Fredagsfavorit
Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.
Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.
Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.
De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.
Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.
Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.
Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.
Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.
Tacofärs 4-6 port
400 g nötfärs
2-3 msk smör/kokosolja
1 röd paprika
6 torra, soltorkade tomater
1 gul lök
2 dl vatten
1 dl grädde/kokosgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk tacokrydda
1 tsk balsamvinäger
1 krm grovmald svartpeppar
Salt efter smak
Morotsskivor
Riven ost
Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.
Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.
Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.
Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.
Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.
Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.
Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.
Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.
I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.
Kiwisalsa med limepicklad chili
Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.
Kokbokstips
Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.
På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)