;-) Eftersom hon aldrig kommer i tid så hade jag god tid på mig att piffa till lite extra med bärsmoothies, goda smörgåsar och dom två sista av våra egna jordgubbar, nu kommer det nog inte fler i år!

Jag hittade en spännande mix av frysta bär på Hemköp som hette ”Supermix” (Garant) med hallon, blåbär, goijbär och havtorn. Riktigt god mix med lite höst-feeling av havtornen. Den rekommenderar jag skarpt till smoothies. Jag mixar bara de frysta bären med A-fil, en skvätt mjölk och flytande honung, blir kanongott! Prova.

 

Hemmagjord risifrutti


Brukar ni göra egen risifrutti? Eller kanske mannafrutti? Inga konstigheter alls och bra mycket nyttigare än dom man köper, dessutom kan du göra större mängd till ett riktigt lågt pris också. :-P

Koka risgryn eller mannagryn i vatten eller mjölk. Låt svalna. Rör ut med antingen yoghurt blandad med honung, eller lättvispad grädde. Servera med fruktmos eller bär. Perfekt till mellanmål, utflykter eller ett litet kvällsfika.

8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak

Grötfrukost med blåbär


Grötfrukost är inte alls tokigt! Eller vad säger du? Är du en gröt eller yoghurtmänniska? Jag är gröt! ;-) och gärna en riktigt god mjölkkokt havregrynsgröt med lite salt och en klick smör i kastrullen. Toppen på den här gröten är resultatet från i förrgår då bi tog en tripp till blåbärsskogen, haha!

Skulle ju baka en blåbärspaj och trots hela familjen i blåbärsriset så blev det inte mer än såhär… Ganska urplockat redan och väldigt små… Inte som i Norrland där farmor och farfar fyllde 10liters hinkar på nolltid! :-P


Filmjölkslimpa med lingon har vi bakat, gott, saftigt och mättande frukostbröd!

Morgonstund

äggsmörgås_hönökaka

En stund i solen med en kopp the, äggsmörgås på hönökaka och svalor som flyger högt på klarblå himmel, det är ju inte så tokigt! :-P

Ni ska snart få se gårdagens middag ute på muurikkan, först har jag lite pyssel-projekt att ta tag i… Ska visa de också när det börjar bli klart! Ha en fin dag alla ni underbara…

Laddar för en varm, solig dag med frukost-smoothies!


Gomorron, eller… hhmm… Goförmiddag! :-P
Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!

4 port

  • 225 gram frysta hallon & blåbär
  • ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
  • 1 banan
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk honung
  • ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port

Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.


Smoothies-konst?!

Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

Egg McMuffin


Nu har jag gjort Egg McMuffins! Inte ett dugg svårt och sååå, jag säger då bara sååå mycket godare än McDonalds egna som ibland kan vara lite ”gummi-aktig” om ni provat?

Dessa gjorde jag i muffinmakern och de blev frasiga, mjuka, och ägget sådär perfekt som man själv vill ha det. Lite mjuk och rinnig äggula tycker jag är godast och det är bara tiden i muffinmakern som justerar detta. Öppna och tjuvkika lite då å då, sen tar du upp dom när dom är helt perfekt i ditt tycke. Brödet blir inte på något sätt bränt eller hårt utan mer frasigt i kanterna och mjukt, som nybakade!

Ja, har man ingen muffinmaker (eller kanske har du turen att vinna en?!), så hade jag provat att göra detta i en vanlig liten rund portionsform i ugnen. Finns ju oändliga många storlekar och formar i porslin som är ugnsfasta som funkar att göra i små portionsstorlekar. Tex. Le creuset´s små ramikiner, suffléformar, pannacottaformar, eller i en helt vanlig temugg?! Å sen skjuts in i ugnen med dom istället!

Jag använde mig utav Frisco hamburgerbröd för de låg så passande i brödlådan så jag tog ut små rundlar av dem med botten och lock i ett. Lite smör på bottenbrödet, en skiva smältost/emmentaler alt. cheddar, (ta ut runda formar med ett upp & nedvänt glas). Peta ner botten + ostskiva i hälften av hålen på muffinmakern. Knäck ett ägg på varje (litet ägg). Lägg locken i dom övriga tre tomma hålen så de får lite krispig yta. Stäng locket några minuter och kolla till äggen då och då och ta upp när dom är helt perfekta i ditt tycke.

Lite salt och peppar på ägget, sen på med locket! Klart! :-P

TIPS!!
Klipp långa remsor av bakplåtpapper som du lägger i botten och låter flikarna sticka upp på varje sida, då lyfter du enkelt du upp din muffins hel, rund och fin utan att bränna fingrarna dessutom. Fiffigt tips jag kom på i efterhand såklart! ;-)


Egg McMuffins; Bröd, ägg, ost…


Bottenbröd + ost, knäck ägget ovanpå och grädda locket vid sidan om så det blir mjukt och krispigt!


Såhär!


Sen när det är klart, blir det såhär! På med lite salt och peppar på ägget och lägg på locket.


Färdigt!


Och naturligtvis en insider-bild också… :-P

God morgon…?


Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… :( Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.


Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… ;-)

Plocktallrik till barnens mellanmål


Fredagen är här!! Hurra, va härligt! Sol och grilla, koppla av med familjen och bara njuta. Jag ska jobba en sväng imorgon till lunch men sen är jag ledig. Vi ska göra i ordning på altanen på baksidan. Trädgårdsmöbler och dynor ska fram och det ska piffas lite fint och njutas av god mat framåt kvällen. Hur ser det ut hos er, har våren kommit för att stanna eller finns det fortfarande nån som kanske till och med har snö kvar??

Nu ska jag klura vidare på något gott till lördagkvällen… :-P

Just de, dagens mellanmål till Joline och en kompis som nyss kom hem med skolbussen fick bli en plocktallrik med frukt och grönt, lite nötter och ägg, ost och skinka. Nu sprang dom iväg till hästarna, fåren och lammen så det kan behövas lite energi.

Frukt & grön plocktallrik : 
Honungsmelon, avocado, gurkskivor, kvisttomater, päron, kiwi, skinka, ost, pumpakärnor, valnötter, kokta ägg…