Annorlunda tacogratäng
Idag är det helt säkert tacofredag hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.
Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mjölkfri.
Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.
Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.
Köttfärsgratäng 4 port
500 g nötfärs
2 dl tärnad zucchini
1 dl tärnad svamp
1 dl tärnad grön paprika
1 dl tärnad tomat
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl kokosolja
ca ½ dl hemgjord tacokrydda
2 msk tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger
Salt
2 ägg att blanda i köttfärsröran
Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.
Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.
Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.
Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.
Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.
Majonnästäcke
1½ dl av min lättfixade majonnäs
1 dl av min sockerfria chilisås/ketchup
½ dl hackad bladpersilja
1 msk paprikapulver
Chiliflingor efter smak
Salt
Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.
Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.
Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.
Tycker du om mina recept så hittar du fler glutenfria/mjölkfria men desto mer fyllda av goda smaker i kokböckerna Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Föredrar du att läsa dina böcker på dator eller platta så finns här E-böckerna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
På bilden ser du min äggfria majonnäs och en gjord på ghee från Gröna, sköna tillbehör.