En väldigt snabb och vansinnigt god köttgryta av fläskkött har vi här. Med tunnskivad kotlett tar middagen inte mer än en halvtimme och klyftpotatis och broccoli tillagas under tiden grytan puttrar. Jag har fastnat lite för örter i såserna jag lagat på sistone, ett tag var jag mycket inne på kraftiga, mörka såser med balsamico och en skvätt vin, efter det blev det mycket smaksatta såser med glögg och cider men nu har jag snöat in på örter och gärna lite tomatiga och fräscha. Om du är noga med att bryna tomatpurén så kommer smakerna att fullkomligt blomma, det blir sååå gott!
Örtkryddor använder du helt enligt eget tycke och smak, det finns ju massor av goda kryddblandningar, som provencale, örtagårdsblandning, vissa som passar extra bra till fisk, vilt osv.
Jag använder mig av en örtblandning jag hittade på nån marknad i fjol som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika. Smula den mellan fingrarna när du tillsätter så får du ut mer arom. Och förvara dom alltid mörkt.
Det här behöver du :
250 gram tunnskivad, benfri fläskkotlett
2 gula lök
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk torkade örter
2 dl grädde
Salt & peppar
2 burkar champinjoner alt. färska
GÖR SÅHÄR :
Skär de tunna skivorna i tre bitar vardera, bryn i het stekpanna tillsammans med hackad lök och tomatpuré. Slå på vatten och fond samt smula över en matsked torkade örter. Sänk värmen och låt grytan småkoka utan lock ca 20 min. Tillsätt grädden och champinjoner, red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ev. mer örtkrydda.
Köttet får brynas tillsammans med lök och tomatpuré för att få riktigt god smak.
Slå sedan på vatten, fond och torkade örtkryddor. Jag använder mig av en örtblandning som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika.