Såstips
Idag bjuder jag på två riktigt goda och lättlagade såser, som passar fint såväl till kött och fisk som till grönsaksrätter.
Tomatsås, eller concassé på köksfranska, använde jag väldigt ofta när jag jobbade som restaurangkock.
Då ofta ihop med bearnaisesås, klicka på den rödmarkerade länken så kommer du till receptet.
Gör gärna en större sats nu när tomaterna är som bäst och frys in i mindre burkar så har du en sommarsmakande sås till vinterns middagar.
Den passar fint även som pizzasås, smaksätt den då med oregano.
Dijonnaise 4 port
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk Dijon, fransk senap
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad persilja
Salt och peppar efter smak
Hacka eller riv vitlöksklyftorna fint och blanda med majonnäsen.
Rör ner senapen och smaksätt med örterna, salt och peppar.
Låt stå i kylen en stund medan du gör tomatsåsen, så kommer smakerna fram mer.
Tomatsås 4 port
250 g cocktailtomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt och chiliflingor
Skär tomaterna i 4 delar, hacka lök och vitlök fint.
Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili till angenäm sälta och hetta.
Jag serverade såserna till lammfilé och broccoli, riktigt njutbart.
Nu finns min kokbok Gröna, sköna tillbehör att köpa på Akademibokhandeln, känns fint att jag nu kan hänvisa intresserade köpare även till en vanlig butik.
Bor du i närheten av Östersund så finns den nu på Ås Trädgård, de har även Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Om du inte vill gå till en bokhandel på grund av Coronan, så finns mina kokböcker här på Adlibris och här på Bokus.