Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!
Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.
Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med.
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören…
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.
Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra!
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>
Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…
Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket??
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>
Bäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…
”Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön. ”
Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…
Dessa 10 läkare skriver: ”Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”
GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!
Sedan kan man givetvis gärna ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!
måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!
Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!
Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.
Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…
Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten
****
Någon tror man går upp i vikt av dessa = mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.
” Många populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.
Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.”
Skriver GP i tisdags.
Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).
Sedan svamlar artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.
Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.
Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5
Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7
Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).
Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.
En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.
Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”
Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!
Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)
Fyllning
Instruktioner
• 3,6 dl mjöl
• 0,6 dl kakaopulver
• 1/2 tsk bakpulver•
1/4 tsk salt
• 1,2 dl neutral olja
• 1,2 dl packat ljus farinsocker
• 1,2 dl socker
• 1 stort ägg
• 1 msk röd karamellfärg
• 1/2 tsk vaniljextrakt
• 1 tsk vit vinäger
• Candy Cane Hersheys Kisses
Beskrivning :
1.Värm ugnen till 175 °. Lägg bakpapper på 2 st plåt .
2.In en liten skål , vispa mjöl , kakao , bakpulver och salt . Ställ åt sidan .
3.Vispa ihop olja ,farinsocker och socker, blanda tills slätt . Tillsätt ägget och blanda tills krämigt . Blanda i röd karamellfärg , vanilj och vinäger . Tillsätt mjölblandningen tills väl kombinerat .
4.1 1/2 msk smet, rulla till bollar och lägg 12 kakor per plåt .
5.Baka i ca 12 minuter. Ta ut från ugnen och tryck Hersheys kyss i mitten av varje kaka . Låt vila i en minut och knacka sedan försiktigt på plåten om du vill ha ett slätt utseende på kakorna . Alternativt , om du vill topparna intakta, rör inte kakorna förrän de svalnat .
Jag köpte mina Herseys Candy Cane Kisses här:
http://www.usagodis.se/