Enklaste och godaste äppelmoset!


Jag har fått många frågor om recept och tips på äppelmos och konstigt nog har jag inte ett enda recept på äppelmos uppe på kryddburken, fy skäms på mig! Nu i dagarna provade jag ett nytt enkelt recept, har för mig jag testade förra året också och blev himla nöjd för det blir verkligen ett riktigt MOS och smakar så mycket äpple det bara kan göra. Äpplena ska bara skalas och skäras i bitar, mixas och kokas upp hastigt med syltsocker sen är det klart! Går ruskigt fort och faktiskt det godaste av alla äppelmos också! :-P

Hemligheten är nog att äpplena mixas innan dom kokas upp och då behövs inte lika lång koktid och äppelmoset smakar så mycket mer! Prova, om ni inte gjort det innan. Nu blir det TV-kväll med ”Kockarnas kamp” och ”Hela sverige bakar”. Tittar ni på de?

ca 6-8 dl äppelmos
Det här behöver du : 
8 st normalstora äpplen
1 dl vatten
2½-3dl syltsocker

Kanel efter smak

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Lägg alla äpplebitarna i en rymlig kastrull. Slå på vattnet. Kör med stavmixer så alla äppelbitar mosas. Har du ingen stavmixer kan du köra dom i matberedaren med knivbladet. Häll på syltsockret och kanel.

Ställ kastrullen på spisen och låt koka upp. Småkoka på svag värme ca 5 min under omrörning. Häll upp på varma steriliserade burkar, eller låt svalna och häll upp i plastburkar och frys in. Håller sig ca 3 mån i kylskåp om burkarna är väl rengjorda och steriliserade. Öppnad burk är hållbar ca 1 mån.

Använd konserveringsmedel om du vill, jag brukar inte göra det till äppelmos för det går åt i en hiskelig fart här hemma och de gånger jag kokar mycket brukar jag frysa in.

Steriliserar burkar gör du i ugnen på 100 grader ca 10 min. Ev. gummiringar kokas nån minut. Häll moset i burkarna medan de är varma.

The post Enklaste och godaste äppelmoset! appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del IV Sannas galleri


Då har vi landat i Törneby, dag 2 på skördefesten. Här Finns Sköldpaddsmuseum som drivas av Anna Sjöqvist och under skördefesten hade hon även ordnat med stor loppis, pumpaförsäljning kaffe och fika. Och en o annan utställare. Det får nämligen plats en hel del i alla lador, längor och maskinhallar i Törneby, jag återkommer till sköldpaddsmuseumet i följande inlägg.

En av utställarna på plats som jag gillar skarpt är Sanna. Hon är förälder till en kille i Jolines klass och har verkligen känsla och talang för det konstnärliga för att inte tala om uppfinningsrikedom! :-P Massor av inspiration att botanisera runt bland.

Sannas hemsida hittar ni här >>

Sannas Betong & galleri på facebook hittar ni här >>


Akvareller…


Gamla takpannor som Sanna gör om till väggamplar, lyktor, blomlampetter eller som de översta till hänge/smyckesförvaring.


Dom här gillar jag! Betongstrutar som ljuslyktor. En av dessa fick följa med hem, men de ska bli en present till min kära ***så jag avslöjar inte vilken… ;-)


Jag är ju så där lagom jobbig när jag ser nåt jag gillar så jag bara måste beställa mer, och specialbeställa dessutom… Lämnade lite mönsterförslag till Sanna med en retro 50-tals känsla som hon får experimentera fritt med, det ska bli spännande att se vad hon hittar på, ska givetvis visa er det senare.


Betongpumporna blev jag också lite kär i… Å jag kan ju inte ha EN sak av nånting, måste ju alltid ha TRE, så nu står dessa fina pumpor på köksbordet här hemma, har inte riktigt börjar ”halloween-piffa” än men dom är verkligen ett maffigt inslag med ljusslingor omkring!


Takpannor, decoupage och lyktor! Otroligt vackert allting, gå in på Sannas hemsida så hittar du massor av mer tips på dekoration och hantverk och så får ni se hur vackert hon bor här på Öland också! ;-)

The post Skördefesten på Öland 2012, del IV Sannas galleri appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer längta efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir det Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

The post Svensk mat att längta efter… appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer länga efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Bakkurs hos PriMaten i Uppsala 8-9/10

Nu är jag inbjuden att hålla en bakkurs hos restaurang PriMaten i Uppsala!
Anmälan sker till PriMaten och det är begränsat antal platser till båda kvällarna.
telefon:  018-471 69 49
e-mail:  lisa@primaten.org

8 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Frallor och Kanellängder men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 1 okt                                 

 

 

9 okt  Bakkurs med Mariann Andersson – Marianns LCHF mat & bak

Väkommen att ta steget lite längre till att baka enligt LCHF med hjälp av Mariann som har lång erfarenhet av att baka på bra råvaror och utan gluten och socker under lång tid. Hon är också moder till många härliga recept och har skrivit en egen receptbok! Läs mer på mariannslchf.se   

Vi får möjlighet att baka Nötkusar och Kanel- och kardemummakaka men även till att få bra tips och råd och information av Mariann under kvällen! Vi tar också en paus och smakar på det vi bakat och det som blir över tar ni med er hem och njuter av!

Tid : 17.30 – 21.30

Plats: PriMaten

Pris:  550:- / pers

Sista anmälan 2 okt


Varmt välkomna, ska bli så kul och jag hoppas få träffa många av er!


Bloggar etiketter: , ,

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA