Chokladmousse x 2

Chokladmousse LCHF och Paleo

Idag som lördagsgodis får du mina två godaste recept på chokladmousse. Den ena med grädde, den andra mjölkfri. På det sättet så finns en mousse som passar för alla.

Just choklad är något jag kan bli sugen på ibland, men då ska det vara en med så lite socker som möjligt.

Smaken förändras mycket när man som jag ätit LCHF i över 5½ år, så nu föredrar jag choklad med 80-85% kakaohalt.

Många tänker inte på att även den mörka chokladen innehåller rätt mycket vanligt socker. Ju högre procent av kakao, desto mindre plats för tillsatt socker.

Vill du inte använda whisky i chokladmoussen som jag gjorde här, så blir den minst lika god utan.

Här kan du läsa om chokladens hälsosamma sida på mycket intressanta och lärorika bloggen Träningslära.

Mörk chokladmousse med whisky

50 gr  Mörk choklad 70-90%

1 äggula

1½ dl grädde

1½ msk whisky

Några korn salt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro.  Eller i vattenbad, här kan du läsa hur det går till. Blanda ner äggulan i den inte alltför varma chokladen.

Rör i whisky och några saltkorn och blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Jag misslyckades så min blev inte helt slät den här gången, men det blev faktiskt bara extra gott med de whiskysmakande chokladknölarna i.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna några timmar.

Chokladcrème Paleo/LCHF

Chokladmousse Paleo 2-3 port

1 dl kokosmjölk

2 msk cashewnötsmör

2 msk kakao

Lite havssalt

Cacaonibs till garnering

Blanda alla ingredienser väl. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du anser vara gott.

Häll upp i små glas eller koppar, kyl en stund och garnera med cacaonibs/krossade kakaobönor. Hallon är också gott till moussen.

 

 


Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.
 
 

Läs på påsen när du köper nötter!

Processed with MoldivSå smyger man in socker i påsar med nötter, även de som står att de är saltade!?

Ex Risentas nötter innehåller majsstärkelse!?

Läs här om eländet och var sedan på din vakt när du ska köpa nötter och läs noggrant innehålls förteckningen.
saxat ur artikeln:
Vi har noterat det senaste året att nötter syns på allt fler ställen. En bra produktgrupp som ersätter mångas godisätande men hur bra är egentligen nötterna? Det blir allt svårare att hitta osötade nötter.

Jo du läste rätt. Nötter sötas. Vår besvikelse är stor när vi ser även svenska företag preparera sina nötter med både dextros och ”värstingsockret”, modifierad majsstärkelse. Att Risenta lägger sig till med sådana dumheter som att tillsätta majsstärkelse är bedrövligt! Gör om och gör rätt.

Vi uppmanar dig som läser än en gång att kolla innehållsförteckningen på allt ni köper. Enda sättet att få livsmedelsindustrin att sluta med dessa dumheter är att bojkotta produkter med stärkelse och socker. Mindre efterfrågan från oss konsumenter är det enda som får livsmedelsindustrin att ändra sig! ”

 

Tips på användbar Påskpresent

Idag bär det av mot Skogsbygden för att fira "svägerskan" Elisabeth. 
Hon är tvilling och jag är nästan säker på att hennes kära syster också kommer. Ja, så det får helt enkelt bli två presenter.

Vad passar väl bättre än ett presentkort, när det gäller en mottagare "som har det mesta" ??

Jag var en sväng på jobbet (ja, just Ica är ju min arbetsplats) och köpte presentkort som laddas med valfritt belopp. Lite godis gör det festligt och cellofanpåsen gör att det ser lite mer exklusivt ut :))

Ja, så varför inte satsa på just presentkort i påskäggen ??!!
Tips på användbar Påskpresent

Idag bär det av mot Skogsbygden för att fira "svägerskan" Elisabeth. 
Hon är tvilling och jag är nästan säker på att hennes kära syster också kommer. Ja, så det får helt enkelt bli två presenter.

Vad passar väl bättre än ett presentkort, när det gäller en mottagare "som har det mesta" ??

Jag var en sväng på jobbet (ja, just Ica är ju min arbetsplats) och köpte presentkort som laddas med valfritt belopp. Lite godis gör det festligt och cellofanpåsen gör att det ser lite mer exklusivt ut :))

Ja, så varför inte satsa på just presentkort i påskäggen ??!!
Tips på användbar Påskpresent

Idag bär det av mot Skogsbygden för att fira "svägerskan" Elisabeth. 
Hon är tvilling och jag är nästan säker på att hennes kära syster också kommer. Ja, så det får helt enkelt bli två presenter.

Vad passar väl bättre än ett presentkort, när det gäller en mottagare "som har det mesta" ??

Jag var en sväng på jobbet (ja, just Ica är ju min arbetsplats) och köpte presentkort som laddas med valfritt belopp. Lite godis gör det festligt och cellofanpåsen gör att det ser lite mer exklusivt ut :))

Ja, så varför inte satsa på just presentkort i påskäggen ??!!
Påsktema – Budapestbakelse med påskägg

marängrulle_budapeststubbe_bakelse_budapest_påsk
God morgon härliga torsdag! Här på ön skiner solen och vi ska börja dagen med att presentera vårt PÅSKTEMA jag och Jennys matblogg kommer ha på våra bloggar framöver. Idag blir det bakat – och det kan man ju tolka hur som helst, matbröd, vetebröd eller ett bakverk som en bakelse och det är precis vad jag har gjort. :-P

Jag tycker den klassiska budapestrullen är så vansinnigt god och går att variera och dekorera efter årstid. Dessutom är den naturligt glutenfri.

Jag har ingen kakao i mina rullar, jag tillsätter istället 50 gram marsanpulver då blir den precis så där god som på konditorer. Så prova de och blanda med de malda nötterna innan de åker ner i marängsmeten.

Som dekoration till dessa bakelser rullade jag små marsipanägg med smält choklad ringlad över. ;-)

8 bakelser
Det här behöver du : 

6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter*

*Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller uteslutas helt om man är nötallergiker. 

Fyllning : 
3 dl vispgrädde (vispas)
2 burkar konserverade mandariner

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner.. Rulla ihop, kantskär och garnera. Fler bilder på beskrivningen hittar du HÄR.

bakelse_påskbakelse_påsk_budapest
Ljuvliga påskbakelser till påskens högtid.

IMG_7857
Det här är Jennys påskfina kladdkaka, vilken läcker gul färg det blev och med några Jelly beans på toppen passar den verkligen in på påskbordet. För att komma till Jenny´s recept, klicka HÄR >>

Här kan ni se Jennys och mina utmaningar vi gjort hittills.
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

3 lika ingredienser ”Kyckling, paprika, philadelphiaost”
bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika IMG_7083

3 lika ingredienser ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept jennys_matblogg

Julgodis
oreo_fudge_julgodis_recept polkabräck

Julgodis
hemmagjord_daim_godis_recept banan_chokladfudge

Vårtema varmrätt
laxpaj_sparris IMG_7388-001

Vårtema dessert
kladdkaka_spett_dessert kitkat_tårta

Våren är verkligen här
Så underbart !!........ledig helg och ett underbart, strålande vårväder här i Göteborg.
Ja, vad mer kan man begära ??!! 
Allt känns bara så mycket lättare och enklare när vädret visar sig med sin rätta sida.

Dagen till ära, testade vi I Love Frozen Yoghurt, som firade nyöppning på Allum. För halva priset satt vi och njöt av egentillverkade smakkombinationer.

För min del, så hoppade jag över det söta godiset, och körde på nötter och färsk frukt.



Våren är verkligen här
Så underbart !!........ledig helg och ett underbart, strålande vårväder här i Göteborg.
Ja, vad mer kan man begära ??!! 
Allt känns bara så mycket lättare och enklare när vädret visar sig med sin rätta sida.

Dagen till ära, testade vi I Love Frozen Yoghurt, som firade nyöppning på Allum. För halva priset satt vi och njöt av egentillverkade smakkombinationer.

För min del, så hoppade jag över det söta godiset, och körde på nötter och färsk frukt.



Våren är verkligen här
Så underbart !!........ledig helg och ett underbart, strålande vårväder här i Göteborg.
Ja, vad mer kan man begära ??!! 
Allt känns bara så mycket lättare och enklare när vädret visar sig med sin rätta sida.

Dagen till ära, testade vi I Love Frozen Yoghurt, som firade nyöppning på Allum. För halva priset satt vi och njöt av egentillverkade smakkombinationer.

För min del, så hoppade jag över det söta godiset, och körde på nötter och färsk frukt.